Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hayatını kaybetti

Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hayatını kaybetti

Eski bakanlardan Kemal Unakıtan hayatını kaybetti.

Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Başbakan Binali Yıldırım, Unakıtan'ın AK Parti davasının yılmaz bir neferi olduğunu belirterek, "Cenazesi yarın öğlen namazını müteakip, Süleymaniye Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Süleymaniye Külliyesi’nde toprağa verilecektir" dedi.

Bir süredir sağlık sorunlarıyla mücadele eden eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hayatını kaybetti. Kemal Unakıtan 70 yaşındaydı. Kemal Unakıtan, 2009'da by-pass, 2013'te böbrek nakli operasyonu geçirmişti.

BESİN ZEHİRLENMESİ BÖBREKLERİNİ İFLAS ETTİRDİ

AK Parti hükümetinde 7 yıl bakanlık 2 dönem de milletvekilliği yapan Kemal Unakıtan'ın 2005 yılında besin zehirlenmesi yaşayıp vücudunun susuz kalması sonucu böbrekleri iflas etmişti. Unakıtan, kök hücre operasyonundan istediği sonucu alamamış, 30 yıllık arkadaşı ve dünürü Ali Rıza Üstün'ün kendisine bir böbreğini vermesi üzerine yeni bir operasyon daha geçirmişti.

TEDAVİ İÇİN ABD'YE GİTTİ

Kemal Unakıtan, son yıllarda kalbi ve böbreğiyle ilgili sağlık sorunları yaşadı. 2009 yılında ABD'de by-pass operasyonu geçirdi. Unakıtan, Tel Aviv'deki bir merkezde kök hücre nakli yaptırdı. 2013 yılında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde böbrek nakli oldu.
 

2323628.jpg

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Eski Bakanlarımızdan Kemal Unakıtan Hakk'ın rahmetine kavuşmuştur. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz da, "Maliye eski bakanımız Kemal Unakıtan'a Allah'tan rahmet, ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı dilerim. Mekanı cennet olsun" mesajını paylaştı.  

Maliye Bakanı Naci Ağbal ise yaptığı açıklamada,  "Maliye Bakanımız Sayın Kemal Unakıtan Hakkı'n Rahmetine kavuşmuştur. Uzun yıllar Maliye Bakanı olarak çok önemli hizmetlerde bulunmuş, kamu maliyesinin düzeltilmesinde ve mali disiplinin sağlanmasında çok emeği olmuştur. Ekonomimizin yapısal dönüşümünde kilit kararların alınmasında önemli katkılarda bulunmuştur. Sayın Bakanımızla uzun yıllar birlikte çalıştık, üzerimizde emeği çoktur" dedi. Ağbay," Çok özverili, ülke ve millet sevdalısı, milletimizin manevi değerlerini herşeyin üzerinde tutan, yürekli ve cesur bir insan olarak bildik.  Kendisinden çok şeyler öğrendik  Görev yaptığı yıllar Türkiye ekonomisinin uçurumun kenarından alınıp düzlüğe çıkarıldığı yıllar olmuştur. Tüm bu süreç boyunca, gece gündüz büyük bir gayretle, azimle, sağlığı pahasına çalışmış ve büyük fedakarlıklarda bulunmuştur. Bu yoğun çalışma ortamı içinde önemli hastalıklar geçirmiştir. Bu dönemlerde de her zaman sabırlı, inançlı, Hakkı'n rızasına teslim olmuş her daim Memleketimiz için dua da bulunmuştur. Rabbim mekanını cennet eylesin. Başta saygıdeğer hanımefendi olmak üzere kederli ailesine,  Maliye Bakanlığı camiasına, Sevenlerine, dostlarına ve hizmet vermekten her zaman Onur duyduğu Aziz milletimize başsağlığı diliyorum"  ifadelerini kullandı.

AHSEN UNAKITAN'IN "YÜCE RABBİM CLEVELAND DEDİ" SÖZLERİ GÜNDEME DAMGA VURMUŞTU

2009 yılında Ahsen Unakıtan'ın eşi Kemal Unukatın'ın ABD'ye tedavi olmaya giderken yaptığı basın toplantısında söylediği; "Açtım ellerimi dedimki; Ya Rabbi bu nerede olursa iyi olur? Ben şu anda hiç bir şey düşünemiyorum. Sen bana doğru yolu, bizim için hayırlı olacak yolu lütfen göster ve beni oraya yönelt diye dua ettim. Ve kendisine de dedimki benim içinden Amerika'da Cleveland yatıyor. Eğer oraya giderse önce Rabbime sonra oraya... 'Peki' dedi o zaman, o şekilde Amerika yolculuğum başladı." sözleri uzun süre gazetelere haber olmuştu.

KEMAL UNAKITAN KİMDİR

1946 yılında Edirne'inin Süloğlu ilçesine bağlı Domurcalı köyünde doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Edirne'de tamamladı. 1968 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi(Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi)'nden mezun oldu. Üniversite eğitiminin ardından Maliye Bakanlığı'nda Hesap Uzmanı olarak göreve başladı. SEKA Genel Müdür Muavinliği ve 1976-1978 yılları arasında SEKA Genel Müdürlüğü yaptı. Daha sonra özel sektöre geçti; çeşitli sanayi kuruluşlarında, finans kurumlarında (Albaraka Türk Finans Kurumu), dış ticaret şirketlerinde Genel Müdürlük, Yönetim Kurulu üyeliği ve Yöneticilik yaptı. Evli ve 3 çocuk babasıdır ve İngilizce bilmektedir.

Recep Tayyip Erdoğan'ın talebiyle onun yerine aday olarak 2002 yılında TBMM'ye girdikten sonra yine Erdoğan'ın inisiyatifiyle Abdullah Gül başbakanlığındaki 58. Hükümette Maliye Bakanlığı'na getirildi. Erdoğan'ın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nı Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'den alarak, kendisine bağlamasıyla özelleştirmenin de patronu oldu. Hakkında Ekim 2005, Şubat 2006 ve Mart 2006 tarihlerinde verilen üç ayrı gensoru önergesi de, TBMM Genel Kurulu'nda reddedildi. 22 Temmuz 2007 tarihinde Ak Parti'den Eskişehir milletvekili seçilen Unakıtan, 60. hükümette de Maliye Bakanı olarak görev aldı ancak 1 Mayıs 2009 tarihinde yapılan kabine değişikliği sonucu bu görevi Mehmet Şimşek'e devretti ve kendisi kabine dışında kaldı.