Koç Holding'ten vergi açıklaması

Koç Holding'ten vergi açıklaması
Güncelleme:

Koç Holding, vergi ve TÜPRAŞ konularında önemli açıklamalarda bulundu.

Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, rafineri alanında dünya devleriyle rekabet ettiklerini belirterek, "Türkiye'de yeni rafineri kurulmasından çekinmiyoruz. Liberal pazarı sonuna kadar destekliyoruz" dedi. TÜPRAŞ'ın denetim süreçleriyle ilgili olarak da konuşan Memioğlu,""Yasalar çerçevesinde her kurumun denetlenmesi ve denetime açık olması çok doğal" ifadesini kullandı.

Memioğlu, yaptığı açıklamada, TÜPRAŞ'ı dünyanın en gelişmiş rafinerilerinden biri haline getirdiklerini ifade ederek, Türkiye'de yeni bir rafineri yapılmasını desteklediklerini söyledi. TÜPRAŞ'ın dünyada ve yakın coğrafyadaki diğer rafinerilerle rekabet ettiğini vurgulayan Memioğlu, şöyle konuştu: "Türkiye'de liberal bir petrolyasası var. Biz, rafinerimizi dünyanın en gelişmiş rafinerilerinden biri yaptık ve yeni rafineriler yapılmasını her zaman destekledik. Türkiye'deki bir akaryakıt dağıtım şirketi için TÜPRAŞ'ın Yunanistan, İspanya veya Karadeniz'deki herhangi bir rafineriden farkı yok. Akaryakıt şirketleri bizi pahalı buluyorsa, tüm ihtiyaçlarını yurt dışından getirebilirler. Türk enerji piyasasında liberalleşmeyi sonuna kadar destekliyoruz. Ancak liberal piyasanın iyi denetlenmesi ve tüketicinin de korunması lazım.

Koç Topluluğu satış gelirlerinin yaklaşık yarısının enerji grubu şirketlerinden geldiğini anlatan Memioğlu, "İGDAŞ'ın özelleştirilmesi ve yurt dışından doğalgazın Türkiye'ye getirilmesi projeleriyle ilgileniyoruz, ancak bu projeler ile ilgili bir şey söylemek için henüz çok erken" dedi.

Erol Memioğlu, TÜPRAŞ'ın denetim süreçlerine ilişkin ise Türkiye'de toplam vergilerin yüzde 10'unun Koç topluluğu tarafından sağlandığına dikkati çekti. Koç Holding ve bir çok şirketlerinin halka açık olduğunu ve yasaların belirttiği şekilde çalışmalarını yürüttüklerini belirten Memioğlu, "Yasalar çerçevesinde her kurumun denetlenmesi ve denetime açık olması çok doğal" ifadesini kullandı.