Kandilli'nin bilinmeyen görevi

Kandilli'nin bilinmeyen görevi
Güncelleme:

Kandilli Rasathanesi'nin çok bilinmeyen görevi ortaya çıktı.


Şimdiye kadar deprem araştırmalarıyla gündeme gelen Kandilli Rasathanesi’nin çok bilinmeyen bir görevi daha var: Zaman Servisi! Servis, dini günlerin belirlenmesinin yanı sıra Adalet Bakanlığı’na, adli araştırmalarda bilirkişi hizmeti de sunuyor

Bo­ğa­zi­çi Üni­ver­si­te­si Kan­dil­li Ra­sat­ha­ne­sibün­ye­sin­de­ki  “Za­man Ser­vi­si­” ku­rum­da­ki Ada­let Ba­kan­lı­ğı’na bi­lir­ki­şi­lik hiz­me­ti su­nu­yor.

Gü­neş te­les­ko­pu­nu kul­la­nan “ad­li as­tro­nom­la­r” çe­şit­li so­ruş­tur­ma dos­ya­la­rı­na de­ğer­len­dir­me ya­pı­yor. Me­se­la bir so­ruş­tur­ma dos­ya­sın­da “O ge­ce gök­yü­zün­de ay var­dı. Et­raf ay­dın­lık­tı­” di­yen bir zan­lı­nın söz­le­ri­nin doğ­ru­lu­ğu “ad­li as­tro­no­m”­lar­ca te­yit edi­li­yor.

Ada­let Ba­kan­lı­ğı UYAP sis­te­mi­ne gü­ne­şin ba­tış ve do­ğu­nu gös­te­ren sis­tem ku­rul­muş fa­kat bu sis­te­mi kul­lan­ma­yan mah­ke­me­ler yi­ne ‘Za­man Ser­vi­si­’ne ta­lep­te bu­lu­nu­yor.

Mah­ke­me­ler­den ay­da 10’dan faz­la ad­li bi­lir­ki­şi­lik baş­vu­ru­su ol­du­ğu­nu be­lir­ten Ser­vis şe­fi Hül­ya Ye­şil­yap­rak, “26 Ara­lık 1925’te 698 Sa­yı­lı Ka­nun’­la Hic­ri-Ka­me­ri ay ­baş­la­rı he­sa­bı­nın ya­nı sı­ra ‘ad­li as­tro­no­mi­’ ko­nu­sun­da bi­lir­ki­şi­lik ça­lış­ma­la­rı­nı 1970’e ka­dar sür­dür­dü. 1970’te ‘ad­li as­tro­no­mi­’ per­so­ne­li­nin kad­ro­su, ye­ni ku­ru­lan Ad­li Tıp Ku­ru­mu­’na da­hil edil­di. 2004’te Ada­let Ba­kan­lı­ğı, Za­man Ser­vi­si­’ne da­va­lar­da ye­ni­den ad­li bi­lir­ki­şi­lik yap­ma yet­ki­si ver­di­” di­ye ko­nuş­tu.