Kalkınma planını yerden yere vurdu !

Kalkınma planını yerden yere vurdu !

Başbakan'ın dün açıkladığı ekonomik kalkınmaya yönelik tedbirler paketini, Hürriyet yazarı adeta "fiyasko" ilan etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “öncelikli dönüşüm projeleri” adı altındaki tedbirlerin üçüncü ayağını dün açıkladı ve nihayet projelerin açıklanması bitti.

Hürriyet gazetesi yazarlarından Erdal Sağlam, bugünkü gazetede paketi değerlendirdi. Sağlam'ın değerlendirmeleri AK Parti'yi, hükümeti ve Tayyip Erdoğan'ı bir hayli kızdıracağa benziyor.

Ancak Erdal Sağlam'ın tespitleri "kuru muhalefetten" çok ciddi ve hak verilebilecek içerikte:


- Bu tedbirlere yapısal tedbir demek, gerçek yapısal tedbir kavramının içini boşaltmak olacak.

- Umduğumuz gibi; mevcut tıkanıkları aşacak, ekonomiye yeni yön vererek, küreselleşmeye uyumu artırıp halkın refahını yükseltecek, çağdaş kurumsallaşmış ekonomi kurmak için atılan adımlar değil.

-Başta 1000 tedbir olacak derken tedbir sayısının 1400’e yaklaşması zaten iyi düşünülüp dizayn edilmiş, çalışılmış bir paket olmadığını ortaya koydu.

- Baştan inşaat sektörü yerine reel sektöre kaynak artırımını artırmak, kayıtdışı ve yolsuzlukla mücadele gibi temel alanlarda yapılacağı söylenenler pakette yer almadı.

- Önceki gece müteahhitlerle toplanan Başbakan Davutoğlu, konut alımında yüzde 15 devlet desteği gibi bir tedbir açıkladı. Dün son proje toplantısında soru üzerine konu açıldı ki; hiç de sunulduğu gibi değil, sadece yeni evlilere ilk ev için, o da 5 yıl bankada konut için para biriktirdiği zaman bu destek verilecek.

- Bence konut için Cumhurbaşkanını tatmin etmek, bu arada tasarrufları artırma adına pakete sonradan dahil edilmiş bir tedbir ortaya çıktı.

- Toplantıda Davutoğlu’na sorulunca “Şimdi bu toplantıya geçmeden içeride konuştuk, 5 yıldan kısa sürede ev alınırsa aşamalı bir şey olsun dedik” diyerek, 3 yılda çekilirse yüzde 10, 4 yılda çekilirse yüzde 12 destek olabilir, bu rakamlar değişebilir” dedi. Yani detayı daha önce düşünülmeden popülizm olsun diye bir tedbiri bu paket içine alelacele koydukları böylece ortaya çıkmış oldu.

- Açıklanan tedbirler Türkiye ekonomisinin önünü açacak gibi değil. Türkiye’nin yabancı doğrudan yatırıma ihtiyacı var ve bu tedbirlerle yabancıları çekmek mümkün değil.

- Çok açık ki; vizyon yok, teknik değil ideolojik tavır had safhada, küreselleşmeye uyum çabası yok, yapılanlar hep günü kurtarmak için…