Komşu iflas mı etti ?

Komşu iflas mı etti ?
Güncelleme:

Yunanistan'ın IMF'ye borçlu olduğu parayı ödememesi sonucu ülke IMF'ye karşı temerrüde düştü.

Yunanistan`ın IMF`ye 1,6 milyar Euro`luk ödemesinin süresi bugün doluyor. Yunan Maliye Bakanı Varoufakis, bugün IMF’ye ödeme yapılmayacağını açıkladı. Böylece IMF`ye karşı ülke temerrüde düşmüş olacak.

Yunanistan'a borçları ödemesi için verilen son tarih bugün TSİ akşam 20.00’de doluyor.  Yunan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, bugün IMF’ye ödeme yapılmayacağını açıkladı. Uzmanlar böylece ülkenin IMF'ye karşı temerrüde düşmüş olacağını belirtiyor.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF, Yunanistan'ın borç kriziyle ilgili bir yol haritası oluşturdu. Bu çerçevede Yunanistan'ın, 1,6 milyar Euro değerindeki ödemeyi yapmaması halinde IMF, sürenin dolmasından iki saat sonra ödemenin yapılmadığını resmen ilan edecek. Ancak Yunanistan'ın temerrude düştüğü açıklanmayacak. Avrupa Merkez Bankası da, 5 Temmuz'da düzenlenecek referandumun neticesi açıklanıncaya kadar Yunan bankalarında bulunan mevdutların kendi teminatı altında olduğunu duyuracak.

5 Temmuz'daki referandumdan “hayır” çıkması halindeyse, Avrupa Merkez Bankası, Yunan bankalarındaki mevduatlara yönelik teminata son verecek. Ayrıca, Yunan bankalarına acil likiditeyardımında bulunmayı da sonlandıracak. IMF de, 6 Temmuz sabahı, Yunanistan'ın temerrüte düştüğünü açıklayacak. Bu açıklamanın ardından, kredi derecelendirme kuruluşları Yunanistan'ınkredi notunu sert bir şekilde düşürecek “Evet” oyu çıkması halindeyse, Avrupa Birliği ve IMF, Çipras hükümetinin davranışına göre bir yol belirleyecek.

Buna göre, Çipras hükümetinin istifa etmesi halinde Avrupa Merkez Bankası ve IMF, Yunanistan'a destek olmayı sürdürecek. Kredi derecelendirme kuruluşları da Yunanistan'ın notlarını gözden geçirmeyecek. Çipras hükümetinin ısrarla istifa etmemesi halindeyse, referandumdan “hayır” kararı çıkmış gibi davranılacak.