Kenan Evren ilçeyi 2'ye böldü

Kenan Evren ilçeyi 2'ye böldü

Heykelinin bulunduğu anıtın, yerinin değiştirilmesi hemşerileri arasında fikir ayrılığına neden oldu.

Türkiye'nin 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in memleketi Manisa’nın Alaşehir İlçesi’ndeki heykelinin bulunduğu anıtın, yerinin değiştirilmesi için kaidesinin yıkılması ilçeyi ikiye böldü.

Bazı vatandaşlar bu konuda halk oylaması yapılması gerektiğini savunurken, bir bölümü de yeni yapılacak düzenlemenin bölgedeki trafiği rahatlacağı görüşünde birleşti. Alaşehir Belediye Başkanı MHP’li Gökhan Karaçoban ise anıtın, çevreye uyum sağlamadığı gerekçesiyle 10 metre ileride yeni bir kaide üzerine taşınacağını söyledi.

Alaşehir Belediyesi bir süre önce Atatürk ve Cumhuriyet Bulvarları’nda yeni düzenleme yaptı. Düzenlemenin ardından Beş Eylül Mahallesi, Atatürk Bulvarı’ndaki 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren anıtının, trafiği aksattığı gerekçesiyle 10 metre ileriye taşınmasına karar verildi. Evren’in 1986 yılında dönemin Anavatanlı Alaşehir Belediye Başkanı İsmail Örs tarafından yaptırılan ve asker kökenli olmasına rağmen halkın her kesimini kucaklayıp, demokrasiye geçildiği tasvir edilen 1.5 X 1.80 metre boyutundaki bronz anıtın taşınması için 6 metre yükseklik 3 metre genişliğindeki kaidesinin yıkımına dün saat 17.00 sıralarında başlandı. İş makineleriyle anıtın kaidesinin yıkılması Alaşehirliler’i iki böldü. Bazı vatandaşlar bu konuda halk oylaması yapılması gerektiğini savunurken, bir bölümü de yeni yapılacak düzenlemeyle bölgedeki trafiğin rahatlayacağı görüşünde birleşti.

"YIKMIYOR, TAŞIYORUZ"

Alaşehir Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban, tepkilerin yersiz olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Kenan Evren anıtını kaldırmak veya başka bir bölgeye taşımak gibi bir niyetimiz yok. Ancak, bulvardaki düzenlemeden sonra heykelin bulunduğu yerin kodu biraz yüksekte kaldı. Heykeli figürüne dokunmadan olduğu gibi kaidesinden alıp, 10 metre ilerde yapacağımız trafiği aksatmayan, gözü tırmalamayan, başka bir kaide üzerine yerleştireceğiz. Nostaljik olarak da yaşatacağız. Adı da yeni düzenlemenin ardından halkın bildiği gibi Kenan Evren Heykeli olarak kalacak."

DAHA ÖNCE YIKILMASI GÜNDEME GELMİŞTİ

Kenan Evren anıtının, 22 Eylül 2010 tarihinde de dönemin Alaşehir Belediye Başkanı MHP’li Kadir Daş tarafından trafiği engellediği gerekçesiyle yıkımı gündeme gelmişti. Konu Belediye Meclisi’ne taşınmış, 10 MHP’li üyenin oylarıyla yıkılması kararı alınmıştı. Yıkıma Ak Parti 5 Meclis üyesi ise red oyu vermişti. Ancak, alınan karara rağmen anıtın yıkılmasına Alaşehirliler’in tepki göstermesi üzerine karardan vazgeçilmişti.

FOTOĞRAFLAR DİĞER SAYFALARDA

[PAGE]

1-(1)-173.jpg

[PAGE]

1-(2)-177.jpg

[PAGE]

1-(3)-172.jpg

[PAGE]

1-(4)-165.jpg

[PAGE]

1-(5)-143.jpg

[PAGE]

1-(6)-121.jpg