Kalehöyük’teki kazı çalışmaları Kırşehir’in geleceğine ışık tutacak

Kalehöyük’teki kazı çalışmaları Kırşehir’in geleceğine ışık tutacak

Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Kırşehir Valiliği ve Kırşehir Belediyesi’nin desteğiyle Ahi Evran Üniversitesi tarafından sürdürülen İl Merkezi Kalehöyük’te incelemelerde bulundu.Yetkililerden yürütülen kazı çalışmaları hakkında...

Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Kırşehir Valiliği ve Kırşehir Belediyesi’nin desteğiyle Ahi Evran Üniversitesi tarafından sürdürülen İl Merkezi Kalehöyük’te incelemelerde bulundu.

Yetkililerden yürütülen kazı çalışmaları hakkında bilgiler alan Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Kalehöyük’ün Kırşehir'in geleceğine ışık tutmasının yanında tarihi geçmişini de daha net bir şekilde ortaya çıkaracağını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Kalehöyük’teki kazı çalışmaları için 2012 yılından beri ödenek gönderdiğini belirten Vali Çakacak, "Gönderilen ödeneğin haricinde Valiliğimiz, Belediye Başkanlığımız, Ahi Evran Üniversitemiz, İl Özel İdaremiz ve daha birçok kurum kazı çalışmalarına personel ve maddi destek sağlamaktadır. Geçen yıl 20 kişinin çalıştığı alanda bu yıl 27 kişi çalışmalarını sürdürmektedir. " dedi.

Kazı çalışmalarının sabır ve özveri gerektirdiğine vurgulayan Çakacak, “Kazı çalışmalarının iğne ile kuyu kazmak gibidir. Tarihi eserlerin zarar görmemesi için kazılar iğne ve fırça gibi çok küçük aletlerle dikkatli bir şekilde yürütülmektedir. Geçen yıl burada 50'ye yakın eser çıkarıldı. Bu eserlerin incelendikten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığımızın oluşturacağı müzede ve Kırşehir Belediyemizin yapacağı Arkeopark’ta sergilenmesi planlanıyor. Projeler hayata geçirildiğinde hem Kırşehirli vatandaşlarımızın hem de yerli ve yabancı misafirlerimizin ziyaret edebilecekleri yeni yerler ortaya çıkacak." dedi

Kazı Ekibi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Adıbelli ise kazı çalışmalarına 4 Ağustos itibariyle yeniden başladıklarını ifade ederek, “Çalışmalarımız sırasında Demir Çağı’na ait buluntulara rastladık. Geçmiş yıllardaki çalışmalarda ise günümüz tabakasının altında sırasıyla Osmanlı, Selçuklu ve Roma dönemine ait buluntuların olduğu tabakayı ortaya çıkardık. Yine höyükte Kaman'da görmediğimiz, çevrede de çok az görülen çok kalın ve belirgin bir Helenistik dönem tabakası ortaya çıkardık. ” şeklinde konuştu.

Adıbelli, tabakaların birbirinin üstünde olduğu için katmanların yavaş yavaş ortaya çıkarıldığını belirterek şunları söyledi:

"Kalehöyük'te ulaştığımız en derin nokta Demir Çağı yani günümüzden yaklaşık 2 bin 800 yıl öncesi. Beklentimiz daha derinlere inmek. Burada, Kaman'da olduğu gibi Tunç çağı ile kalkolitik ve hatta neolitik döneme kadar uzanan tabakalaşmayı ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki günlerde bu dönemlere ait buluntular ortaya çıkacaktır.” dedi.

Kalehöyük’te yapılan incelemelerde Vali Özdemir Çakacak’ın yanı sıra, Ahi Evran Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Güray Eren, Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Işık Adak Adıbelli, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Yıldız Gül ile Müze Müdürü Adnan Güçlü eşlik etti.

CİHAN