Kentsel dönüşüme kuşbakışı

Kentsel dönüşüme kuşbakışı
Güncelleme:

Kadıköy'de 5 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm kuş bakışı görüntülendi.

Kadıköy'de Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy mahallelerini kapsayan yaklaşık 134 hektarlık alanda kentsel dönüşüm devam ediyor.

Kadıköy'de fikirtepe, Dumlupınar,  eğitim ve Merdivenköy mahallelerini kapsayan ve yaklaşık 2,5 yıldır devam eden  kentsel dönüşüm kapsamında, 2000'e yakın bina boşaltılırken, 800 bina da yıkıldı.

Anadolu Ajansı, 134 hektarlık alanda süren çalışmaları havadan  görüntüledi. Bazı bölgelerde boşaltılmış binalar ve sessizlik hakimken,  bazılarında rezidans inşaatları hızla devam ediyor. Nüfusun dörtte birinin terk  ettiği mahallelerde hala yaşayan vatandaşlar ise müteahhitlerle anlaşmayı  bekliyor.

fikirtepe-de-kentsel-donusume-kusbakisi-5378353.jpeg

Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma  Derneği (Fİ-KENTDER) Başkanı Yasin Bektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saha  çalışması ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan alınan bilgiler doğrultusunda  "Fikirtepe'de son durum nedir?" raporunu hazırladıklarını belirtti.

fikirtepe-de-kentsel-donusume-kusbakisi-5378349.jpeg

Bektaş, raporda, Kadıköy'de Fikirtepe ve Dumlupınar mahalleleri ile  Eğitim ve Merdivenköy mahallelerinin bir kısmını kapsayan, yaklaşık 134 hektarlık  alanın "riskli alan" ilan edildiği 28 Kasım 2012'den bugüne yapılan çalışmalara  ilişkin bilgileri değerlendirdiklerini anlattı.

fikirtepe-de-kentsel-donusume-kusbakisi-5378345.jpeg

Fikirtepe Kentsel Dönüşüm alanında 57 yapı adası bulunduğunu ifade  eden Bektaş, "134 hektarlık bölgede yapılan arazi tespiti çalışmalarında, 6 bin  341 bina ve yaklaşık 27- 30 bin arasında bağımsız bölümün olduğu gözükmektedir.  Bugün gelinen süreçte bu bölgenin dörtte bir oranında boşaltıldığı görülüyor.  Takriben 1500 ila 2000 arası boşaltılmış bina olduğunu tahmin etmekteyiz. 800  binanın da yıkıldığı görülmektedir" diye konuştu.

fikirtepe-de-kentsel-donusume-kusbakisi-5378343.jpeg

''Fikirtepe'de 100 binlik nüfusun 250 bine çıkması bekleniyor"

Yasin Bektaş, yeni yapılaşma sonucunda 50 bin ila 70 bin arasında yeni  bağımsız bölüm oluşmasının beklendiğine dikkati çekerek, "Fikirtepe'de normalde  100 bine yakın nüfus vardı. Araştırmalarımıza göre, bölgenin nüfusunun üçte biri  terk etti. Ancak yeni yapılacak binalarla yapı stoğu oluşacak. Fikirtepe'de 100  binlik nüfusun 250 bine çıkması beklenmektedir" dedi.

Bektaş, Fikirtepe'de 6 firmaya yapı ruhsatı verildiğini, bunların bir  kısmının inşaatlara başladığını, bir kısmının da hafriyat çalışmalarını  sürdürdüğünü anlattı.

Derneğin öncülüğündeki araştırmalarda imza atmış atmamış tüm  vatandaşların kentsel dönüşümle ilgili beklentileri olduğunu belirterek, bunları  şöyle sıraladı:

"Teminat ve güvence verilmesi. Vatandaşların imzaladığı veya  imzalayacağı sözleşmelerin adil ve hakkaniyetli, firmayı da koruyucu olarak  yeniden düzenlenmesi. Firmaların işe başlama ve bitiş süreleri ile vatandaşın  haklarını koruyucu fesih haklarının verilmesi. Vatandaşların alacakları bağımsız  bölümlerin sözleşme aşamasında mevcut şerefiyelerine göre kesin olarak tespit ve  dağıtımının yapılması, yerlerin belirlenmesi. Mali yapısı yetersiz ve/veya  çantacı, emlakçı, iş yapmayan firmaların bölgeden uzaklaştırılarak sözleşmelerin  bakanlıkça fesih edilmesi vatandaşların rahatlatılması ve önünün açılması."

Dernek olarak 20 Şubat'ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı  Mustafa Öztürk'ü makamında ziyaret ettiklerini belirten Bektaş, Öztürk'e,  vatandaşların şikayetlerini, beklentilerini, sıkıntılarını içeren dilekçelerini  sunduklarını kaydetti.

Bektaş, "Yüzde 90 imza almış olan müteahhitlerin önünün açılması ve  imza alınmış yerlerde yapılaşma ruhsatının verilmesini istiyoruz" ifadelerini  kullandı.