Kosovada Zafer Bayramı Coşkusu

Kosovada Zafer Bayramı Coşkusu

Kosova'da 30 Ağustos Zafer Bayramı görkemli bir resepsiyonla kutlandı.

- Kosova'da 30 Ağustos Zafer Bayramı görkemli bir resepsiyonla kutlandı.

Resepsiyon ilk defa Türkiye’nin Priştine Büyükelçiliği ile Kosova Barış Gücü KFOR bünyesindeki Türk Temsil Heyeti ile ortaklaşa olarak Kosova'da barış ve huzuru sağlayan Türk Taburu’nun konuşlu olduğu Prizren Sultan Murat Kışlası’nda verildi. Çok sayıda konuk ve katılımcıyı ağırlayan kışlada davetliler, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan ve Türk Temsil Heyeti Başkanı Albay Ahmet Çelik tarafından karşılandı.

Türk bayrakları ve Atatürk'ün posterleriyle süslenmiş kışlada coşku içinde geçen resepsiyona; Kosova hükümeti bakanları, bakan yardımcıları, milletvekilleri, belediye başkanları, Kosova’nın kurum ile kuruluş temsilcileri, Avrupa Birliği’nin EULEX Misyonu’nda görev yapan Türk polisi, TİKA, Yunus Emre gibi Türkiye’nin Kosova’daki kurum ile kuruluş temsilcileri, KFOR yetkilileri, dernek başkanları ve diğer davetliler katıldı.

Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, törende yaptığı konuşmada Birinci Dünya Savaşı sonunda gücünü kaybetmiş ve dağılmış bir imparatorluğun ardından Türk milletinin her türlü imkansızlık ve yokluğa rağmen, azim ve kararlılıkla, işgale ve düşmana karşı adeta destan yazarak kurtuluş ve bağımsızlık mücadelesi verdiğini hatırlattı. “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla nihayetlenen bu savaşımızın sonucunu da Büyük Taarruz’un son günü, yani 30 Ağustos 1922 günü yapılan Başkumandanlık Meydan Savaşı belirlemiştir. İşte bu büyük ve eşsiz zaferi kutlamak için yaptığımız törene hoş geldiniz” sözleriyle konuşmasına başlayan Büyükelçi Ozan, Türkiye’nin teröre diz çöktüreceğini belirtti.

Büyükelçi Songül Ozan, “Yıllardır birlik ve beraberliğimizi hedef alarak asker, polis, sivil, kadın, çocuk demeden vatandaşlarımızı katleden bölücü teröristlere karşı güçlü Türkiye olarak kararlı, sağduyulu, dayanışma içinde ve tek yürek olarak mücadelemizi sürdüreceğimizi, Büyük Taarruz ve daha nice şanlı zaferleri kazanan şehit ve gazilerimizin mirasına hiçbir zaman yılgınlığa kapılmadan sahip çıkacağımızı bu vesileyle bir kez daha vurgulamak isterim” ifadelerini kullandı.

Türkiye tarafından her zaman dost ve kardeş olarak görülen Kosova halkının, bağımsızlığını dört buçuk yıl önce kazanmış bir ülke olarak Türkiye’nin milli mücadelesini, bayrağına ve bağımsızlığına olan sevgisini ve bağlılığını çok iyi anladığına ve bugünkü duyguları paylaştığına yürekten inandığını belirten Büyükelçi Ozan, “Bu vesileyle bugünün güçlü ve kalkınmış Türkiye’sinin hem Balkanlarda hem de tüm dünyada kalıcı barış, huzur ve istikrar için gösterdiği gayretler çerçevesinde genç Kosova Cumhuriyeti’ni, bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini her zaman desteklemeye devam edeceğini de belirtmek isterim” dedi.

Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar da yaptığı konuşmada, Zafer Bayramı’nın Türkiye Cumhuriyeti için İstiklal Savaşı’nın neticesinde kazanılan önemli bir bayram olduğunu hatırlatarak, savaşın nihayetinde Cumhuriyet düzeninin kurulduğunu belirtti. Bu düzenin de devam eden modern ve gelişmiş bir devletin temellerini attığını belirten Bakan Yağcılar, “Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti siyasi anlamda, ekonomik anlamda, askeri anlamda da güçlü bir devlettir. Güçlü devletin tohumları İstiklal Savaşı’ndadır, zaferdedir, Zafer Bayramı’ndadır. Savaşın değeri ve neticelerini bizler de Kosova vatandaşları olarak çok iyi biliyoruz ve buradaki İstiklal Savaşı’nın neticesinde bugün özgürlük ve demokrasi içinde yaşamaktayız. Dolayısıyla bizler İstiklal Savaşı ve Zafer Bayramı’nın ne kadar değerli olduğunu çok iyi anlıyoruz” şeklinde konuştu.

Zafer Bayramı kutlamalarında asker ile halk arasındaki birliktelik görüntüsü sergilenirken, resepsiyonda 60 yıllık geçmişi olan Prizren Doğru Yol Türk Kültür Sanat Derneği Türk Sanat Müziği Orkestrası tarafından verilen mini konserin ardından derneğin halk dansları ekibi tarafından birbirinden güzel halk oyunları sergilendi.

KOSOVA'DA ZAFER BAYRAMI COŞKUSU

KOSOVA'DA ZAFER BAYRAMI COŞKUSU

KOSOVA'DA ZAFER BAYRAMI COŞKUSU

KOSOVA'DA ZAFER BAYRAMI COŞKUSU