Kaunos’ta Bizans Dönemine Ait Fırın Ve Merdivenler Bulundu

Kaunos’ta Bizans Dönemine Ait Fırın Ve Merdivenler Bulundu

Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesinde devam eden Kaunos Antik Kenti kazılarında Bizans dönemine ait yeni bir fırın ve merdivenler bulundu.

- Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesinde devam eden Kaunos Antik Kenti kazılarında Bizans dönemine ait yeni bir fırın ve merdivenler bulundu.

Kaunos Kazı Başkan Yardımcısı Erkan Kart, Dalyan beldesinde bulunan Kaunos Antik Kenti’nde kazı çalışmalarının büyük bir hızla devam ettiğini söyledi. Kazılarda son olarak Bizans dönemine ait yeni bulgular ortaya çıkardıklarını açıklayan Kart, “Apollo için kısa zaman içinde yaptığımız kazılarda; Bizans döneminde yapılar için kullanılmış olan bir fırın yapısıyla karşılaştık. Bu fırın buradaki mermer heykellerin ve yapı parçalarının eritildiği fırın olarak tahmin etmekteyiz. Şu anda bu kireç izlerini görebiliyoruz. Bu duvar taşları da Bizans döneminde kullanılmış, bu taşlarda duvar yapımında kullanılmış gibi gösteriyor. Bu konuda şimdilik yeterli bir bilgimiz yok. Buradaki merdivenler ise. Agorada bulunan insan trafiği üstteki Apollo kutsal alana girişini sağlayan merdivenler olarak kullanmışlar. Muhtemelen buradaki izleri gördüğümüzde bir motif olmalıdır; yani giriş kapılı olduğunu tahmin edebiliyoruz. Bizans döneminde bu kapıyı yıkmışlar ve oradaki mimari parçaları bu parçaları duvar taşı olarak kullanmışlardır” dedi.

Son dönemde ortaya çıkan parçaları bir araya getirmek istediklerini açıklayan Kart, “Son dönem içinde yapmış olduğumuz kazılarda daha önce bulmuş olduğumuz ve buluntuların hemen doğusunda yeni bir ülke dramı parçaları meydana çıktı. Burada iki parça bulunmaktadır. Geri kalan parçalar ise Bizans döneminde duvar taşı olarak kullanılmış.

Diğer parçalar da çevredeki taşları duvar taşları olarak görebiliyoruz. Bu parçaları toplayarak bir araya getirmek istiyoruz” diye konuştu.