Konya Protokolü Son Model Tramvayın Deneme Sürüşüne Katıldı

Konya Protokolü Son Model Tramvayın Deneme Sürüşüne Katıldı

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından son model 60 tramvay alımı ile ilgili yapılan ihalenin ardından Konya’ya gelen ilk tramvayda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının ardından Konya protokolü ile test sürüşü yapıldı.

- Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından son model 60 tramvay alımı ile ilgili yapılan ihalenin ardından Konya’ya gelen ilk tramvayda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının ardından Konya protokolü ile test sürüşü yapıldı.

Konya Valisi Muammer Erol, Garnizon Komutanı Tümgeneral Ali Çetinkaya ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, son model 60 tramvay alımı ile ilgili yapılan ihalenin ardından Konya’ya gelen ilk tramvayda Alaaddin Tepesi çevresindeki deneme sürüşüne katıldı. Anadolu’da tramvayı ilk kullanan şehir olan Konya’da raylı sistem taşımacılığında yeni bir dönemin başladığını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 2012 yılında ihalesi yapılan tramvayların ilkinin Kurban Bayramı’nın birinci günü Konya’ya geldiğini hatırlattı. Selçuklu motifleriyle, halkın belirlediği yeşil-beyaz rengiyle, kamera sistemleri ile son model tramvayları şehre kazandırdıklarını kaydeden Başkan Akyürek, “Bugün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı. Cumhuriyetimizin 90. yıldönümü 90 önemli eserle kutlayacağız. Sadece sözle değil, şehrimizi çağdaş uygarlık seviyesine taşımak için önemli eserlerle kutlayacağız. Şimdi o süreci yaşıyoruz” dedi. Yeni tramvayın deneme seferleri ile rayın rehabilitasyon çalışmasının devam ettiğini vurgulayan Başkan Akyürek, KONYARAY çalışması kapsamında 35 olan durak sayının 22 olacağını, ulaşım süresinin de kısalacağını dile getirdi. Alaaddin-Yeni Adliye arasındaki gidiş-geliş 14 kilometrelik raylı sistem hattının ihalesinin ardından yer tesliminin yapıldığını belirten Başkan Akyürek, bu hatta da 2014 yılı içinde seferlerin başlayacağını ifade etti. Konuşmasında KONYARAY’ın 4 ayağı olduğunu vurgulayan Başkan Akyürek, “Bunlar taşıtların yenilenmesi, yeni hat, mevcut hattın taşıtlara uygun hale getirilmesi ve şu anda Ulaştırma Bakanlığı onayında olan hafif metro sisteminin tünel modeliyle yapılarak, yanmaz maddelerden üretilen taşıtların yer altından ulaşımının sağlanmasıdır” diye konuştu. Başkan Akyürek, toplu ulaşımda Türkiye’deki en avantajlı ihaleyi yaptıklarını hatırlatarak, 60 yeni tramvayın toplu ulaşımda kalitenin artması ve trafik açısından büyük bir avantaj olacağını da sözlerine ekledi.

Tramvay ihalesini alan Skoda firmasının İkinci Başkanı Zal Shahbaz da, Konya raylı sistemlerinin genişlemesinde pay sahibi oldukları için duydukları mutluluğu ifade etti.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan son model ve düşük tabanlı 60 tramvayın her biri koltukta 60, ayakta 308 olmak üzere toplam 368 kişi kapasiteli. Mevcut tramvaylardan 2,5 metre uzun olan yeni tramvaylar; 32,5 metre uzunluğa, 2,55 metre genişliğe sahip. Çift yön olarak kullanılabilen, çift taraflı kapıları bulunan tramvaylarda sürücü ve yolcu bölümlerinin tamamı klimalı.