Kılıçdaroğlu'ndan koalisyon sorusuna yanıt

Kılıçdaroğlu'ndan koalisyon sorusuna yanıt

CHP lideri Kılıçdaroğlu, NTV canlı yayınında ''AK Parti ile koalisyon'' sorusunu yanıtladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu NTV'de konuştu. Kılıçdaroğlu, "AK Parti ile koalisyon yapacak mısınız" şeklindeki soruya, "İsrafı ve yolsuzluğu kendine mal etmiş bir partiyle nasıl koalisyon yapacaksınız" cevabını verdi.

İşte Kılıçdaroğlu'nun canlı yayında sorulara verdiği cevaplardan satır başları:

Bütün siyasal partilere eşit mesafedeyiz, hepsine saygılıyız.

AK PARTİ İLE KOALİSYON YAPAR MISINIZ?

İsrafı ve yolsuzluğu kendine mal etmiş bir partiyle nasıl koalisyon yapacaksınız. Yolsuzluk diz boyu. Dosyaları kapattılar. Yolsuzluk yapanlarla nasıl bir araya geleceğiz. Vatandaşıma açık çağrıda bulunuyorum. Yoksulluğun, yolsuzluğun bitmesini istiyor musun? O zaman gel 13 yıl yetki istemiyorum, 4 yıl yetki ver bütün dünya görsün bir devlet nasıl yönetilir.

Kimse kalkıp da şu mal varlığını buradan aldın demedi. Ben halktan birisiyim. 7 çocuklu bir aileden geliyorum. Annem ve ablam okuma yazma bilmez. Üniversite okuyan bir tek benim.

SANDIK ÖNLEMLERİNİZ NEDİR?

Elektrikler mi kesildi? Görevlimiz hemen oturacak sandığın üstüne. Trafo kedi de girer, elektrikler de gider, her şey olur, her şeyi yapacaklar. Ülkede hukuk bitti, yargı bitti. Seçimlerle, sandıklarla oynuyorlar. Çünkü iktidardan gitmenin maliyetini biliyorlar.

ÖZELEŞTİRİ YAPIYOR MUSUNUZ?

Özeleştiri her zaman yapıyoruz. Her seçim bize yeni bilgiler kazandırıyor. Seçim hileleri konusunda çok duyarlıyız, korumak adına çok kararlıyız. Biz nasıl sandıklara sahip çıkıyorsak, diğer partiler de sahip çıksın.

Hem Müslümanım diyeceksin hem de yolsuzluğu izin vereceksin, kabul edemem.

“SİLAHLI KİŞİ SANDIKLARDA BULUNSUN” SÖZÜ...

CHP’nin sadece bizim oylara değil, herkesin kendi oyuna sahip çıkması lazım. Silah sözü falan söz konusu değil

GÜRSEL TEKİN’İN SÖZLERİ… BOYALI SİSTEME GEÇİLSİN

Sandık güvenliğini sağlayamıyoruz, gerekirse boyalı sisteme geçilebilir. Anket şirketleri bile AK Parti olarak yönlendiriliyor.

SEÇMENİ İKNA EDEBİLDİNİZ Mİ?

Bu kadar kaynağı görünce kimse inanmıyor, yapılamayacağına… Dünya kadar harcama yapıldı. Bir Telekom mu yapıldı, bir baraj mı yapıldı hayır yollar yapıldı. Yolları her iktidar yapıyor. Arınç da Burhan Kuzu da israfı anlattı. Bunlar siyaseti köşeyi dönme aracı olarak görüyorlar. Diyaneti de bu işe karıştırıp “Bak sen de böyle yaşa, biz ne güzel yaşıyoruz” diye. Böyle bir anlayışı kabul etmek mümkün değil.

MERKEZ TÜRKİYE PROJESİ…

Öncelikle kısa vadeli toplumu rahatlatacak önlemler sunduk. Bunlar 2-3 yıl içerisinde kendisini tamamlayacak projelerimiz. Bu projeye yüzyılın projesi dedik. Uzun vadeli önlemlerimiz de var. Orta gelir tuzağı var bizde. Gelir artmıyor, kalıyor ortada. İleri teknolojiyi kullanamıyoruz, orta teknoloji tuzağındayız. Bu kadar buzdolabı yaptık diye övünemez bir başbakan. Türkiye’yi lider yapacağız. Coğrafi konum ve tarım olarak çok güçlüyüz. Mega kent oluşturacağız.

‘KİTABINDA DOĞRU BİR MERKEZ LAFI GEÇİYOR AMA…’

Türkiye küresel ticaretten daha iyi pay alacak. Bu proje tüm Türkiye’yi kapsayacak. Bu bir bilgi projesidir, ekonomik projedir. İktidarın bizim projemizi tam kavradıklarını düşünmüyorum. Lojistik üssü değil bu megakente teknoparklar olacak, katma değeri yüksek ürünler yapılıp gönderilecek. Üreten bütün merkezlerin can damarı olacak. Kafaları da çok karışık zaten, ne diyeceklerini tam bilemiyorlar. “Benim kitabımda var dedi” Sayın Davutoğlu. Kitabında doğru bir merkez lafı geçiyor ama merkez Türkiye değil o. Megakentte yer kapmak için bütün büyük firmalar kendi içlerinde yarışacak.

‘OTOBÜSÜN ARKA KOLTUĞUNDA HAZIRLANMIŞ BİR ŞEY YOK ASLINDA’    

Sadece bizim görüşümüzde değil, bütün görüşlerde olan herkese saygı gösteriyoruz. Otobüsün arka koltuğunda hazırlanmış bir şey yok aslında. Siyaseten eleştiriye de saygı duyarım ama eleştirinin de kendi içinde bir tutarlılığı olması lazım.

PROJEYİ FİNANSÇILARLA, AKADEMİSYENLER HAZIRLADIK

Bu proje hazırlanırken iş dünyasından önemli isimler vardı, finansçılar vardı, akademisyenler vardı hepsinin görüşünü aldık. Büyüklüklere bakıldı, ne kadar getirecek, ne kadar götürecek bakıldı. Hangi sivil toplum örgütleri görev alacak onlara bakıldı. O kadar ayrıntılara bakıldı ki Çin’den gelecek bir ürünün ne kadar olacağı hesaplandı. Bu süreç içerisinde milli gelir nereye gelecek hesapları yapıldı. Bizim projemizi içlerine sindiremiyorlar. 2035 etap etap büyüyen ve olgunlaşan bir projenin sonucudur. Bu proje için bilgiye ihtiyaç var, birikime ihtiyaç var.

Siz hiç iktidardan bilgi toplumu sözünü duydunuz mu? İş çevresinden de çok olumlu görüşler alıyoruz…

YENİ BİR VAAT YENİ BİR ADIMINIZ VAR MI?

Yeni bir vaadimiz yok, reklam ve tanıtım filmlerimiz var. Türkiye’yi geleceğe taşıyacak olan parti CHP’dir…

GEÇTİĞİMİZ SEÇİMLERDE DAHA ÇOK LAİKLİK KONUŞUYORDUNUZ, BU SEÇİMDE DAHA ÇOK EKONOMİ KONUŞUYORSUNUZ…

Seçim bildirgemizin 4 aşamalı olduğunu söylemiştim. Demokrasi çıtasını yükseltmediğiniz sürece yabancı sermaye gelmez. Bunların tamamının değişmesi gerekir. Birinci sınıf demokraside ne var Türkiye’ye getireceği. Ekonomiye neden bu kadar alan ayırdık? Halk perişan, borç harç içinde. Bir puzzle gibi birbirini büyüten bir ekonomi yaratmak istiyoruz.

“SAYIN GÖRMEZ SAKIN BU TUZAĞA SAKIN OLA Kİ DÜŞMESİN”

Asla doğru değil. Kendi yolsuzluklarına, israflarına Diyanet İşleri Başkanı’nı da alet ediyorlar. Sayın Mehmet Görmez’e büyük saygım var, çok iyi bir insandır. Sayın Görmez sakın bu tuzağa sakın ola ki düşmesin. O kadar ileri gittiler ki Papa’yı örnek gösterdiler. Hayatımda duyduğum en saçma şeylerden birisi. Papa ayrı Diyanet İşleri ayrı. Sevgili Peygamberimizi neden örnek göstermiyorsun da Papa’yı örnek gösteriyorsun.

Bunlar ancak böyledirler. Dini siyasete örnek göstermede artık dozu kaçırdılar. Böyle bir tablo dünyada yaşanmadı, ilk kez yaşanıyor. Kişinin iradesi dışında zorla ‘ben sana Mercedes vereceğim’ demek israfa çağırmaktır. Sayın Görmez istese anlarım…

Sayın Görmez bir cümle kullandı ve çok önemliydi. İbreti alem için iade ediyorum Mercedes’i .
O Mercedes İbreti ailem için iade edildiyse ibreti alem sözü de herhalde benim için değildi. Devleti yönetenler içindi.

BAHÇELİ’NİN İSTİFA ÇAĞRISI

Diyanet İşleri Başkanı’mız için öyle sert bir ifade kullanmak istemem. Diyanet İşleri’ni kuran parti CHP’dir

MAKAM ARAÇLARI

Araç saltanı, uçak saltanatı, saray saltanatı doğru değildir. Halkın parasını kullanıyorsunuz çünkü. Mütevazi bir hayat içinde görevimizi yapabiliriz.

ERDOĞAN’IN “LÜKS ARAÇLARA HEPSİ BİNİYOR” SÖZLERİ…

Valla ben en lüks araca binmiyorum. Benim ki en lüks falsan değil. Kurşun geçirmez falan da değil.

SURİYELİ SIĞINMACILAR

3 tür Suriyeli var. Kamplarda yaşayanlar. Durumu iyi olup işyeri açanlar. Sokaklarda dilenenler. Yeraltı dünyasının en önemli aktörleri olacaklar, bunu herkes görüyor. Onlara insanı koşulları sağlayacağım. Ama onların memleketlerine dönmeleri gerekiyor. Bir siyasal iktidar kendisi sorun olursa sorun çözmez. Sorun olan bir iktidar sorunları çözmez ve sorunların kaynağı olur.

CHP HATAY ADAYI HAKKINDAKİ İDDİALAR

Hatay 1. Sıra adayımız öğretmendi. Yasa dışı örgütlerle ilişkisi varsa sen hükümet değil misiniz. Gözaltına al, yargıla, tutukla…

Bir başbakan sözünün ne anlama geldiğini bilmeli. Bunlar bana söylendiğinde dedim ki bunlar herhalde mizah dergilerine konu olur. DHKP-C ile bizim ne alakamız var. Bir zamanlar da Reyhanlı’yı siz yaptınız diyorlardı.
Öyle bir şey olsaydı davulla zurnayla bütün dünyaya ilan ederlerdi. Bir kişi vesayet altındaysa ne söylediğini bilemez. Bir başbakan asla vesayet altında olmamalı. ,irade olmayan birisi böyle saçma sapana şeyler söyler.

SAVAŞ AY’IN PROGRAMINA KEŞKE KATILMASAYDIM DİYOR MUSUNUZ

Asla. Dönemin başbakanı ve Sayın Davutoğlu’na defalarca çağrıda bulundum. Gelin SSK ile ilgili istediğinizi sorun dedim. Benim SSK ile ilgili yaptıklarımı bütün dünya biliyor. Hiç bilmiyorlarsa meclis araştırma önergesi var. Ona baksın. Burada söz veriyorum. Çıksınlar karşıma, SSK ile ilgili ve ya başka bir konu ile ilgili hiçbir soru sormayacağım. Onlar bana sorsun. Açık ve net söylüyorum benim önüme çıkmaya cesaret edemezler.

CHP İMAM HATİPLERİ KAPATACAK İDDİASI

Hayır. Onlar kendilerine göre bir paranoya yaratıyorlar. İmam hatipleri kuran bizi. Ben her imamın her hatibin çok iyi bir eğitim almasını isterim. Var olan eğitimi sistemi Türkiye’yi geriye götürüyor. İmam hatipler kapatılmayacak. Ama kimin nasıl eğitim alacağını bu işin uzmanları karar verecek. CHP tıpkı bir iktidar partisiymiş gibi Finlandiya’dan eğitim devrimini yapan kişiyi davet ettik. Hükümetin haberi bile yoktur. Biz bu ülkeye gerçekten çağ atlatmak istiyoruz.
Herkes elbette ki inancını dinin yaşamalı. Hiç kimsenin yaşam tarzına da müdahale etmeyeceğiz.

FENERBAHÇELİ OLDUĞUNUZU BİLİYORUZ, GALATASARAY ŞAMPİYON OLDU. NE DEMEK İSTERSİNİZ

Galatasaray’ı kutlamak gerekiyor. Futbol bir centilmenlik oyunudur. Galatasaray başarılı oldu. İyi bir takım. Fenerbahçe’de iyi bir performans gösterdi. Sporun insan ve toplum hayatından çok önemli olduğunu biliyoruz. Ama sporun kendi endüstrisi de var. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda 40 yaşın üzerinde kimse olmayacak. Orayı gençler yönetecek. Kararları gençler alacak.