Kars'ın Ramazan Sofralarında Çerkez Lezzetleri

Kars'ın Ramazan Sofralarında Çerkez Lezzetleri

Çerkez mutfağına özgü velibah, fıççın, hunk, ayran aşı ve hasuda gibi yemekler yıllardır ramazan ayında Kars sofralarını süslüyor- Kadınların işlettiği yöresel yemek lokantasının aşçısı Şen: - "Farklı kültürlere ait yemeklerin ramazan sofralarında yer alm

KARS (AA) - HÜSEYİN DEMİRCİ - Kars'ta, Çerkez mutfağına özgü velibah, fıççın, hunk, ayran aşı ve hasuda gibi yemekler yıllardır ramazan sofralarını süslüyor.

Yöresel lezzetler, büyük emek verilerek özenle iftar ve sahur sofraları için hazırlanıyor. Sarıkamış ilçesinde kadınların işlettiği tek yöresel yemek lokantasında, 500 yıllık Çerkez tatları halkın beğenisine sunuluyor.

Aşçılardan Songül Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayı dolayısıyla yöreye özgü yemeklerin daha fazla rağbet gördüğünü belirtti.

İftar ve sahurda farklı yemeklerden oluşan menü hazırladıklarını dile getiren Şen, "Bu farklı kültürlere ait yemeklerin ramazan sofralarında yer alması asırlardır süre gelen geleneğin de devam etmesine vesile oluyor" dedi.

Kendisinin de Çerkez gelini olduğunu dile getiren Şen, "Ramazanda iftar ve sahur sofralarına çok önem veriyoruz. Kayınvalidemin anlattıklarına göre sofralarımız 500 yıldır devam eden bir kültür. Biz de bu kültürü devam ettirmek istiyoruz. Gençlere, çocuklarımıza bu zengin mutfağı öğretiyoruz. Ramazanda çok çeşitli yöresel tatlar servis ettiğimiz için çok fazla müşterimiz oluyor ayrıca dışarıdan gelen misafirlerimiz hem çok beğeniyor hem de yemek tariflerini alıyorlar" diye konuştu.

Çerkez mutfağında hamur işi ve etin oldukça önemli bir yeri olduğunu belirten Hatice Öğün de "Genel olarak yapılan yemekler tarım ve hayvansal ürünlere dayanır. Çerkezlerin sağlıklı bünyeye sahip olmaları yemek kültürleri ile alakalıdır. Gelenek ve görenekleri mutfak kültürlerine yansımıştır. Tahıl ve sütten yapılan besinlerin tüketim oranları oldukça fazladır" ifadelerini kullandı.

- Çerkez yemekleri

Ekmek hamuruna patates eklenmesiyle açılan yufkanın sacda pişirilmesiyle hazırlanan velibah tereyağı sürülerek servis edilebiliyor. 

Diğer bir çerkez yemeği olan fıççın ise mayalanmış hamurun yağlı bir tepsiye serilmesiyle hazırlanıyor. Hamurun üzerine zeytinyağı ve yoğurt karışımı döküldükten sonra rendelenmiş soğan, kıyma, karabiber, tuz, dövülmüş sarımsak, ince kıyılmış maydanoz, nane ve bir bardak su ile hazırlanan harç dökülerek tepsinin üzeri hamur ile kapatılıp ortasından baca şeklinde delik açılıp, önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirilip servis yapılıyor. 

Hunk yemeği tereyağında pul biber ve tuz eklenip kavrulan ısırgan otunun, hazırlanan hamurun içine konularak suda haşlanmasıyla yapılıyor.

Bölgeye özgü tatlılardan hasuda ise şerbetin içine az miktarda un konularak çırpılır, kıvamı koyulaştıktan sonra bir tepsiye alınarak üzerine tereyağı ve cevizle servis edilir. 

Kaynak: Anadolu Ajansı