Koalisyon zamları görüştü ve..

Koalisyon zamları görüştü ve..

AKP ve CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinin üçüncüsü gerçekleştirildi. CHP'nin vaatleri "mali disipline" takıldı !

 

 

AKP’nin MHP ile yaptığı görüşmenin gölgesinde toplanan heyetin gündemini ekonomi ve sosyal politikalar oluşturdu. Taraflar mali disiplinin korunması kararı aldı. Bu uzlaşma emekliye 2 maaş ikramiye ve asgari ücretin arttırılmasını riske attı.Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre Ankara Palas Devlet Konukevi’ndeki görüşme, saat 13.20′de başladı. Görüşmeye, AKP’den Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile milletvekilleri Taha Özhan, Mücahit Arslan ve Lütfi Elvan, CHP’yi temsilen ise Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke, Faik Öztrak, İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Genel Başkan Başdanışmanı Rasim Bölücek katıldı. AKP heyetine İstanbul Milletvekili Osman Can yerine Antalya Milletvekili Lütfi Elvan dahil oldu.

8 SAAT SÜRDÜ

 

Yaklaşık sekiz saat süren toplantı devam ederken, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, MHP ile de görüşmelerin devam ettiğini açıklaması CHP’de tepkiye neden oldu. CHP yönetimi bu ifadeleri “güven azaltıcı” olarak yorumladı.

Görüşmede, ekonomi ve sosyal politiklar, çevre, mülkiyet hakkı gibi konular konuşuldu. Taraflar toplantı sonrası yaptıkları açıklamalarda “mali disiplinin temel prensip” olduğunu vurguladılar.”Yapısal reformların devam etmesi”, “büyüme”, “refahın tabana yayılması” konularının da ortak hassasiyet nokta olduğu belirtildi.

AKP’nin “Boş vaadler” diye eleştirdiği  emekliye iki maaş ikramiye ve asgari ücretin arttırılması, kredi kartı borçları gibi konularda uzlaşma sağlanamadığı olarak yorumlandı.  Ancak uzun vadeli olarak refahın tabana yayılması, büyüme gibi konularda kısa ve orta vadeli konularda uyum ile bütünsel bir yaklaşımın benimsendiği belirtildi.