Kilis’in İçmesuyu Güvence Altına Alınıyor

Kilis’in İçmesuyu Güvence Altına Alınıyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kilis'in içmesuyu meselesini 2050 yılına kadar güvence altına almak maksadıyla harekete geçti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kilis'in içmesuyu meselesini 2050 yılına kadar güvence altına almak maksadıyla harekete geçti. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nce, inşa edilecek Yukarı Afrin Barajı'ndan Kilis'e yılda 18.9 milyon metreküp su iletilecek.

Asi Havzası'nda bulunan Yukarı Afrin Barajı aks yeri, Gaziantep ili, Şahinbey ilçesi sınırları içinde Akbayır köyü'nün 2 kilometre kuzeybatısındaki Karaafrin Deresi üzerinde inşa edilecek. Temelden yüksekliği 60 metre olan ve kil çekirdekli kum-çakıl dolgu tipinde inşa edilecek barajın toplam dolgu hacmi ise 2 milyon 940 bin metreküp olduğu bildirildi.

Şubat 2015'te ihalesi gerçekleştirilen Yukarı Afrin Barajı İnşaatı'nın sözleşmesi imzalandı. Toplam maliyeti 90 milyon TL olarak öngörülen baraj inşaatının bin 440 günde tamamlanması hedefleniyor.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Yukarı Afrin Barajı'nı yöre halkının uzun zamandır beklediğini belirterek, "Bölgede çok sayıda baraj ve sulama tesisi inşa ediyoruz. Bu proje de çok heyecan verici ve bu barajı inşa etmek bize nasip oldu. Yukarı Afrin Barajı'ndan Kilis'e yılda 18,9 milyon m³ su temin edeceğiz. Böylelikle ilimizin 2050 yılına kadar olan içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacını karşılamış olacağız. Var olan bu ihtiyaç mevcut kaynaklar olan Narlıca ve Yeniyapan ile aynı zamanda işletmede bulunan Seve Barajıyla balanslı olarak işletilerek sağlanacak" diye konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak son 12 yılda Kilis'te inşa ettikleri sulama projeleri ile Kilis'in münbit topraklarına can suyu olduklarını vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Bakanlık olarak yaptığımız yatırımlardan Kilisimiz de nasibini fazlasıyla alıyor. DSİ Genel Müdürlüğümüzce hizmete alınan Kayacık Sulaması, Üçpınar Göleti Sulaması, Sapkanlı Göleti Sulaması ve Balıklı Göleti Sulaması projeleri ile 83 bin 150 dekar zirai araziyi modern sulama sistemlerine kavuşturduk. Böylece Kilis'te tarım sektörünü bir adım daha ileri taşıdık ve çiftçilerimize yılda 37 milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladık" diye konuştu.

Kaynak: İHA