Kale’de Mutlu Sona Yaklaşıldı

Kale’de Mutlu Sona Yaklaşıldı

Uzun bir süredir restorasyon çalışmaları devam eden Gaziantep Kalesi’nde mutlu sona yaklaşıldı.

- Uzun bir süredir restorasyon çalışmaları devam eden Gaziantep Kalesi’nde mutlu sona yaklaşıldı.

Rölave Anıtlar Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre Gaziantep Kalesi’nde devam eden restorasyon çalışmalarının bir iki ay içerisinde tamamlanacağı öğrenildi. Müdürlükten alınan bilgiye göre Kale’nin Hendek tarafındaki restorasyon çalışmalarının, Ramazan ayında kalenin alt tarafında kurulan şenlik alanından dolayı bir ay ertelendiği ve çalışmaların Ramazan ayının bitimi ile yeniden başlatıldığı kaydedildi.

Gaziantep Bakırcılar Odası Başkanı Celal Açık ise kalenin Gaziantep bakırcı esnafının bel kemiği olduğunu ve restorasyon çalışmalarında sona gelinmiş olunmasının sevindirici olduğunu ifade etti. Kalede yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Celal Açık, kale içerisinde çok güzel çalışmalar yapıldığını ve kalenin tam olarak aktif hale geldiğinde Gaziantep turizmine çok büyük katkıları sağlayacağını söyledi. Çökmenin olduğu bölgede yapılan köprünün ve merdivenlerin gayet sağlıklı ve tarihi dokuya uygun bir şekilde yapıldığını belirten Açık, yapılan çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti.

“KALE ANTEP’İN BEL KEMİĞİDİR”

Gaziantep Kalesi’nin şehrin bel kemiği olduğuna dikkat çeken Açık, kalenin yapımının biran evvel tamamlanması için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek şu şekilde konuştu: “Kalenin son durumuna bakıyoruz. Çalışmaları yerinde tespit ettik. Kalenin yapılması, bitmesi için üstüne düşüyoruz. Çünkü kale Antep’in bel kemiğidir. Buranın hızlı bir şekilde bitirilmesi lazım. Bizler buranın tadilatı ile ilgili sorumlu kişilerle görüştük. Kaleyi gezdik ve son aşamaları gördük. 1 ay sonra açılır dediler. Bize yerinde gezmemizi söylediler. Bizde yerinde geziyoruz. Bura açılırsa Gaziantep için hayırlı olur. Bura kale civarında bulunan esnafın ekmek kapısıdır. Çünkü buraya turistler geliyor. Buradan alışveriş yapıyorlar. İnşallah 2 ay sonra açılır. Rölöve Anıtlar Müdürümüz şu an müzenin açılmasında bir engel yok dedi. Bizde belediye ile görüştük birkaç güne inşallah müzeyi açarlar. Zaten bura açıldığı zaman gerisi kendiliğinden gelir. Burada çok güzel şeyler yapılmış. Köprüyü daha güzel yapmışlar. Üstü güzelleştirmişler. Heykellerimizi daha düzgün koymuşlar, koyacaklar”

“KALEDE SONA YAKLAŞILDI DİYELİM”

Kaledeki restorasyon çalışmalarında artık sona gelindiğini kaydeden Açık, “ Kalede sona yaklaşıldı diyelim. Kalenin hendek tarafında çalışmalar devam ediyor. Biraz orada gecikme oldu. Ama oranın gecikme nedeni Ramazan ayı ve bayram araya girdi bundan dolayı gecikti. İnşallah böyle bir durum başımıza gelmez bir daha köprü çökmesi olmaz. Köprü çökmesi çok basit gibi gözüküyor ama üstünde insan da olabilirdi. Bizim tek sevindiğimiz nokta köprünün yıkılırken üstünde insan olmayışıdır” dedi.

KALENİN UZUN SÜRE KAPALI OLMASI ESNAFI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Kalenin uzun bir müddet restorasyon çalışması nedeniyle kapalı kalmasının çevrede bulunan özellikle bakırcı esnafını olumsuz etkilediğini aktaran Açık, kalenin tamamlanması ve Hışva Hanı’nın açılması ile birlikte kale çevresinin yeniden canlanacağını söyledi. Açık, şu şekilde konuştu: “Gelen turist buradan gidip bakırcılar çarşısını dolaştıktan sonra bundan esnaf faydalanıyordu. Şimdi gelen rehberler kale kapalı diyor buraya getirmiyor. Buraya turist gelmediği zaman esnafın işleri kırıldı. Bizim acele etmemizin sebebi esnafın işinin tekrar iyi olması. Ama burası ve bir de Hışvan Hanımız açıldığı zaman daha iyi olacaktır”