Klasik mobilya gençlerin de gözdesi

Klasik mobilya gençlerin de gözdesi
Güncelleme:

Klasik mobilyaları sanılanın aksine gençler de tercih ediyor. Klasik mobilyayı vazgeçilmez kılan sebepler neler? Bu parçaları nasıl kombinlemeli?

Mobilyalarda geçtiğimiz yıllarda modern ve sade tasarımlara kayan ibre son birkaç yıldır yine klasik tarza işaret ediyor. Kimileri bunda Arap baharı etkisinin olduğunu savunsa da klasik mobilyaları vazgeçilmez kılan onlarca sebep var. "Aman evim müzeye dönmesin." diye korkan gençler de yok değil. Onlar için de klasik parçaların modern aksesuarlarla kombinlendiği farklı seçenekler mevcut. Klasik mobilya alırken nelere dikkat etmeli, yeni trendler neler? Asortie Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erat'tan dinledik.

Fonksiyonel ve tarz sahibi mobilyalar

Son yıllarda yapılan konut projelerindeki odaların küçülmesinin artık insanları hem gösterişli hem de fonksiyonel mobilyaları tercih etmeye sevk ettiği görüşünde Murat Erat: “Oda sayılarının kısıtlı olması, insanları evlerine gelen misafirleri salonda ağırlama ihtiyacını doğurdu. Bu da açıldığında çift kişilik rahat bir yatak olabilen fonksiyonel kanepelere olan ilgiyi artırdı. İnsanların misafirlerini rahat ve gösterişli mobilyalar ile karşılama istekleri de, hem fonksiyonel hem de klasik olan mobilya gruplarına yönlendirdi.”

Tüketicilerin taleplerini doğrultusunda 2015 koleksiyonlarında fonksiyonellik ile stili harmanlamışlar. Bu sezon mobilyalarda pastel renkler daha fazla tercih ediliyor. Renk olarak açık tonların hâkim olduğu mobilyalar revaçta. Eskitme mobilyalara olan ilgiyse her zamankinden daha fazla. Koltuk takımlarında özellikle sütlü kahve ve fuşya renkleri tercih ediliyor. Kumaş desenlerinde küçük motifler yerine büyük çizgiler hâkim. Yemek odası takımlarında son yıllarda evlerin küçülmesiyle vitrin, konsol ve gümüşlükler istenmiyor. Yemek odası takımları sadece masa ve sandalyelerle kombin ediliyor. Masaların çok yer kaplamaması için açılır masa olmasına da özen gösteriliyor. “Yatak odalarının bir bölümünde giyinme odası olduğundan dolayı gardıropsuz takımlar alınıyor. Koltuk takımlarında ise iki adet klasik berjer ile iki kanepe kombin ediliyor. Kanepelerin yataklı olmasına dikkat eden kullanıcılar, mekânı daraltmamak için yan sehpa yerine iç içe geçen zigon servis sehpalarını tercih ediyor.” diyor, Asortie Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erat.

Yatak odalarında keskin, salonda pastel renkler

Yatak odalarındaysa keskin fuşya, kırmızı ve siyah renkler hâkim. Mobilyalarda altın varak ile kombin edilen bu renkler ortama zengin bir atmosfer kazandırıyor. Yatak odası takımlarında tercih edilen ortopedik yataklar, stres önleyici, ergonomik karyola modelleri ön planda. Yatak odası takımlarında büyük karyola başlıkları daha çok tercih ediliyor. Geçen yıllar ilgi gören İngiliz veya Japon tarzı diye tabir edilen düşük yatak modellerinden bu yıl hızlı bir dönüş var. Şimdilerde yine eskiden olduğu gibi normal yüksekliğe sahip yataklar daha fazla tercih ediliyor. Mobilya trendlerinde en fazla dikkat çeken detaylardan biri de mermer desenli mobilyaların çok ilgi görmesi. Erat, bu sebeple markasının üç farklı tasarımını mermer desenleriyle renklendirdiklerini anlatıyor.

Modern parçalarla tamamlanıyor

Klasik mobilya tercih eden kullanıcıların en belirgin hatalarından biri, evlerindeki her objeyi klasik çizgilere sahip ürünlerden seçmeleri. Oysa modern mobilya ile klasik mobilya uygun bir şekilde kombin edilirse ortaya farklı sonuçlar çıkabiliyor. Kullanılacak parçaları klasik, avangard veya modern diye ayırmamak gerekiyor. Önemli olan mobilyanın mekâna yakışması ve kullanıcıyı yansıtması. “Örneğin, salon takımlarında klasik bir yemek odası takımı ile modern bir chester tarzı koltuk takımı çok uyumlu şekilde kombinlenebilir.” diyor, Asortie Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erat.