Kurban eti nasıl pişirilmeli ?

Kurban eti nasıl pişirilmeli ?

İşte kurban etini doğru pişirmenin püf noktaları...

Kurban Bayramında eti doğru pişirmek sağlığınız için hayati önem taşıyor.Sağlıklı bir bayram geçirmek için doğru besin seçimi, kurbanlık kesimlerinin doğru şekilde yapılması, gıda güvenliği, etlerin saklanması, hazırlanması ve pişirme yöntemlerinde bilinçli davranmak gerekiyor. Medical Park Hastaneler Grubu Göztepe Medical Park Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran, sağlıklı bir Kurban Bayramı geçirmenin ilk yolunun veteriner kontrolünden geçirilmiş kurbanlık almakla başlayacağını söyledi. Keservuran, "Kurban Bayramı’nda sağlık, etlerin kesim aşaması ile başlar, mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş kurbanlık alınmalı. Kurbanlık kesimleri uygun şartların oluşturulduğu, veteriner kontrolünün sağlandığı, sağlığa uygun ortamlarda yapılmalıdır" dedi. Aksi takdirde insan sağlığını bozan mikroorganizmalar ile karşı karşıya kalınmasının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Keservuran, "Etler uygun koşullarda kesilmezse, doğru pişirilmez, uygun sıcaklıklarda bekletilmezse hayvanlardan insanlara tenya, şarbon, tüberküloz, salmonella gibi hastalıklar bulaşabilmektedir" dedi.

Ölüm sertliğine dikkat edin

Kurbanda kesilen etlerin kesinlikle hemen pişirilerek yenmemesi gerektiğini söyleyen Keservuran, bayramda yapılan yanlış alışkanlıkların başında kurban etlerinin kesildikten hemen sonra hatta sabah kahvaltısında tüketilmesinin geldiğini ifade etti. Keservuran, "Hayvanlardaki mikroorganizmalar kesimden sonra 24 saat içinde ölür ve hayvan ilk kesildiğinde ölüm sertliği olarak adlandırdığımız sertlikte olur" ifadesini kullandı. Özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıkları olan kişilerin daha dikkatli olmaları gerektiğini aktaran Keservuran, "Etler soğuk ortamda birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Büyükbaş hayvanların etleri 0 derecede 7-10 gün bekletildiğinde tam yumuşama sağlanır ve etin lezzeti artar" diye konuştu.

En doğrusu ızgara ya da haşlama

Eti pişirme yönteminin etin kalitesini doğrudan etkilemekte olduğunu ifade eden Keservuran, etin lezzeti, kıvamı, kokusunun, vitamin- mineral içeriği ve tamamen pişirme yöntemiyle ilgili olduğunu söyledi. Keservuran şunları kaydetti: "En doğru pişirme şekli ise ızgara, haşlama, fırında veya sebzelerle birlikte tencerede pişirme şeklidir. Etlerin çok uzun süre yüksek ısıyla temas etmesi (kızartma , kavurma veya mangal-barbekü şeklinde pişirme ) kanserojen ögelerin oluşumuna neden olmaktadır, ayrıca mangalda pişirme sırasında etin dış kısmı hızlı şekilde pişmekte proteinler katılaşmakta ve etin iç kısmı çiğ kalmaktadır. Etlerin az pişmiş veya çiğ tüketilmesi etin kalitesini düşüreceği gibi, besin zehirlenmelerine de neden olabilir."

Ayrıca yağ eklemenize gerek yok

Et ile yapılan yemeklere ise ayrıca yağ eklenmemesi gerektiğini kaydeden Keservuran, " Kırmızı et doymuş yağ içeriği yüksek bir besin olması nedeniyle yemekler zaten lezzetli olacaktır, ilave yağ eklenmesi vücudu ek yük getirecek diyetle alınan yağ miktarının artmasına neden olacaktır" ifadesini kullandı. Özellikle kuyruk yağı iç yağı tereyağı gibi yağların kullanımından kaçınılması gerektiğini dile getiren Keservuran, " Etler ızgarada pişirilecekse vitamin kaybını önlemek ve kanserojen madde oluşumunu engellemek için etler ateşten 15 cm uzakta olmalıdır ve kömürler kor halini aldıktan sonra etler pişirilmelidir" şeklinde konuştu.