Kapılar kapandı, trenler durdu !

Kapılar kapandı, trenler durdu !
Güncelleme:

Binlerce göçmen ellerinde biletlerle istasyonda kalakaldı.

Türkiye-Yunanistan-Makedonya-Sırbistan rotasını izleyen, Macaristan yönetiminin sınıra çektiği tel örgüleri de aşarak Sırbistan’dan bu ülkeye giriş yapan binlerce mülteci Almanya ve Avusturya’ya ulaşmak için önceki gece Budapeşte Tren İstasyonu’na yığıldı. Macar polisi önce göçmenlerin Berlin ve Viyana’ya giden trenlere binmesine izin vermedi ancak sayı giderek artınca uyruğunu söyleyen ve ellerinde Macaristan tarafından kendilerine verilen kağıtlar bulunan göçmenler trenlere bindi. 7 trende 3500 göçmen Almanya’ya ulaşınca olan oldu. 

Dublin anlaşmasına aykırı
 
Avrupa Birliği’nin Dublin anlaşması uyarınca AB içinde pasaport ve vizesi olmayan insanlar seyahat edemiyor. Bu kişiler ya bulundukları ülkede sığınma başvurusu yapmak zorunda ya da ülkelerine iade edilmeli. İşte bu anlaşmayı hatırlatan Almanya, Macaristan’a ‘Bu kişileri bize göndermeniz yasa dışı’ diye  ültimatom verince Macarlar Budapeşte İstasyonu’nu göçmenlere kapattı tren seferlerini de durdurmak zorunda kaldı. Keleti İstasyonu’ndan çıkartılan sığınmacılar ellerindeki tren biletlerini sallayarak ‘Almanya, Almanya’ diye protesto gösterisi yaptı. Yetkililer istasyonu düzeni sağlamak ve AB kurallarını uygulamak için kapattıklarını belirtti.

‘Çek ordusu sınırı korusun’
 
Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Milos Zeman, ‘Çek ordusu göçmen dalgasına karşı sınırlarımızı korumalı’ dedi. Zeman, Avrupa Birliği’nin gerekli önlemleri almadığını belirterek yasadışı göçmenlere karşı Çek askerlerinin harekete geçmesi gerektiğini söyledi ve ekledi: Tabii ki AB’nin sınırları korumasını isterdim. Ama somut bir hareket göremiyorum. Çek Cumhuriyeti bu durum karşısında kendi sınırlarını kendisi korumalı ve yakaladığı yasa dışı göçmenleri sınır dışı etmelidir.
 
Evimizi açalım bizde kalsınlar
 
300 bin nüfuslu ada ülkesi İzlanda’nın ülkeye sadece 50 göçmenin girişine izin vereceğini açıklaması kendi vatandaşlarının bile tepkisini çekti. ‘Göçmenlere evimizi açalım’ sloganıyla kampanya başlatan ve sayıları 12 bine ulaşan İzlandalılar, Suriyelilere evlerini açmaya hazır, onların bu ülkede yeni bir hayat kurmaları için yardım etmeye gönüllü olduklarını belirtti.