Küçük Mucitler Gereksiz İlaç Kullanımına Dikkat Çekti

Küçük Mucitler Gereksiz İlaç Kullanımına Dikkat Çekti
Güncelleme:

2014-2015 Eğitim öğretim yılının sonuna doğru Başkent'te bulunan okullar TÜBİTAK Bilim Fuarı için hazırladıkları projeleri birer birer görücüye...

2014-2015 Eğitim öğretim yılının sonuna doğru Başkent'te bulunan okullar TÜBİTAK Bilim Fuarı için hazırladıkları projeleri birer birer görücüye çıkarıyor. Mamak'ta eğitim veren Mamak Ortaokulu öğrencilerinin hazırladığı son derece iddialı TÜBİTAK projeleri dikkat çekiyor.

Mamak Ortaokulu'nun 140 öğrencisi hazırladığı 80 projeyle Mamak'ta en fazla proje hazırlayan okullardan biri oldu. Türkçeden matematiğe, fen ve teknolojiden sosyal bilgilere, yabancı dilden müziğe, Görsel sanatlardan teknoloji tasarımına kadar çok sayıda proje hazırlayan öğrenciler projeleri hakkında bilim fuarını ziyaret edenleri de bilgilendiriyor.

Projeler hakkında değerlendirmelerde bulunan Mamak Ortaokulu Müdürü Haydar Eraslan, "Okulumuzda ana sınıfı da dahil tüm branşlarda öğrencilerimiz bilimsel projeler hazırladı. Projelerin tamamı, öğretmenlerimizin danışmanlığında öğrencilerimizin hazırladığı kendi tasarımlarıdır. Çocuklarımıza imkan verince öğretmenleriyle beraber çok güzel işler çıkarıyor, hem öğretmenlerimizi hem de öğrencilerimizin yürekten kutluyorum" dedi. Proje koordinatörü ve okul Müdür Yardımcısı Güler Sular "Çocuklarımızın zihninde oluşan bilim algısı ve öğretmenlerimizin danışmanlığında kendi çabalarıyla ortaya koydukları projeler hepimizi gururlandırdı" ifadesini kullandı.

GEREKSİZ İLAÇ KULLANIMININ ZARARLARINI İKİ AY BOYUNCA ÇİÇEKLER ÜZERİNDE DENEDİLER

Mamak Ortaokulu TÜBİTAK bilim fuarında dikkat çeken projelerden biri de 8. sınıf öğrencisi Zehranur Bozdağ ve Emir Taha Erolan tarafından hazırlanan ve gereksiz ilaç kullanımının zararlarını gözlemledikleri proje oldu. İki ayrı menekşe çiçeğini alan öğrenciler, çiçeklerden birine normal su; diğerine ise içerisine her evde rahatlıkla bulunabilen ilaçlardan birini su ile karıştırarak verdiler. Proje sorumlusu Zehra Nur Bozdağ ve Emir Taha Erolan gözlemlerini ise şöyle aktardı: "İçerisine ilaçlı su katılarak sulanan çiçeğin ilk etapta daha sağlıklı göründüğü ancak ilerleyen günlerde ilaçla sulanan çiçeğin hızla kurumaya başladığını gözlemledik. Gereksiz yere kullanılan ilaçların bu zararlarını iki ay boyunca çiçekler üzerinde denedik Doktor tavsiyesi ve kontrolü olmadan ilaç kullanımının ne kadar sakıncalı olduğunu gördük. Çiçekler de bir canlı olduğu için gereksiz ilaç kullanımının zararını çiçekler üzerinde denedik. Burada zararlı olan ilaç değil, ilacın doktor tavsiyesi olmadan bilinçsizce kullanılmasıdır. Projemizin amacı da bunu ortaya koymak ve insanları uyarmaktı. "

ÇANAKKALE'Yİ CANLANDIRDILAR, MİLLİ GURURU YAŞATTILAR, BÜYÜK BEĞENİ TOPLADILAR

Fuar içerisinde en çok beğenilen projelerden biri de Çanakkale Zaferinin 100. yıl dönümüne ithafen yapılan Çanakkale platosu oldu. Çanakkale destanını canlandıran 7. sınıf öğrencileri, uzun bir çalışmayla hazırladıkları Çanakkale platosunda bulunan bütün çalışmalar ve maketler öğrencilerin el yapımı eserlerinden oluşuyor. Proje danışmanı olan öğretmenler Nefise Altın ve İlhan Tarhan öğrencilerde tarih şuurunu oluşturmak için bu çalışmayı gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

KÜÇÜK MUCİTLER DE PROJELERİNİ SUNDULAR.

Bilim fuarının küçük mucitleri anaokulu öğrencileri oldu. Fuara katılan minikler doğa, tabiat ve hayvanları korumaya yönelik projeler geliştirdi.

Kaynak: İHA