Körfez Geçişi 100 TL

Körfez Geçişi 100 TL

Körfez Geçiş Köprüsü'nün ayakları 161 metreye ulaştı..

İstanbul-İzmir arasını 3,5 saate indirecek Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyolu Projesi'nin en önemli geçiş noktası olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'nün inşaatı hızla devam ediyor.

252 metre yükseklikte olması planlanan köprü ayakları dün itibariyle 161 metreye ulaştı. Çalışmalarda bir aksaklık yaşanmadığı takdirde önümüzdeki yıl haziranda köprüden yürüyerek, aralıkta ise araçla geçilebilecek. 1,5 saat süren Dilovası - Altınova arasını 6 dakikaya düşürecek olan köprüden bugünkü dolar kuruna göre, yaklaşık 100 TL ödenerek geçilecek.

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Yap-İşlet-Devret modeli ile ihale edilen Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi'nin en önemli ayaklarından biri olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü inşaatında çalışmalar kesintisiz sürüyor. Karada imal edildikten sonra denize batırılan 38 bin 404 ton ağırlığında keson temelleri üzerinde geçtiğimiz temmuz ayından bu yana yükselmeye başlayan köprü kulelerinin boyu 161 metreye ulaştı. Köprü kulelerinin parçaları Gemlik'te imal edilerek Altınova'da bulunan bir tersaneye getiriliyor. Burada montaj işlemleri için hazırlanan parçalar yurtdışından kiralanan yüzer bir vinç yardımıyla yerlerine takılıyor. Haftada 10 metre yükselen kulelerin yıl sonunda kadar bitirilmesi hedefleniyor.

KÖPRÜNÜN UZUNLUĞU 3 KİLOMETRE

Dilovası ile Hersek arasına inşa edilen köprü, 3 kilometre uzunluğu, bin 550 metre orta açıklığıyla dünyanın dördüncü büyük asma köprüsü ünvanına sahip olacak. İnşaat tamamlandığında köprünün üzerinden 3 gidiş, 3 geliş olmak üzere 6 şeritli karayolu ve tek şeritli bakım yolu yer alacak.

KÖPRÜ GEÇİŞ ÜCRETİ GÜNDEME GELMİŞTİ

Köprünün temel atma töreni 29 Ekim 2010 tarihinde gerçekleştirildi. O dönem köprünün geçiş ücreti 35 dolar + KDV olarak açıklanmıştı. Köprünün geçiş ücreti halen 35 dolar; fakat geçiş fiyatı açıklandığında dolar kuru 1.43 iken bugün ise 2.30 TL. 2010 yılında açıklanan fiyatla vatandaşlar 60 TL'ye Körfez'den geçebilecekken, bugünkü kura göre ise köprünün geçiş fiyatı 100 TL'ye dayanmış durumda.

"HAZİRANDA YÜRÜYEREK, ARALIKTA ARAÇLA GEÇİLECEK"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'nden önümüzdeki haziran ayında yürüyerek, aralıkta da araçla geçileceğini müjdeledi. Elvan, dün, Kocaeli'nde yaptığı açıklamada, köprüdeki son durum hakkında bilgi verdi. Elvan, şunları kaydetti: "Körfez Geçiş Köprüsü'nün ayaklarını inşa etmeye devam ediyoruz. Ayakları 252 metre olacak. Bugün itibariyle 161 metreye ulaşmış durumda. Ayaklarını aralık sonu itibariyle, yani iki aylık süre itibariyle ayakları tamamlayacağız. Şubat 2015 tarihi itibariyle ise çelik halatların gerilmesine başlayacağız. Mayıs 2015 itibariyle de özellikle halatların gerilmesinden sonra artık tabya betonlarını atmaya başlayacaklar. Haziran 2015'te biz, köprünün silüetini göreceğiz ve yürüyerek köprüden geçebileceğiz. Aralık 2015 tarihinde artık araçlar geçmeye başlayacak. Son derece önemli bir köprü. Biliyorsunuz aşağı yukarı 1,5 saat süren Dilovası - Altınova arasını 6 dakikaya düşürüyoruz." Elvan, köprü geçiş ücretine ilişkin soru üzerine maliyete değinmedi ve ekledi: "Bizim yıllık yakıt ve emekten tasarrufumuz 650 milyon dolar olacak."