Kemoterapi Hastalarına Ücretsiz Peruk Veriyor

Kemoterapi Hastalarına Ücretsiz Peruk Veriyor

AYDIN'ın Kuşadası ilçesi'nde 35 yıldır kuaförlük yapan Kenan Kaya, kemoterapi tedavisi gören kanser hastalarına ücretsiz peruk hediye ediyor.

AYDIN'ın Kuşadası ilçesi'nde 35 yıldır kuaförlük yapan Kenan Kaya, kemoterapi tedavisi gören kanser hastalarına ücretsiz peruk hediye ediyor. Peruk almak isteyenlerin Kuşadası'nda yaşıyor olması, hastalığını kanıtlaması ve saçlarının dökülmüş olması yeterli.

Kuşadası'nda aynı zamanda peruk satışı yapan mağaza da işleten kuaför Kenan Kaya, örnek bir kampanyaya imza atıyor. Saçları dökülen kemoterapi pastalarına 12 yıldır ücretsiz olarak Kuşadası'nda peruk dağıtan Kaya, kendisine sponsor olacak bir kurum veya kişi olması halinde bu hizmeti tüm Aydın'a yayabileceğini söyledi. Mağazasına peruk denemeye gelen saçları dökülmüş kadınların o anda bile morallerinin düzelmesinden etkilenip, kemoterapi hastalarına ücretsiz peruk dağıtmaya başladığını belirten kuaför Kaya, "Tedavi görüp saçları dökülen kadınlar kendini toplumdan soyutluyor. Çarşıya, markete gidemiyor. Kocasının, çocuklarının önüne çıkamıyor. 35 yıldır kuaförlük, 12 yıldır da peruk satışı yapıyorum. Kemoterapi nedeniyle saçları dökülen kadınlar da gelip peruk deniyorlardı. Birgün bunları düşününce onlara bir çağrı yapıp, ücretsiz peruk almaya gelmelerini istedim. El ilanları, broşürler bastırdım. Hastane önüne ilan astım. Hastalar gelmeye başladı. Maliyetli olsa da ben de onlarla mutlu oluyordum. İlk zamanlar, gelen az oluyordu ancak zamanla bu sayı artmaya başladı. Bu arada bazı istismarlar olunca, bu kez durumlarını gösteren bir belge, rapor istemeye başladım. Ayrıca, Kuşadası'nda yaşıyor ve saçlarının dökülmüş olması şartı koydum. Bu durumda olanlara perukları deneyerek, en yakışanını bulup, kendisinin de beğenmesi halinde hediye ediyorum. Haftada bir, iki kişi geliyor. Şimdilik onu da finanse edebiliyoruz" dedi.

"DUYGULU ANLAR YAŞANIYOR"

Gelenlerin moralini yüksek tutmak için çabaladıklarını, kimi zaman duygularını gizleyemediklerini söyleyen Kaya, "Bir gün bir kadın geldi. Henüz saçları tam dökülmemiş. Ona kuralı hatırlattık. Şöyle bir saçlarını tuttu, saçlarının tümü avucunda kaldı. Hemen saçlarını kısalttık, kendisine en uygun peruğu verdik. Melek gibiymiş. Saçı olmayınca farklı görünüyor. Çok mutlu oldu. Bazı hastalar iyileşince, peruğu geri getiriyor. "Bunu başkasına verin" diyor. Eğer onarılacak gibi ise onarıyoruz. Değilse atıyoruz. Hatta bir hasta, takma göğsünü yenisiyle değiştirdiği için bize getirip ihtiyacı olan birine vermemi istedi. Herkesin duygularını yazdığı defterimizi okumaları için onlara veriyoruz. Defterde herkesin raporu olduğu için birbirilerinin doktorlarını, hastanelerini paylaşma deneyimleri de oluyor. Birbirilerinin telefonlarını alıp dertlerini, tedavi süreçlerini paylaşıyorlar. Dost arkadaş oluyorlar" diye konuştu.

"BU HİZMET TÜM İL VE İLÇELERDE YAYGINLAŞSIN"

Gücünün sadece Kuşadası'na peruk vermeye yettiğini söyleyen Kenan Kaya, "Ben bu hizmetin yaygınlaşmasını istiyorum. Çok büyük maliyetli değil ama yine de ekonomik olarak etkiliyor. Benim gücüm Kuşadası'na peruk vermeye yetiyor. Daha fazlasını yapamıyorum. Ama bir kurum, belediye veya kişi finansör olursa Aydın geneli için bu hizmeti yaygınlaştırırım. Benim gibi perukçu arkadaşlar kendi illerinde, ilçelerinde bunu yapabilirler. Tüm Türkiye'de yaygınlaşsın. Kanserli ve mutsuz insan kalmasın" dedi. Kaya, 12 yılda yaklaşık 150 hastaya ücretsiz peruk dağıttığını da kaydetti.

FOTOĞRAF

==KUTU==

Hediye edilen perukla moral bulan hastalardan bazılarının duyguları şöyle:

Ayten Ercil.:

"Bir yardım derneğinde aktif görevliydim. Bize gelen hastalara yardımcı olmak için Kenan Bey'e ben getiriyordum. Üç yıl önce kendimde hastalandım ve sıra bana geldi. Bu kez hasta olarak Kenan Bey'e başvurdum. O günlerde şehir dışında olmama rağmen, kargo parasını bile kendisi vererek bir peruk gönderdi. Üç dört defa peruğu değiştirerek, bana uygun olanını buldu. Bana o günlerimde verilebilecek hayatımın en büyük hediyesini verdi. Bir kadın için saç çok önemlidir. Ne kadar hasta olursanız olun, kadın psikolojisi ile mutlu ve güzel görünmek istersiniz. Saç kadının en güzel süslerinden biri. Dökülmeye başlamadan önce o psikoloji sizi öyle bir sarıyor ki moral olarak çöküyorsunuz. Hastalığı saçlarınız dökülmeye başladığınızda kabullenmeye başlıyorsunuz. Dilerim binlerce Kenan Bey olsun, kanser hastalarına moral versin. Kanser hastalarına verilebilecek en güzel yardım en güzel ilaç sevgi."

Behiye Solmaz:

"Kansere 2005 yılında yakalandım. Kuaföre geldim. Saçlarım bağlıydı. Kemoterapi tedavisi gördüğümü öğrenen Kenan Bey, bana peruk vermeyi teklif etti. "Kemoterapi hastalara peruk hediye ediyorum" dedi. Çok duygulandım ve ağlamaya başladım. Beğendiğim bir peruk ile kuaförden çıktım. Çok hoşuma gitti. Böyle bir jest beklemiyordum. İyi moral oldu. Peruk, torunumdan sonra en büyük moral oldu bana."

Kübra Yılanlı:

"Geçen Aralık ayında ameliyat olacağımı öğrendim. Doktorum, ameliyat sonrası kemoterapi ile saçlarımın döküleceğini söyledi. Hastalığın en büyük ilacının moral olduğunu belirtti. Saçlarımın dökülecek olmasına kendimi hazırladım. Moralimi bozmadım, yüksek tuttum. Saçlarım döküldü. Arkadaşlarım sosyal medyada görmüş. Beni, Kenan Bey ile tanıştırdılar. Bana peruklar denetti. Hep birlikte bana en yakışanı beğendik, hediye etti. Moralim çok daha iyi oldu. Kendi saçım gibi rahatlıkla kullanıyorum" diye konuştu.

Kaynak: Doğan Haber Ajansı