Kurbağalıdere'de kokudan durulmuyor !

Kurbağalıdere'de kokudan durulmuyor !

Kadıköy'deki Kurbağalıdere'ye gelen belediye ekibi incelemelerde bulundu.

Yüzeyinde zehir saçan gri kabarcıklar beliren Kurbağalıdere nihayet İSKİ ve belediye ekiplerince ziyaret edildi. Yetkili kadro derenin etrafında dolaşıp inceleme yaparken burunlarını kapatmak zorunda kaldı... Kadıköylüler ise perşembe akşamı eylem yapacak.

Kadıköy'de, Moda-Kalamış arasındaki Kurbağalıdere'den yükselen dayanılmaz koku ve su yüzeyinde açıkça görülen tehlikeli gri kabarcıklar son günlerde İstanbulluların en çok konuştuğu konulardandı. Kadıköy Life dergisinin görüntülediği son manzaranın ardından İSKİ Genel Müdürü Dursun Atilla Altay ve İBB Genel Sekreter Yardımcısı Çağatay Kalkancı, yüklenici firma yetkilileri ve proje müdürü ile birlikte Kurbağalıdere'ye gitti. Özel incelemede İstanbul 'u yöneten isimler, Kurbağalıdere'de kirliliğin ulaştığı korkunç boyutları yerinde gördü. Kadıköy Life dergisinden Adem Giden'in haberine göre sorumlu ekip, önümüzdeki 15 günde dereyle ilgili önemli gelişmeler yaşanacağını açıkladı.

Son günlerde Kurbağalıdere'de manzaralar ürkütücü boyutlara ulaşmış, dere siyah köpükler çıkararak fokurdamaya başlamıştı. Radikal'den Serkan Ocak'ın görüştüğü İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Meriç Albay, deredeki korkutucu gri kabarcıkların sebebinin, suyun oksijensiz kalması olduğunu söylemişti.

BURUNLARINI KAPADILAR!

Kurbağalıdere gezisinde ekip içerisindeki bazı yetkililer, derenin muhtelif noktalarında burunlarını kapatmak zorunda kaldı. Özellikle Kurbalıdere'nin Marmara Denizi ile birleştiği Moda sahiline yakın kesiminde artan yoğun koku, yer yer zor anlar yaşattı. İSKİ Genel Müdürü Dursun Atilla Altay ve İBB Genel Sekreter Yardımcısı Çağatay Kalkancı, dere hattı boyunca yaşanan gelişmeler hakkında uzman ekipler tarafından bilgilendirildi. Çevre sakinlerinin sorularına da yanıt veren İSKİ Genel Müdürü Dursun Atilla Altay, yoğun kokunun yok edilmesi amacıyla çalışmaların hızlandırılacağı mesajını verdi.

DENİZ SUYU VERİLECEK...

İSKİ Genel Müdürü'nün Kurbağalıdere kenarında vatandaşlar ve görevlilerle yaptığı konuşmalarda, önümüzdeki 15 gün içerisinde ağır kokuya neden olan atıkların ve dibe çöken tortunun yok edileceği belirtildi. Bu süreçte birimlerin ortak çalışma yürüteceğine dikkat çeken Altay, temizleme dubası aracılığıyla yüzeyin, diğer çalışmalarla da zemindeki balçığın dereden alınacağını duyurdu. Ardından deniz suyunun dereyle buluşması sağlanarak, kötü kokuya neden faktörlerin çalışma süresinde ortadan kaldırılacağı vurgulandı.

PROJE MÜDÜRÜ GELİŞMELERİ PAYLAŞTI...

ÖZKA AKM Kurbağalıdere Islahı İnşaatı Proje Müdürü Sinan Selçuk Togay, özel gezide Kadıköy genelinde yaşanan son gelişmeleri aktardı. Togay daha önce yaptığı açıklamada, bataklığı andıran zeminin ciddi sorunlar doğurduğuna dikkat çekmiş, yer altında kazı yapan köstebek TBM'nin tarihinde en büyük sınavını verdiğinin altını çizmişti. Proje Müdürü, 2013 yılında başlayan çalışmalar kapsamında Kurbağalıdere ıslahının önümüzdeki bir yıl içerisinde tamamlanacağını öngörmüştü. (Kadıköy Life)

KADIKÖYLÜLER EYLEME HAZIRLANIYOR

Öte yandan Doğan Haber Ajansı'nın haberine göre Kadıköy Halkı, ıslah çalışmaları bir türlü tamamlanmayan Kurbağalıdere için eylem kararı aldı. Kadıköy Kent Dayanışması tarafından yapılan çağrıda, Kurbağalıdere'nin çevresindeki tüm canlıları ve Marmara Denizi'ni zehirlediği belirtilerek 'Kokan sadece Kurbağalıdere değil, AKP'nin belediyecilik anlayışıdır' denildi.

“İBB, bu projeyi meslek odaları ve bilim insanlarına danışarak, halkın sağlığına ve kentin geleceğine en uygun çözümle birlikte, hızlı bir şekilde hayata geçirmelidir" denilen açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ıslah projesinin teknik anlamda hatalı olduğu hatırlatılarak, Kadıköylülerin Kurbağalıdere'nin artık zehir değil, temiz akması için eylem yapacakları belirtildi.

Yürüyüş 30 Temmuz Perşembe günü saat 19.00'da Yoğurtçu Parkı'ndan başlayacak. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ise Kadıköylülerin kentine sahip çıkan bir kültürü olduğunu söyledi ve "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmaları hızlandırarak derenin ıslah çalışmalarını bir an önce bitirmesini istiyoruz. Bizlerde elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.