Kara Kuvvetleri'ne 16 yeni milli İHA daha

Kara Kuvvetleri'ne 16 yeni milli İHA daha

Kara Kuvvetleri Komutanlığının operasyonlarında kullanılması planlanan 8 taarruzu taktik insansız hava aracı gelecek yıl teslim edilecek.

 İkinci paketin 2018 yılında Kara Kuvvetleri'ne teslimiyle 16 yeni İHA, Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine girmiş olacak. TSK'nın yeni gözdesi, teröristlerin korkulu rüyası silahlı İHA'lar, güvenlik kuvvetlerince terörle mücadele bölgesinde etkin şekilde kullanılıyor.

Kara Kuvvetleri Komutanlığının keşif, istihbarat ve belirlenen hedeflerin etkisiz hale getirilmesi amacıyla ihtiyaç duyduğu 16 İHA ile ilgili yer sistemlerinden oluşan 4 Taarruzi Taktik İHA Sistemi'nin tedariki ve sistemlerin işletilmesi için gerekli ürün, hizmet ve altyapı kurulum    işlemlerinin karşılanmasına yönelik sözleşme, 13 Mayıs'ta Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Baykar Makine arasında imzalandı.

   Bu kapsamda Kara Kuvvetleri Komutanlığına 8 İHA ve ilgili yer  sistemlerinden oluşan ilk paket, 17 Ekim 2017'de teslim edilecek. Aynı şekilde  ikinci paketin 17 Haziran 2018'de Kara Kuvvetleri Komutanlığının hizmetine  sunulması planlanıyor.  Paketlerin teslimiyle 16 yeni İHA, TSK'nın envanterine girmiş olacak. Öte yandan, 8 İHA, güçlendirilmiş kanat konfigürasyonu ile hazirandan  bu yana terörle mücadele bölgesinde etkin kullanılıyor.

EMNİYETE 6 İHA TESLİM EDİLDİ 12'Sİ YOLDA 

  Emniyet Genel Müdürlüğünün (EGM) keşif, gözetleme ve istihbarat  kabiliyetlerini artırmak amacıyla 6 İHA ve ilgili yer sistemleri, 15 Ekim 2015'te  imzalanan sözleşmeyle tedarik ediliyor.   Bu kapsamda, 3 İHA ve ilgili yer sistemlerinin kabul işlemleri 9  Haziran'da tamamlandı. İHA'ların kullanımına ilişkin, ilgili personelin Van'da  eğitim faaliyetlerini sürdürdüğü belirtildi.   Söz konusu sistemlerin, eğitim aşamasının tamamlanmasının ardından  terörizmle mücadele harekatı kapsamında EGM'nin   kullanımına sunulması  planlanıyor. İkinci paket Taarruzi Taktik İHA Sistemi'nin teslimatının ise eylül  ayında yapıldığı belirtildi. Ayrıca, EGM tarafından talep edilen ilave 3 Taktik  İHA Sistemi'nin tedarikine yönelik sözleşme çalışmalarının sürdüğü kaydedildi.

JANDARMAYA 12 İHA

Savunma Sanayii İcra Komitesinin onayının ardından başlatılacak  Jandarma Taktik İHA Tedarik Projesi ile terörizmle mücadele harekatında keşif,  gözetleme ve hedef tespiti ile emniyet, asayiş ve kamu düzeninin tesisine yönelik  istihbarat desteğinin sağlanmasında kullanılmak için biri opsiyon olmak üzere  toplam 12 İHA ve ilgili yer sistemlerinin tedarik edilmesi planlanıyor.

MİLLİ VE ÖZGÜN TASARIM

 Taarruz Taktik İHA'nın elektronik donanım, yazılım sistemleri ve  platform tasarımı tamamen milli olarak geliştirildi. Proje kapsamında Türk  savunma sanayisi tarihinde ilk kez, yüzde 93 gibi yüksek bir yurt içi katma değer  oranı sağlandı.

AA