Kıbrıs'ı karıştıran iddia: 4 Rum, 1 Türk krizi

Kıbrıs'ı karıştıran iddia: 4 Rum, 1 Türk krizi
Güncelleme:

"4 Rum 1 Türk" eşitliğinin, KKTC’de mevcut vatandaşlıklarda da uygulanacağı iddiası Ada’yı karıştırdı.

Rum medyası, muhtemel bir çözüm sonrasında Ada’ya yerleşip vatandaş olmak isteyecek Türkiye ve Yunanistan vatandaşları için konuşulan, ‘4 Rum 1 Türk’ nüfus dengesinin, mevcut KKTC vatandaşlarında da aranacağını ileri sürdü.

Hürriyet gazetesinden Ömer Bilge'nin haberine göre Rumların mevcut nüfus verilerine göre yaptığı hesaba göre, Ada’da 734 bin Rum, 183 bin Türk kalacak ve 280 bin nüfuslu KKTC’de on binlerce vatandaşlık iptal edilecek. KKTC yönetimi özellikle KKTC kimliği taşıyan Türkiye kökenlilere, ‘çarpıtma haberlere’ inanmama çağrısı yaptı ve tüm vatandaşların yeni kurulacak devlette yer alacağını duyurdu.
 
KKTC’yi karıştıran vatandaşlık ve bireysel mülkiyetle ilgili haberi Rum Politis gazetesi yayınladı. Gazete, ‘Yüzde 80 Rum, yüzde 20 Türk’ manşetiyle verdiği haberde, tarafların anlaşmaya yaklaştığını ve yeni federal cumhuriyette ‘4 Rum 1 Türk’ eşitliği arandığını yazdı. Gazete, Rumların nüfusunun 734 bin olduğunu, 280 bin nüfuslu KKTC’de ‘4 Rum 1 Türk’ dengesinin sağlanması için on binlerce Türkiye kökenlinin vatandaşlığının iptal edilmesi gerektiğini ileri sürdü. Gazete ayrıca, ‘vatandaş olmayanın mülkiyet hakkı da olmayacak’ kuralının uygulanacağını, bireysel mülkiyette ise, mevcut kullanıcı ve Rum eski mülk sahibini belirleyecek 24 maddelik kriterlerin belirlendiğini öne sürdü. Türkiye’nin garantörlüğü konusunda da yeni formüller arandığını iddia etti.