Kula Jeoparkını Keşfet Projesi Çalıştayı Başladı

Kula Jeoparkını Keşfet Projesi Çalıştayı Başladı

Zafer Kalkınma Ajansının desteklediği Kula Jeoparkını Keşfet projesinin çalıştayı başladı.

Zafer Kalkınma Ajansının desteklediği Kula Jeoparkını Keşfet projesinin çalıştayı başladı. Üç gün sürecek çalıştayda Türkiye'nin ilk ve tek tescilli Jeoparkı olan Kula Jeoparkının turizme kazandırılması için gereken çalışmalar masaya yatırılacak.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Kula'ya dünyadaki tüm jeoparklar da olduğu gibi tam teşekküllü bir jeopark müzesini kazandıracaklarını söyledi.

Kula Yunus Emre Kent Meydanı Kültür Merkezi konferans salonunda yapılan çalıştaya, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kemal Çelebi, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Kula Kaymakamı Murat Güven, Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, çevre il ve ilçelerden kaymakamlar, belediye başkanları ve misafirler, Zafer Kalkınma Ajansı Temsilcileri, Kula STK başkanları, siyasi parti temsilcileri, çevre ilçelerden STK başkanları ve davetliler katıldı.

Zafer Kalınma Ajansının destekleriyle yürütülen proje kapsamında oluşturulan çalıştay, Kula Yaren ekibinin gösterisi ile başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunması ile devam eden programda konuşmalar yapıldı.

TÜRKİYE'NİN İLK TESCİLLİ JEOPARKI

Projenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Zafer Kalkınma Ajansı Kula Jeoparkını Keşfet Projesi koordinatörü Sait Bozer, bu projenin 16 Mayıs 2015 tarihinde başladığını söyledi.

Projenin süresinin 18 ay olup 16 Aralık 2015 tarihinde sona ereceğini anlatan Bozer, şöyle konuştu: "Proje kapsamında elde edilen kazanımlar ilçemiz için jeoturizm sahasına bir jeopark evi oluşturulacak, gezi parkurlarına 18 adet yönlendirme işaret levhaları kazandırılacak. Gezi parkurlarına 12 adet bilgilendirme tabelası konulacak. 12 bin 350 metre yürüyüş yolu ve step parkurları oluşturulacak. Bölgeye 5 seyir terası kazandırılacak. Kula Jeopark gezi alanlarına 8 kamelya oluşturulacak. Kula Jeoparkı projesi kapsamında 10 bin anket çalışması yapılacak. 10 bin anket jeopark tanıtıcı el broşürü basılacak. Bin adet bilgilendirici ve tanıtıcı Kula Kitabı yayınlanacaktır."

2009 Eylül ayında Kula Belediyesi bünyesinde proje birimi çalışmalarına başladığını anlatan Bozer, sözlerine şöyle devam etti: "Proje birimi olarak ilçemizin ve bölgemizin ekonomik olarak kalkınması için projeler yapmaktayım. Bu güne kadar yürüttüğümüz projeler arasında Kula jeopark projesi gerçekten ayrı bir yere sahip. Dışarıdan gelen insanlar jeoparkın bize ne olduğunu soruyor. Bende ilk başladığımda park gibi bir şey anladım. Bence jeopark denince doğal güzellikleri, tarihi, mimari eserleri, kültürleri kapsamaktadır. Jeopark aslında bir yaşam değeridir. Jeopark aslında insanın ta kendisidir. İnsanla ilişkilenen her şeyde çok güzeldir. Kula Jeoparkı, Avrupa UNESCO Jeoparklar ağına dahil olmuş, Türkiye'nin ilk ve tek tescilli jeopark ağı olma özelliğini taşımaktadır."

Kula Jeoparkı Koordinatörü Dr. Erdal Gümüş de, kısaca Kula Jeoparkından bahsetmek istediğini belirterek şunları söyledi.

"Proje koordinatörü Sait bey de bahsetti. Projelerimize finansal destek sağlayan ve bize bu konuda kurumsal disiplini çalışma ahlakı noktasında çok ciddi katkı sağlayan zafer kalkınma ajansına teşekkür ediyorum. Çünkü onların bize katkıları maddi ve finansal katkıların çok üzerinde. Jeoparkın, taşla kayayla yer kürenin oluşumu ile ilgili bakımından uluslararası öneme sahip doğa koruma ve alan yönetimi kavramlarına verilen bir isim."

Jeoparkların mevcut alanlardan farklı olup, insanı ön plana alan, insanın sahadaki bulunuşunu önemsemeleri bakımından gerçekten de 21. yüzyıla yakışan modern ve yeni bir doğa koruma kavramı olduğunu anlatan Gümüş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu doğal koruma kavramı Prof. Dr. Nikos Zouros çalışmalarıyla gün yüzüne çıkmış 2000 yılında Avrupa Jeoparklar ağının kurulmasıyla kendini bulmuş, 2013 yılında bu sistemin bir araya getirilmesiyle de artık küresel ölçekte bir varlık kazanmıştır. Kula Jeoparkını keşfet projesi kapsamında Kula sahasında 64 üstün nitelikli saha, UNESCO tarafından dünya ölçeğinde tescillenmiş bulunmaktadır. Kula Jeoparkı, UNESCO'da ve yer bilimlerinde ülkemizin akademisyenlerinin ve bu konudaki yerel idarelerin temsiliyeti bakımından çok önemli bir yere sahip. Biz Jeopark olduğumuz için bu arenada bu cemiyetler arasında yer alabiliyoruz."

Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun da, "Direnen tarihi, bitmeyen coğrafyası ile köklü bir geçmişten günümüze köprü olmuş bir ilçede yaşıyoruz. Yuvamızı Divlit'in eteklerine kurmuşuz. Yunus Emre ve Tapduk Emre gibi değerli insanların ahlak ve edebi ile yoğrulmuşuz" dedi.

Kula'nın tarihi ve coğrafi zenginliklerinden birisinin jeopark dedikleri bölüm olduğunu anlatan Tosun, şunları söyledi: "Yani dünyanın her tarafında bu jeoparklar, ekonomiye katkı sağladığından dolayı önemsenir. Bu Jeopark dediğimiz jeolojik miras niteliğindeki bu kalıntılar tabii ki çevre bölgelerde ve yerelde ekonomik gelişmeyi sağladığından dolayı bizler için jeoturizm adına tabii ki önem teşkil etmektedir. Ayrıca bu jeoturizm bu bölge halkının bölgesine has ürünler oluşturmasına, yine jeoturizm işsizlikte yeni yeni alanların oluşmasına bölge halkının yine bölgesine sahip çıkmasına hatta bu bölgede yaşayan halkın yaşam standartlarının yükselmesine ve yine göçü önleyecek bir projedir."

Jeoparkın ne kazandırdığını belediye adına ne gibi projeler içerisinde olduğunu kısaca açıklamak istediğini anlatan Tosun, sözlerine şöyle devam etti:

"UNESCO Jeoparkı olan Kula bahsedildiği gibi Avrupa'nın 58'inci, Dünyanın da 99'ncu jeoparkı ilan edilmiş. Çok zengin doğal ve jeolojik oluşumlar olmasına karşın Kula Jeoparkının Avrupa ve UNESCO Jeoparklar ağına kabul edilmesine dek Türkiye'de tescilli bir Jeopark yoktu. Türkiye'nin adına bir ilki başaran Kula Jeoparkı bu yolda ilerleyen diğer Jeopark sahalarına rehberlik edecek ve bundan sonra inşallah yol gösterecektir. Avrupa ve UNESCO Jeoparkı ilan edilen Kula, hali hazırda Türkiye'nin tek tescilli jeoparkı olmasıyla, bu bağlamda Kula uluslararası arenada tek başına temsil etmekte olup milli gurur kaynağımız olacaktır. Bende vakit buldukça bu toplantılara şahsen katılmakta, en son Nisan 2015 Paris UNESCO genel merkezinde düzenlenen 35. Avrupa Jeoparklar Ağı kurul toplantısına Kula Kaymakamı Sayın Murat Güven ve Büyükşehir Danışmanımız Azmi Açıkdil ile beraber katıldık. O toplantıda Kula jeoparkının Avrupa'nın ilk 10 jeoparkının arasında olabileceğini gördük."

JARUM KURULDU

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kemal Çelebi ise üniversite olarak sadece içine kapalı araştırma çalışmaları yapan ve yüksek öğretim hizmeti veren bir kurum olma durumunda olmadıklarını anlatarak, "Çevreye karşı ciddi bir hassasiyet içindeyiz. Bu kapsamda 2013 yılında Kula Jeroparkı kurulmuş ve hemen akabinde üniversitemiz bünyesinde Jeopark Araştırma ve Uygulama(JARUM) merkezinin kurulduğunu görüyoruz. Biz kurmuş olduğumuz bu merkezle, Kula jeoparkına akademik ve bilimsel mana da bir destek ve hizmet sunmayı amaçlıyoruz. Üniversitenin içinde olmadığı hiçbir projenin arzu edilen sonucu doğurabileceğini şahsen zannetmiyorum. Üniversite bütün eylemlerin planların ve projelerin içinde ve merkezinde elbette yer almalıdır" dedi.

JEOPARK, HEM KULA HEM MANİSA'YA HEM DE ÜLKEMİZE FAYDALI OLACAK

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün de; Türkiye Cumhuriyeti Zafer Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen, Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Kula Belediyesi işbirliği ile sürdürülen Kula Jeoparkını keşfet projesi kapsamında düzenlenen bu çalıştay da olmaktan bir kez daha mutlu olduğunu söyledi.

KULA TURİZM KENTİ

Çalıştay da emeği geçenlere teşekkür eden Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü: "Manisa'da göreve geldiğimiz 2009 yılından itibaren şehrin turizm dinamiklerini harekete geçirmek için önemli çalışmalar içerisinde olduk. Manisa'nın büyükşehir olmasıyla birlikte resmi olarak göreve geldiğimiz Nisan ayından başlamak üzere tüm ilçelerimizin potansiyellerini yerinde görmek ve bu amaçla incelemeler içerisinde tespitlerimiz oldu. Kula'ya her geldiğimde jeoparkı, peri bacalarını ve tarihi Kula evleriyle tam bir turizm kentine sahip olduğumuzu görüyorum. Bu tarihi zenginliği Türkiye'ye dünyaya daha iyi tanıtabilmek için belediye başkanımız Hüseyin Tosun ile sık sık bu konuda çalışma içerisinde bir araya geldik. Kula'nın turzim potansiyelini harekete geçirmek adına neler yapabileceğimizi konuştuk ve bunların planlamalarıyla gerçekleştirdik. Türkiye'nin en genç volkanik alanı olan Kula jeoparkının projesi Antik yunan coğrafyacısı Strabon'un "Cografica" adlı eserinde Kula'yı "Katakekaumene" olarak tarif etmesi üzerinden 2 bin yıl geçmesine rağmen artarak devam etmektedir."

Jeopark sahasının doğal jeolojik, kültürel ve arkeolojik zenginliğinden dolayısıyla antik dönemlerden günümüze kadar pek çok seyyahın, araştırmacının ilgisini çekmiş ve eserlerine konu olduğunu anlatan Ergün, şöyle konuştu:

"Kula evlerinin sembolik yapılarından olan Beyler evinin restorasyonunun ihalesini yapmak üzere 1 milyon 400 bin TL gibi bir bedele şuanda bu evimizi tamamlamak üzereyiz. Hemen akabinde dizin ve proje süreçlerini hızlandırma adına satın alma yoluyla kamulaştırdığımız diğer evleri de restore ederek inşallah Kula'ya birer birer kazandırma yolundayız. Bu güne kadar Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak 6 ev satın aldık. Hedefimiz bunu 20 ve üstüne çıkarmak ve bunların tamamını restore ederek inşallah hayata geçirmek. Bu konuda da bir çalışmamız var evlerin bir kısmını sponsor olabilecek firmalara restore ettirmek hedeflerimiz arasında. Bununla ilgili iş adamlarımızı ve sanayicilerimizi buraya yönlendirebilecek ilçemizin turizm hamlesine önemli bir katkı sağlayacağımızı da düşüncesi içerisindeyim."

Kula ve çevresinde peri bacalarından karstik mağaralara, kanyonlardan volkan konilerine kadar pek çok miras olduğunu anlatan Ergün, "Üstün nitelikli jeolojik mirasın yarısı da Kula'da çok iyi korunmuş, Osmanlı kent mimarisiyle zengin bir tarih ve kültürel bir mirasa sahip. Bu mirası koruyarak yerli ve yabancı turistlerin beğenisine açmak, Hem Kula için, hem Manisa hem de ülkemiz için faydalı olacağı inancındayım. 69 tanesi Avrupa'da olmak üzere dünya genelinde 33 ülkede 120 jeopark bulunmakta. Bütün bu jeoparkların içerisinde müzeler var. Türkiye'nin ilk ve tek Avrupa UNESCO tescilli jeopark sahası olan Kula'ya diğer tüm jeoparklar da olduğu gibi tam teşekküllü bir jeopark müzesini inşallah Kula'ya kazandıracağız. Muhtemelen Türkiye'nin sayılı arkeoloji müzelerinden bir tanesi olacak. Konu ile ilgili danışmanım mimar Azmi Açıkdil bu projenin çalışmalarını sürdürüyor ve koordinasyonunu sağlıyor" dedi.

TÜRKİYE'NİN İLK JEOPARKI

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise, projenin Manisa ve Türkiye adına çok önemli olduğunu ve daha da geliştirilmesi için çalışılması gerektiğini belirterek "Manisa'ya ilk geldiğimde beni ziyarete gelen ilk ziyaretçilerden birisiydi Erdal Gümüş bey. Neredeyse heyecanı tüm zerrelerinde taşıyor ve karşılaştığı herkese bu heyecanı bulaştırıyordu. Kula dedi, jeopark dedi, UNESCO dedi, Türkiye'de ilk dedi ve bizi de bu işin içerisine sokmuş oldu. Gerçekten ben öncelikle Erdal kardeşimize teşekkür ediyorum. Ne kadar uzun soluklu ne kadar fedakarca bir çaba içerisinde olduğunu ben bizzat gördüm" dedi.

Sürecin geliştiğini ve burada bir sonuçla karşı karşıya olduğumuzu anlatan Bektaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Nedir bu sonuç. Aslına bir imece sonucu. Erdal beyin öncülük ettiği birileri bu potansiyeli fark etmiş ve ilgili yerlere gereken başvuruları yapmış arkasından Kula belediyesi, Kula kaymakamlığı, üniversitemiz, büyükşehir belediyemiz, kalkınma ajansımız ve valiliğimiz hep beraber ortaya bir eser çıkarmak için herkes üzerine düşeni yapmış ve sonucundan UNESCO tescilli ve Türkiye'nin ilk jeoparkıyla karşılaşmış olduk. Buradan baktığımızda ülkemizin gerçekten ne kadar büyük potansiyellerin üzerinde olduğu görülüyor. Bunların her birini ayrı ayrı değerlendirilmeyi beklediğini görüyoruz."

Manisa'da turizm olgusunun maalesef istenen seviyede olmadığını anlatan Bektaş, "Bu çerçevede bir dizi çalışma yürütüyoruz. Manisa genelinde turizm açısından cazibe merkezi olabilecek varlıkların, olguların tespiti ve teklifini istedik ilgili kurumlardan. Bize 400 civarında teklif geldi. Bu teklifler arasında bir heyet oluşturduk. Derecelendirme yaptık. Öncelikle birinci derece olanlardan işe başlayalım dedik. Kula'da dört ya da beş tane birinci derece turizm varlığı olarak düşündüğümüz varlık var. Bunlardan birisi de Kula Jeoparkı. Şimdi neye hazırlanıyoruz. Daha büyük bir imeceye hazırlanıyoruz. 40 turizm odağı için arkadaşlarımızla üzerinde çalışıyoruz. Sona ermek üzereyiz" dedi.

Manisa genelinde 40 kadar birinci öncelikli turizm varlığının her birini burada olduğu gibi proje haline dönüştürmeye çalıştıklarını anlatan Bektaş, şöyle konuştu:

"Ve her birisi için turizmin hizmetine girmek için gerekli eksiklerini, yapılması gerekenleri tek tek belirliyoruz. Şuanda bu süreç için gerekli çalışma yapıldı. Sonra oturacağız daha büyük bir imeceye başlayacağız. Her birisi için o varlığın bulunduğu bölgedeki paydaşlarımızdan imeceye katkı isteyeceğiz. Biz bu turizm varlıklarımızın makul bir süre içerisinde turizm hizmetine sunulabilecek hale gelmesi için yapılması gerekenleri bir imece çerçevesinde dağıtacağız ve umuyorum ki yine makul bir süre içerisinde biz bu 40 sıcak noktayı bir bütün halinde alt yapısı tamamlanmış, profesyonelce düşünülmüş bütün halinde turizmin hizmetine sunmuş olacağız."

Jeopark Çalıştayı Perşembe gününe kadar devam edecek.