Kerkük'te Kürdistan bayrağı asıldı

Kerkük'te Kürdistan bayrağı asıldı
Güncelleme:

Irak'ta Kerkük İl Meclisi'nde kamu binalarına IKBY bayrağıın asılması kararı kabul edildi. Bağdat hükümeti kararın yasadışı olduğunu bildirdi.

Irak'ın statüsü tartışmalı, petrol zengini Kerkük kentinde dün kritik bir gelişme yaşandı. Kerkük İl Meclisi’nde dün yapılan oylamada Kerkük’teki kamu binalarına Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) bayrağının asılması kararı kabul edildi. Toplantıya Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Partisi ve Komünist Parti’den oluşan Kardeşlik (Birayeti) Listesi’nin 23 üyesi ile Arap Listesi’nin 1 üyesinin katıldığı belirtildi.

TÜRKMENLERDEN BOYKOT

Türkmen meclis üyelerinin tamamı ile bir üye dışında tüm Arap üyeler toplantıyı boykot etti. IKBY’ye yakın Rudaw sitesinin haberine göre Irak Türkmen Cephesi’nin 8 üyesi ile Arap Konseyi’nin 5 üyesi oturuma katılmadı. Kerkük’ün IKYB’li valisi Necmeddin Kerim, 16 Mart’ta kentteki resmi kurumlara IKBY bayrağının asılması yönünde karar alarak, kararnameyi onay için İl Meclisi’ne göndermişti. Irak hükümeti sözcüsü Saad Hadisi Rudaw’a yaptığı açıklamada, Kerkük’e Irak bayrağı dışında bir bayrak asılamayacağını söyledi. Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşed Salihi, Kerkük’e ‘Kürdistan bayrağı’ kararının kargaşaya yol açabileceği uyarısında bulundu.

"SİLAHLAR KONUŞUR"

Irak Türkmen Cephesi lideri Erşad Salihi, kararın tek taraflı alındığını söyledi: “Kerkük Vilayet Meclisi’nde hassas konularda kararlar çoğunlukla değil, uzlaşmayla alınırdı. Ancak bu kez oylama yapıldı. 41 sandalyeli Meclis’te 26 Kürt, 9 Türkmen, 5 de Arap vekil var. Çoğunluk Kürtlerde olduğu için bu karar çıktı. Bu işi Barzani grubundan çok Talabani’ye bağlı gruplar yapıyor. Kerkük Kürt bölgesinin bir parçası değil ki orada Kürdistan bayrağının dalgalanması yasallaşsın. Birleşmiş Milletler, Bağdat yönetimi, Türkiye Kerkük’te Kürdistan bayrağının asılmasına tepki gösterdi. Ancak tepkiden çok şu anda icraata ihtiyacımız var. Mutlaka biz de yasal haklarımızı kullanacağız. Federal Anayasa Mahkemesi’ne kararın iptali için başvuracağız.”

‘ÇATIŞMA ÇIKTI’

Erşad Salihi, Türkmen Cephesi’nin de tepki çeken karara karşı Kerkük sokaklarına Türkmen bayrağı asma kararı aldığını açıkladı: “Bunun neticesinde çatışmalar yaşanabilir. Bunun sorumluluğu da Kürt vali Necmeddin Kerim’dedir. Bazı olaylar bizim kontrolümüzde ancak bazıları değil. Musalla Lisesi’nde Türkmen öğrenciler bayrak asınca gerilim yaşandı. Kerkük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde de Türkmen ve Kürt öğrenciler arasında çatışma yaşandı.” Salihi “Daha fazla çatışma bekliyor musunuz?” sorusuna, “Kesinlikle. Her an her şey olabilir.

Kürt silahlı grupları Kerkük sokaklarında dolaşıyor” cevabını verdi. Salihi kentteki son durumuysa şu sözlerle değerlendirdi: “Kerkük’te konuşursa sadece silahlar konuşur. Silahsız olan bir milletin neyi olur ki, bir tek basın üzerinden sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Biz burada Türk olmanın faturasını ödüyoruz.”

KERKÜK’TE OLDU BİTTİ

- ABD’nin 2003’te Irak’ı işgali sırasında Kürt güçleri, Kerkük’ü fiilen ele geçirmiş, kente yoğun bir Kürt göçü yaşanmıştı. 2005 yılında yazılan Irak anayasasının 140’ıncı maddesi, kentin nihai statüsü hakkında bir referanduma gidilmesini öngörüyordu. 

- Ancak çeşitli nedenler ve anlaşmazlıklar sebebiyle bu madde uygulanamadı. Kerkük şehri 12 Haziran 2014’te Irak ordusunun DEAŞ saldırılarından kaçması sonucu IKBY’nin silahlı kuvveti Peşmerge güçleri tarafından ele geçirildi. Bağdat, Kerkük’ün idari olarak merkezi yönetime bağlı olduğunu belirtirken, Kürtler ve özellikle kentte hakimiyet süren KYB, Kerkük’ün IKBY’ye ilhak edilmesini talep ediyor. Türkmenler ise Türkmen, Arap ve Kürt nüfusun yaşadığı Kerkük’e özel statü istiyor.

DIŞİŞLERİ: ENDİŞEYLE KARŞILIYORUZ

Dışişleri Bakanlığı, Kerkük’te Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının, hükümet binalarına asılmasının endişeyle karşılandığını bildirdi. Yazılı açıklamada özetle şu ifadeler yer aldı: “Vilayet Meclisi’nin Türkmen ve Arap üyelerinin boykot ettikleri oylamada alınan kararı doğrudan Kerkük’ün ihtilaflı statüsüyle ilgili ve Irak anayasasına aykırı tek taraflı bir tasarruf olarak değerlendiriyoruz. Kerkük’ün statüsüyle ilgili tek taraflı adımlarda ısrarcı olunması uzlaşı, diyalog ve anayasal süreçlere bağlılık kavramlarına zarar verecektir.”