Konya'da 'Paralel Yapı' Operasyonunda Tutuklanan 6 Kişi, Sincan Cezaevine Gönderildi

Konya'da 'Paralel Yapı' Operasyonunda Tutuklanan 6 Kişi, Sincan Cezaevine Gönderildi

KONYA merkezli 19 ilde "Fethullahçı terör örgütüne üye olmak, soruşturmanın, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, gizlemek veya değiştirmek"...

KONYA merkezli 19 ilde "Fethullahçı terör örgütüne üye olmak, soruşturmanın, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, gizlemek veya değiştirmek" suçlamalarıyla tutuklanan 6 kişi, Ankara Sincan Cezaevine gönderildi.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında geçen 22 Mayıs Cuma günü 19 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. 31'i emniyet mensubu olmak üzere 66 kişiye yönelik yapılan operasyonda, sivil şüphelilerin çoğu işadamlarından oluştu. Şüphelilerin, paralel yapının Konya'daki finansal yapısını organize ettiği öne sürüldü. Gözaltına alınan şüphelilerin oluşturdukları mütevelli heyetinin, Konya'daki çok sayıdaki işadamından yardım amaçlı, usulsüz olarak "himmet parası" adı altında paralel yapıya para topladığı, cemaate yakınlığıyla bilinen bir üniversiteye de araziyi usulsüz olarak temin ettiği iddia edildi.

Operasyon kapsamında gözaltına alınan polislerin ise 2008 yılında Okyanus Şirketler Grubuna yönelik yapılan operasyonda, sanıklara yönelik asılsız kanıtlar elde etmekle suçlandığı öne sürüldü. 66 kişiye yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan 43 kişiden 25'i polisteki ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

5'İ TUTUKLANDI

Sorgularının ardından adliyeye sevk edilen 18 şüpheliden 5'i Cumhuriyet Savcılığı'na verdiği ifadesinin ardından, 8'i de çıkarıldığı mahkemece adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Aralarında Okyanus Şirketler Grubu'na yönelik yapılan operasyon döneminde Konya'da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürlüğü'nü yapan Polis Başmüfettişliğinden ihraç edilen 1'inci sınıf Emniyet Müdürü Anadolu Atyün, polis memurları Yücel Ö., Kerim D., işadamı Naim Ç. ve cemaate yakınlığıyla bilinen bir eğitim kurumunun eski genel müdürü Hasan Ç. tutuklandı.

Operasyon kapsamında geçen 11 Mayıs günü avukat Memduh O. ile polisin hukuk bürosuna arama yapmadan önce otomobiliyle avukata ait ruhsatlı tabanca bin 500 mermi ve 500 bin lira değerinde döviz, altın ve para götürürken yakalandığı iddia edilen sekreter F.N.P. tutuklanmıştı.

Tutuklananlardan aralarında Anadolu Atayün ve Memduh O.'nun da bulunduğu tutuklu 6 kişi Ankara Sincan Adliyesi'ne sevk edildi. "Ateşli Silah Kanununa Muhalefet" suçundan tutuklanan F.N.P. ise halen Konya E Tipi Cezaevinde tutuklu.

Anadolu Atayün'ün avukatı Süleyman Küçüksucu, "'Anadolu Atayün'ün de aralarında bulunduğu 6 kişi Sincan Cezaevine nakliye edildi. Sincan Cezaevi'nde terör suçluları bulunuyordu. Biz itirazda bulunacağız ancak bu idari bir karar o yüzden itirazımızın kabul olacağını sanmıyorum'" dedi.

1 POLİS TESLİM OLDU

Aranan şüpheliler arasında bulunan Okyanus Operasyonu döneminde teknik büro amir yardımcısı olan emniyet amiri Mustafa Burak A. teslim oldu. Yapılan sorgulamanın ardından çıkarıldığı mahkemece adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

EMNİYET MÜDÜRÜ HSYK'DA YARGILANACAK

Operasyonda İzmir'deki evine baskın yapılan ve bulunamayan eski Konya İl Emniyet Müdürü Salih Tuzcu hakkındaki yakalama kararına yapılan itirazlar sonucu Tuzcu'nun, suç tarihinde İl Emniyet Müdürü olduğu için HSYK Kanunu'na göre hakimlerin tanınan haklara göre yargılanması gerektiği bu nedenle de hakkındaki dosyanın HSYK'da olduğu ve ayrı yargılanacağı belirtildi. Aralarında iş adamları ve emniyet mensuplarının bulunduğu 21 kişi ise halen aranıyor.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: Doğan Haber Ajansı