Kılıçdaroğlu: Suriyeliler mafya kuracak

Kılıçdaroğlu: Suriyeliler mafya kuracak

CHP lideri Kılıçdaroğlu'dan çok konuşulacak Suriyeli mafya iddiası...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Aydın mitingi için uçakla İzmir'e giderken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, Suriyelilerle ilgili çok konuşulacak bir iddia ortaya attı. Seçim mitinglerinde Türkiye'deki Suriyelilerin önlemler alındıktan sonra ülkelerine gönderilmeleri gerektiğini savunan Kılıçdaroğlu, "Göreceksiniz yakında yeraltı dünyasında etkili bir Suriyeli grup çıkacak. Eğer bu dış politika böyle devam ederse fatura çıkacak" dedi.

"HER TÜRLÜ HAKARETİ YAPTI"

- İlk kez bu kadar net söylediniz, 'Koalisyon yaparsam insanlar bana sormaz mı' diye... Seçim sonrası da bu gerginlik böyle devam mı edecek?

Benim açımdan gerginlik yok. Biz kendi projelerimizi anlatıyoruz. Onlar bizi eleştiriyor. AKP zemin kaybettikçe hırçınlaşıyor, sertleşiyor. Oysa gerginliğe hiç gerek yok. Onun kitabını okumadığımı söyledim diye her türlü hakareti yaptı. Ben onun kitabını okumak zorunda değilim ki.

"SEN NE YAPACAKSIN, ANLAT"

- Gerginlik seçmeni de mi yoruyor?

Artık yoruldu vatandaş. AKP, kendi programını anlatmaktan aciz. Emekliye ben para vereceğim diyorum veremezsin diyor. Asgari ücreti arttıracağmı diyorum arttıramazsın diyor. Çiftçinin mazotunu ucuza vereceğim diyorum. Veremezsin diyor. O zaman ne yapacaksın sen anlat...

"HİÇBİR İKTİSATÇI UYGULANAMAZ DEMEDİ"

- Yapamazsın derken, "Sırtında yumurta küfesi yok ki. Nasılsa onun için rahat" diyor Başbakan...

Hayır hayır, her kuruşun hesabını yaptık. O zaman biz daha büyük rakamlar söyleyebilirdik. Asgari ücreti 1500 yerine 2500 diyebilirdik. Ama gösterdiğimiz her hedef uygulanabilir hedeftir. Bugüne kadar hiçbir iktisatçı bizim projeleri uygulanamaz dememiştir.

"SADECE BİZİM İÇİN GELDİLER"

- Epey zamandır hazırlanıyorsunuz galiba. Son 6 ayın işi değil mi bu?

Hayır hayır, oturuldu çalışıldı. Hatta bizimle aynı dünya görüşünü paylaşmayan insanları da çağırdık. Ben size şunu da söyleyeyim. Dünyanın en önemli finans kuruluşlarında çalışan Türkler sadece bizim bu projeler için geldi. İstanbul'da tartıştık. Bunlar nedir, ne olabilir diye. Hiçbir tereddüt yok. Oralarda çalışan, marka olan gencecik pırlanta gibi çocuklar dünya uygulamalarını getirdi. Biz tam tersine işverenin üretmesini istiyoruz. Seçim bildirgemizin amaçlarından biri üreten Türkiye.

- Tamamen parti içi gündem kalmadı diyebilir misiniz? CHP seçmeninin de rahatsız olduğu...

Evet bitti. Farklı bir gündem var artık. Partinin kültürü epey değişti. Artık proje üreten, halkın sorunlarına eğilen bir parti, çalışan, kimin neyi söyleyeceği, dillendireceği belli olan bir parti CHP.

'İKİ BAŞLI YAPI ÇIKTI ORTAYA"

- Örtülü ödenek?

Cumhurbaşkanı örtülü ödenek kullanamaz. Çünkü icra makamı değil. Başbakan söyler o yapar. MİT Başbakan'a bağlı, Cumhurbaşkanına değil. İki başlı bir yapı çıktı şimdi ortaya. Cumhurbaşkanı örtülü ödenek kullanacak. Ama nereye kullanıldığından Davutoğlu'nun haberi olmayacak.

- Başbakanın haberi olmaz mı?

Olmaz, nereden olacak. Adı üstünde. Hele Davutoğlu'nun bu soruyu sorma cesareti de yok. Cumhurbaşkanı elinin tersiyle iter. Bu düzenleme önemli bir ayrıntıyı daha bünyesinde barındırıyor: Cumhurbaşkanı örtülü ödeneğin kullanılması konusunda Davutoğlu'na güvenmiyor. Onu pas geçerek, örtülü ödeneği başka bir amaçla kullanıyor. Devletin sırlarını ayrıştıran bir yapı ortaya çıkıyor. Davutoğlu'nun sırları ayrı, Erdoğan'ın sırları ayrı. İkisi de ayrı ayrı yerlerde örtülü ödenek kullanıyorlar. Ya aynı amaçla aynı yere iki kez para verilirse ne olacak? Orada bir devlet olmaz artık.

SURİYELİ MAFYA ÇIKACAK İDDİASI

- Suriyeliler polemiği... Başbakan Davutoğlu "Kemal Bey'in kurduğu cümleyi Almanya'da Türkler için kursalar ne deriz? Bu düpedüz ırkçılıktır" dedi...

Elma ile armutu mukayese etmeye benziyor. Almanya'ya bizim işçilerimiz onların daveti üzerine vize alarak gittiler. Suriyeliler vize alarak mı geldiler Türkiye'ye? Türkiye'de savaş mı vardı, insanlar kaçtılar Almanya'ya? Nasıl bir mukayese yeteneğidir anlamakta zorluk çekiyorum. Bir de bana diyor ki 'Kitabımı okudun mu?' Kitabını niye okumadığım şimdi daha iyi anlaşılıyor. Göreceksiniz yakında yeraltı dünyasında etkili bir Suriyeli grup çıkacak. Eğer bu dış politika böyle devam ederse fatura çıkacak.

"ÇOK SAYIDA KİŞİ BAŞVURDU"

- Seçimde sandık güvenliğiyle ilgili gönüllü platformlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

"Gönüllü platformlara her türlü desteği vereceğiz. Arzu eden herkese gözlemci kartı vereceğiz. Oy sayımı sırasında gözlemci olmak istiyorlarsa kartını vereceğiz. Çok sayıda gönüllü avukat başvurdu. Onlara yardımcı olacağız."

"AKP'YLE İLİŞKİ NEYSE HDP İLE DE ÖYLE"

- Nasıl bir işbirliği içindesiniz aynı anda hem HDP hem Gülen cemaatiyle?

HDP ile bir işbirliğimiz yok. AKP ile ilişkimiz neyse, HDP ile de öyle. Özel bir işbirliği yapmak, bir araya gelmek yok. Onlar bizi zaman zaman biz de onları zaman zaman eleştiriyoruz. Görüşlerinin bir kısmına katılıyoruz, bir kısmına katılmıyoruz. İlişkileri olanlar suçu bize atmak istiyorlar. Bugüne kadar beraberdiniz zaten. Birlikteydiniz. Televizyonda da söyledim Erdoğan dedi ki 'Ne istediniz de vermedik.' Ne istediğini bir açıklasın bakalım."

'NE YAPTILAR BİLİYOR MUSUNUZ?'

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu dün Kütahya ve Bilecik mitinglerinde iktidarı eleştirdi ve vaatlerini yineledi. Vatan'ın haberine göre, Kılıçdaroğlu şunları söyledi: "Bir sürü laf söylüyorlar, laf yetiştiriyorlar. Ne söylerse söylesinler canları sağ olsun. Ben kendimi bu ülkeye ve millete adadım. 13 yıldır iktidardalar. 13 yıl içinde şunu söylediler, yol yaptık; doğru, doğruya doğru. Yol yapmayan hükümet var mı? Efendim köprü yaptık, her hükümet yapar. Sorun orada değil. Hükümetlerin asıl varlık nedeni şudur, senin ülkende 17 milyon yoksul var mı yok mu? Şimdi sizi unuttular onlar. Ne yaptılar biliyor musunuz? Altın klozetli tuvalet yapıyorlar kendilerine. Bu millet onlara uçak verdi, makamlar verdi, kırmızı plakalı araçlar verdi. Dedi ki bizim sorunumuzu çöz. Kendileri milleti unuttu. Hanları hamamları var. Bir elleri yağda bir elleri bağda."