Kayıp uçakta son durum

Kayıp uçakta son durum
Güncelleme:

162 yolcusuyla kaybolan uçakla ilgili yeni bulgulara rastlandı.

Avustralya uçağının, dün Endonezya'nın Surabaya Adası'ndan Singapur'a giderken kaybolan AirAsia uçağının arandığı bölgede denizin üstünde bazı nesneler tespit ettiği bildirildi.

155 yolcu ve 7 mürettebatla Endonezya Surabaya Adası'ndan Singapur’a giden Endonezya özel havayolu şirketi AirAsia’ya ait yolcu uçağı, Java Denizi üzerinde seyrederken Belitung Adası civarında Cakarta hava trafiği kontrol kulesiyle teması kaybetti. 
Ara verilen arama kurtarma çalışmaları sabah gün ışımasıyla tekrar başladi. Endonezya'nın Ulusal Arama ve Kurtarma Kurumu Başkanı Bambang Soelistyo, uçağın muhtemelen denizin dibinde olduğunu söyledi. Soelistyo, "Tahmini denize çarpma pozisyonu ve bize gelen koordinatlara dayanarak, uçağın denizin dibinde olduğunu düşünüyoruz. Bu bir ön şüphe, arama sonuçlarına göre daha net ortaya çıkacak" dedi. 
 
Yolcu yakınları bekliyor
 
Haberin duyulmasının ardından Surabaya Havaalanı'na gelen uçaktaki yolcuların yakınlarının bekleyişi sürüyor. Saatlerdir havaalanında bulunan yolcu yakınları gözyaşları içinde ilgililerden haber bekliyor.
Asya'da ekonomik fiyatıyla en çok tercih edilen havayolu şirketlerinden olan Airasia ile ilgili şimdiye kadar herhangi bir kaza rapor edilmediği belirtiliyor.
 
YERİ TESPİT EDİLDİ Mİ?
 
Avustralya uçağının, dün Endonezya'nın Surabaya  Adası'ndan Singapur'a giderken kaybolan AirAsia uçağının arandığı bölgede denizin  üstünde bazı nesneler tespit ettiği bildirildi. 
 
Endonezya'da bulunan Cakarta'daki Hava Kuvvetleri üssünün komutanı  Mareşal Dwi Putranto, Avustralya'ya ait Orion uçağının, yolcu uçağıyla irtibatın  kesildiği bölgeden bin 120 kilometre uzaklıkta, Pangkalan Bun'ın 160 kilometre  güneybatısındaki Nangka adası civarında şüpheli nesneler tespit ettiğini  açıkladı. 
 
Putranto, sözkonusu nesnelerin ne olduğunun anlaşılması için  arama-kurtarma ekiplerinin bu bölgeye yöneldiğini söyledi. 
 
Pilot son konuşmada yükselmek istedi
 
Endonezya Ulaştırma Bakanı Hadi Mustafa, QZ 8501 uçuş numaralı uçakla son telsiz konuşmasının Türkiye saati ile (TSİ) 01.17’de yapıldığını ve 32 bin feet yükseklikte seyreden uçağın olumsuz hava koşulları nedeniyle 38 bin feet yüksekliğe çıkmak için izin istediğini söyledi. Bakan, pilotun bu talebinin 'alışılmadık' olduğunu ifade etti.
AirAsia, uçakta 157 Endonezyalı, 3 Güney Koreli, 1 Singapurlu ve 1 Malezyalının bulunduğunu açıkladı. Yolculardan 16'sı çocuk, birisi de bebek.
 
BU YIL ÜÇÜNCÜ
 
Malezya AirAsia, Endonezya AirAsia'nın hisselerinin yüzde 49'una sahip. Malezya bağlantılı havayolu şirketleri, bu yıl üçüncü kez yolcu uçaklarını kaybetti.

8 Mart 2014'te Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur’dan Çin’in başkenti Pekin’e gitmek üzere 239 kişiyle havalandıktan sonra kaybolan Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağı MH 370 ardından iz bırakmadan kaybolmuş, 25 ülkenin arama çalışmalarına rağmen uçağın enkazı dahi bulunamamıştı.
17 Temmuz'da ise yine Malezya Havayolları'na ait MH17 yolcu uçağı, Ukrayna'nın doğusunda vurularak düşürülmüş, uçaktaki 298 kişi hayatını kaybetmişti.