Kiliste Geçici Sahra Hastanesi Açıldı

Kiliste Geçici Sahra Hastanesi Açıldı

ALMANYA'nın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Malteser İnternational'ın katkılarıyla Uluslararası Mavi Hilal Vakfı tarafından Kilis'te yaptırıla...

ALMANYA'nın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Malteser İnternational'ın katkılarıyla Uluslararası Mavi Hilal Vakfı tarafından Kilis'te yaptırılan geçici Sahra Hastanesi'nin açılışı, törenle gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Vali Süleyman Tapsız, "Bizler Suriye'de yaşanan kaosun ortaya çıkardığı bu insanlık dramına karşı belki de en büyük insani yardımı yapan devlet ve ülke olarak dünyada neredeyse tek başımıza kaldık" dedi.

Suriyeli sığınmacıların yararlanacağı ve 12 ay süreyle hizmet verecek yarı prefabrik 28 yataklı hastanenin açılışı, törenle gerçekleştirildi. Kilis Geçici Sahra Hastanesi'nin açılışına; Kilis Valisi Süleyman Tapsız, AK Parti Kilis Milletvekili Op. Dr. Fuat Karakuş, Belediye Başkanı AK Parti'li Mehmet Abdi Bulut, Uluslararası Mavi Hilal Vakfı Başkan Vekili Muzaffer Baca, Suriye Proje Koordinatörü Oliver Hochedez ile davetliler katıldı.

İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan açılışta konuşan Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Suriye'de 2011 yılı mart ayından bugüne kadar yaşanan çatışmalarda 100 binin üzerinde insan hayatını kaybettiğini belirterek, şöyl devam etti:

"On binlerce insan yaralandı. Milyonlarca insan evinden yurdundan köyünden ayrılmak zorunda kaldı. Başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelere sığındılar. Bizler Suriye'de yaşanan kaosun ortaya çıkardığı bu insanlık dramına karşı belki de en büyük insani yardımı yapan devlet ve ülke olarak dünyada neredeyse tek başımıza kaldık. Ağır silahlarla neredeyse her nesnenin vurulduğu bir ortamda insani ve vicdani bakış açısını her şeyin önüne koyuyoruz. Bizler bugüne kadar kendi halkıyla savaşan kendi halkıyla mücadele eden hiçbir güç başarılı olamamıştır. Şiddet yoluyla halklarını yola getirmeye çalışan baskıcı rejimlerin sonuna baktığımızda hepsinin tarihe karıştığını görüyoruz. Bizler bugün bu akan kanın ve gözyaşının durmasını temenni ediyoruz."

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı Başkan Vekili Muzaffer Baca ise, Uluslararası Mavi Hilal Vakfı'nın Türkiye'de ve Suriye'de bulunan tek Türk vakfı olduğuna değinerek, "Biz bu savaşın iki tarafında da varız. Biz bu savaştan eziyet gören canlarını kaybeden yakınları kaybolan bütün insanların dertlerine çare aramaya çalışan tek kuruluşuz. Burada bizim çalışmalarımıza çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşu da destek veriyor. Uluslararası Mavi Hilal Vakfı sadece sağlıkla ilgilenmiyor. Aynı anda Suriye'de binlerce aileye gıda ve hijyen paketleri sağlıyoruz. Oradaki hastanelere ilaç sıkıntısını gidermeye çalışıyoruz. Kilis'te Suriye sığınmacılara benzer ihtiyaçları karşılama konusunda benzer çalışmamız oldu. Çalışmalarımız devam edecek" diye konuştu.

Kilis Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, zor günler geçiren Suriyelilere yardım etmenin insanlık görevi olduğunu ifade ederek, "Zor günlerinde Suriyeli kardeşlerimize Kilisliler her türlü fedekarlıkta bulundu. Bulunmaya da devam ediyor. Bir parça ekmeğini bölüştü, yorganını bölüştü. Elindeki her şeyi Suriyeliler ile bölüştü. Kilis Belediyesi olarak Suriyeliler için 5 ayrı tesisin yerini temin ettik. Belki yıllar sonra Kilis halkının Türk insanının yaptıkları bu fedakarlık yad edilecektir. Suriyeli kardeşlerimizin ülkesindeki savaşın bir an önce sona ermesini istiyoruz. Ülkelerinde barış içerisinde yaşamalarını istiyoruz. Kardeşlerimizin her türlü ihtiyaçlarını imkanlar ölçüsünde karşılamaya devam edeceğiz. Başımızın üzerinde yerleri vardır" dedi.

Konuşmaların ardından açılışı gerçekleştirilen hastanede; Başhekim, 6 doktor, 14 hemşire, 2 eczacı ve 4 ambulansın hizmet vereceği belirtildi.

RÇ(HK/SS)