KKTC'de bugün seçim, yarın müzakere !

KKTC'de bugün seçim, yarın müzakere !
Güncelleme:

KKTC'de 176 bin seçmen bugün 5 yıllığına yeni cumhurbaşkanını belirlemek üzere sandık başına gidiyor.

4’ü iddialı 7 adayın yarıştığı seçimleri kazanacak yeni cumhurbaşkanı, göreve başlar başlamaz 6 aydır askıda bulunan Kıbrıs müzakerelerinde Rumlarla pazarlığa oturacak.

Hürriyet'ten Ömer Bilge'nin haberine göre seçim öncesinde yapılan kamuoyu yoklamaları KKTC’de cumhurbaşkanlığı yarışının 4 aday arasında geçtiğini ve en çok oyu alan iki adayın bir hafta sonra yapılacak ikinci turda yeniden karşılaşacağını gösteriyor.

Seçimlerin favori ismi, ikinci kez aynı göreve aday olan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu. Eroğlu, parlamentodaki iki sağ parti Ulusal Birlik Parti (UBP) ve Demokrat Parti’nin desteğini alırken, koalisyon hükümetinin büyük ortağı sol parti Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ise Meclis Başkanı Sibel Siber’i aday gösterdi.

Solda yer alan eski bakan ve eski Lefkoşa Belediye Başkanı Mustafa Akıncı ile uzun yıllar Kıbrıs müzakere heyetleri içinde görev yapan uluslararası ilişkiler uzmanı Kudret Özersay’ın sürpriz yapabileceğine dikkat çekiliyor. 7 adaydan geriye kalan 3 aday, Mustafa Onurer, Mustafa Ulaş ve Arif Salih Kırdağ iddialı değil.

ADA’YI TURLADILAR

Propaganda yarışında iddialı 4 aday, 3 bin 355 kilometrekarelik ülkede bulunan 195 köy ve 5 kentin neredeyse tümünü dolaşarak halktan oy istedi.

Son bir ayda, ana caddelerdeki reklam panoları adayların posterleriyle kaplandı. Son haftaya ise mitinglerle girildi. 176 bin 916 kayıtlı seçmen, sabah 08.00 ile akşam 18.00 saatleri arasında oy kullanabilecek.

İŞTE ADAYLAR VE SLOGANLARI

Rumlar adına Akdeniz’de sondaj yapan İtalyan ENI’nin bölgeden eli boş ayrılması; Türkiye’nin Barbaros sismik araştırma gemisine dön emri vermesi ve Rumların da tekrar masaya oturma kararı almasına neden oldu. Bu gelişme KKTC’deki seçimlerde Kıbrıs sorununu da birinci sıraya yükseltti.

İddialı 4 aday ve vaatleri şöyle:

*‘Tabii ki Eroğlu’: Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu’nun (77) seçim sloganı. yarım asırdır devam
eden müzakereleri iki yıl içinde “öyle ya da böyle” sona erdirme vaadinde bulunuyor.

*‘Siber, bu bir ilk’: Meclis Başkanı Dr. Sibel Siber’in (55) en sık kullandığı slogan, ‘Bu bir ilk, bu yeni bir enerji’. KKTC seçim tarihinde ilk kadın aday değil ancak ilk kadın cumhurbaşkanı olacağına işaret ediyor. Hükümetin büyük ortağı solcu CTP’nin adayı.

*‘Cevap Akıncı’: Mustafa Akıncı’nın (68) sloganı. Sol kanat bağımsız adayı Akıncı, ‘KKTC’nin Çipras’ı’na benzetildi ancak, eski politikacı olması nedeniyle genel kabul görmedi. Kıbrıs sorununda Rum ve Türk taraflarının irade göstermesi halinde kısa sürede çözüleceğini savunuyor ve çözüm iradesinin de kendinde olduğunu belirtiyor.

*‘En iyisi Özersay’: 43 yaşındaki Kudret Özersay en genç cumhurbaşkanı adayı. Uluslararası ilişkiler uzmanı. Kıbrıs sorununda, tüm cumhurbaşkanlarının müzakere heyetlerinde yer aldı.