Kredi kartı borcu olanlara müjde !

Kredi kartı borcu olanlara müjde !
Güncelleme:

Yeni yapılan düzenleme ile kredi kartı borcu olanlar borcunu öderken daha az faiz ödeyebilecekler.

Yeni yapılan düzenleme ile kredi kartı borcu olanlar borcunu öderken daha az faiz ödeyebilecekler.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, kredi kartı faizlerinin artık tüketici kredisi faizlerine bağlı olarak değişebileceğini belirtti. Kart borcunun tamamını eski faiz üzerinden ödeyip hesabı kapatma hakkı bulunduğuna dikkati çekti.

DÜZENLEME YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Aydın Ağaoğlu Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, artık kredi kartı faizlerinin tüketici kredisinin faiz oranlarına göre değişkenlik göstereceğini söyledi. TCMB'nin kredi kartı işlemlerinde her yılın ocak-mart, nisan-haziran, temmuz-eylül ve ekim-aralık dönemlerinde uygulanacak aylık azami akdi ve gecikme faiz oranlarını belirlenen esaslara göre hesaplayarak yayımlayacağını belirten Ağaoğlu, "Böylelikle kredi kartı faizleri de tüketici kredisi faizlerine bağlı olarak değişebilecek" dedi.

BORÇ FAİZİ NASIL HESAPLANACAK?

Ağaoğlu, "Buna göre, lira cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranıyla ihtiyaç kredisi aylık faiz oranı yüzde 1,15 ve yüzde 1,59 aralığında ise yüzde 2,02, yüzde 1,59'dan büyük ise ihtiyaç kredisi aylık faiz oranına 43 baz puan eklenmesiyle bulunan oran, yüzde 1,15'ten küçük ise ihtiyaç kredisi aylık faiz oranına 87 baz puan eklenmesiyle bulunan oran olarak belirlenecek" şeklinde konuştu.

TÜKETİCİNİN ESKİ FAİZDEN ÖDEME HAKKI VAR

Bu noktada tüketicinin kart borcunun tamamını eski faiz üzerinden ödeyip hesabı kapatma hakkı bulunduğuna dikkati çeken Ağaoğlu, şu bilgileri aktardı:

"5464 Sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu 25. maddesinde faiz oranının artırılması durumunda ise bu değişikliğin hüküm ifade edebilmesi için 30 gün önceden kart hamiline bildirilmesi zorunludur. Kart hamili, faiz artırımına ilişkin bildirim tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde tüm borcunu ödeyip kredi kartını kullanmaya son verdiği takdirde faiz artışından etkilenmez. Kart hamili, talep etmek suretiyle kartı iptal ettirme ve sözleşmeyi feshetme hakkına sahiptir."

KART BORÇLARI BELİRLENMİŞ İSE DURUM FARKLI

Ağaoğlu, kredi kartıyla borçlanma maliyetinin yüksek olduğunu, kart borcu bulunanların tüketici kredilerindeki faiz oranının belli oranda artması veya azalması durumundan etkilenebileceklerine işaret ederek, önceden faizi belirlenmiş kart borçlarına bu tebliğ hükümlerinin uygulanmayacağını, faizin arttığı veya azaldığı dönemden sonraki borçlanmaları kapsayacağını dile getirdi.