Katalonya'da Seçime Doğru

Katalonya'da Seçime Doğru

İspanya Dışişleri Bakanı Margallo:

İspanya'nın doğusunda, bağımsızlık talebiyle gündeme gelen Katalonya özerk yönetimindeki 27 Eylül'de yapılacak erken seçim öncesi İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo ve bağımsızlık yanlısı girişimlere öncülük eden Katalonya Cumhuriyetçi Solu'nun (ERC) lideri Oriol Junqueras televizyon programında tartıştı.

İlk defa bağımsızlık yanlısı bir Katalan siyasetçi ile İspanyol hükümetinden bir bakanın yüz yüze tartıştığı programda Dışişleri Bakanı Margallo, olası bir bağımsızlıkta Katalonya'nın ekonomik ve siyasi olarak büyük kayba uğrayacağını iddia etti. 

Margallo, "Oriol sizi seviyorum, parçalanmayalım. Bu ne biçim bağımsızlık? Sizler İspanyol vatandaşlığını muhafaza ederek ve İspanyol piyasalarına bağlı kalarak İspanya'dan ayrılmak istiyorsunuz. Her şeyi koruyarak gitmek istemek ne tür bir bağımsızlıktır? Siz Avrupalısınız çünkü İspanya'dasınız" ifadelerini kullandı. 

Katalonya'daki bağımsızlık yanlılarını Katalanlara gerçeği anlatmamakla suçlayan Margallo, Katalonya'nın olası bir bağımsızlığında, uluslararası yasalar gereği otomatik olarak Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler (BM) ve İspanya Anayasası'nın dışında kalacağını yani Katalanların İspanyol vatandaşlık haklarını yitireceklerini söyledi.

Margallo, ayrıca "Katalonya bağımsız olursa işsizlik yüzde 37'ye çıkacak, banka işlemleri duracak, sıcak para kaçışı yaşanacak, dış ticareti çok azalacak, emekliler aylık 350-400 avro kayıp yaşayacak" dedi.

ERC lideri Junqueras ise İspanyol hükümetinden gelen "tehditlerin gerçeği yansıtmadığını" savundu.

Junqueras, "İspanyol Anayasası'na göre İspanyol uyruklu hiç kimse kendi rızasıyla çıkmadığı sürece vatandaşlığını kaybedemez. Bu yüzden AB'ye bağlılık meselesi çok açık bir şekilde çözülmüştür. Şimdi olduğu gibi Avrupa vatandaşlığımızın devamı garanti edilmiştir. Yeni bir devlet inşa etmek istiyoruz ve devletler bir ya da iki milleti tanıyabilirler. Biz, vatandaşların haklarını kaybetmesini değil kazanmasını istiyoruz. Kimseden İspanyol vatandaşlığını çıkartmayacağız. Eğer İspanya, daha önceden sahip olunan bir vatandaşlığı çıkartmak isterse bu üzücü olur" diye konuştu.

Katalonya'nın AB içinde kalmasının İspanya'nın da yararına olacağını dile getiren Junqueras, İspanya'nın ihracatının yüzde 70'ini Katalonya üzerinden gerçekleştirdiğini vurguladı.

Kaynak: Anadolu Ajansı