"Kürt devleti kurulmasına Türkiye olumlu bakıyor"

"Kürt devleti kurulmasına Türkiye olumlu bakıyor"

Suriye Kürt Milli Konseyi temsilcisi İbrahim, Kürt devleti kurulması konusunda Türkiye’nin tavrının olumlu olduğunu söyledi.

Ortadoğu’nun parçalanmaya doğru gittiğini söyleyen Suriye Kürt Milli Konseyi Türkiye temsilcisi Behzad İbrahim, bölgede Kürt devleti kurulması konusunda Türkiye’nin tavrının olumlu olduğunu düşünüyorum dedi. Parçalanma sonrası yeni devletlerin kurulacağını ifade eden Kürt Temsilci, "Bölgede Kürt devletinin kurulması konusunda Türkiye’nin tavrının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin karşı çıkması durumunda bölgede Kürt devletinin kurulması imkansız. Ancak Türkiye’nin bu konudaki tavrının olumlu olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Suriye Kürt Milli Konseyi Türkiye temsilcisi Behzad İbrahim, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) verdiği özel röportajda, bölgede bir Kürt devletinin kurulması, Türkiye’nin Kürt sorunu, Öcalan’ın durumu ve IŞİD gibi birçok konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

SYKES – PİKOT MİADINI DOLDURACAK

Sykes – Pikot anlaşmasının birkaç yıl sonra yüz yılını dolduracağını ifade eden Kürt Konseyi Türkiye Temsilcisi İbrahim, "Sykes-Pikot sanırım miadını dolduracak. Ardından bölgede yeni devletler ortaya çıkacak. Yeni parçalanmalar yaşanacak. Tabii ki bunların arasında da Kürt halkının yaşadığı Kürdistan da var. Bu ister Kuzey Irak bölgesi ister Suriye’nin Kuzey’i olsun Kürtlerin yaşadığı bölgelerde olsun bunlar yaşanacak." şeklinde konuştu.

Bölgede olası bölünmeden sonra Irak ve Suriye’deki Kürtlerin birleşmesi konusuna değinen İbrahim, Kuzey Irak Kürt yönetimi arasındaki fikir ayrılıkları sebebiyle, PYD’nin şimdilik buna razı olmayacağını belirtti.

BÖLGENİN HARİTASI YENİDEN ÇİZİLİRSE BİRLEŞME OLABİLİR

Birleşme ihtimaline açık kapı bırakan İbrahim, "PYD'nin, Kuzey Irak yönetimiyle birleşmeye razı olmayacağını düşünüyorum. Ancak gelecekte ne olacağını bilemeyiz. Siyasi anlaşmazlıklar var. Fakat bölgenin haritası yeniden çizilecek olursa birleşme olabilir. Bu da bölgedeki ülkelerin oluruna bağlı. Özellikle Türkiye’nin onay vermesine bağlı." ifadelerini kullandı.

Kürt devleti kurulması konusunda "Türkiye’nin bu konudaki tavrının olumlu olduğunu düşünüyorum." diyen İbrahim, "Ben bölgede Kürt devletinin kurulması konusunda Türkiye’nin tavrının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü Türkiye’nin karşı çıkması durumunda bölgede Kürt devleti kurulması imkansız. Türkiye ile Kuzey Irak yönetimi arasında çok iyi ilişkiler oldu. Bunun aynı şekilde Suriye’deki Kürtler’de devam etmesini arzu ediyoruz." diye konuştu.

"KÜRT BÖLGESİ TÜRKİYE’Yİ IŞİD’E KARŞI KORUYACAK"

Bölgede herhangi bir bölünmenin Kürt bölgesinde de bölünmeleri beraberinde getireceğini anlatan İbrahim böyle bir gelişmenin Türkiye’nin çıkarına olacağını iddia etti. İbrahim, Kürt bölgesi IŞİD ile Türkiye arasında tampon bölge oluşturacağını bu şekilde Türkiye’yi IŞİD’in saldırılarından koruyacak bir tampon bölge olacağını savundu.

KÜRT SORUNU ÇÖZÜLÜRSE TÜRKİYE DAHA DA GÜÇLENİR

İbrahim ayrıca Türkiye’deki çözüm sürecine de değindi. "Biz Türk hükümeti ile PKK arasındaki her türlü ittifakı tüm gücümüzle destekliyoruz." diyen İbrahim Kürt meselesinin çözülmesinin Türk halkının çıkarına olduğunu belirtti. Kürt meselesinin çözülmesi durumunda Türkiye daha da gelişeceğini ifade eden Kürt Temsilci, "Özellikle çatışmaların durmasının ardından Türk halkı ekonomik, sosyal ve siyasal olarak fayda sağladı. Genel bir çözümün sağlanmasında ise sanıyorum ki Türkiye bundan çok daha güçlü olacak." diye konuştu.

ÖCALAN KÜRTLERİN LİDERİ OLDUĞUNU İSPATLADI

PKK lideri Öcalan’ın ceza evinden çıkarak özgür olması taleplerini değerlendiren Kürt temsilci, bunları "haklı bir talep" olarak nitelendirdi.

Öcalan’ın cezaevinden çıkmasını desteklediğini söyleyen Suriye Kürt Milli Konseyi Türkiye temsilcisi, "Abdullah Öcalan Kürt liderdir. İstesek de istemesek de… Birileri istesin yada istemesin Türkiye’deki Kürtlerin lideri olduğunu herkese ispatladı. PKK’nın kendi lideri Öcalan’ın serbest bırakılmasını talep etmesi doğal bir haktır. Ben şahsen Öcalan’ın serbest bırakılmasını destekliyorum. Çünkü cezaevinde olsa bile sorunu çözümü konusunda Türk hükümetine yardımcı oluyor." görüşünü savundu.

KÜRTLERİN TÜRKİYE’DEN AYRILMALARI ÇIKARLARINA DEĞİL

Türkiye’de bölünmenin çok zor olduğunu ifade eden İbrahim, "Türkiye ekonomik olarak gelişmiş olduğu için böyle bir şey olacağını sanmıyorum. Kaldı ki PKK ayrılmadan bahsetmiyor. Onların istediği yönetimle ilgili haklar. Onlar şu an Kürt bölgeleri zaten belediyelerle kontrol altında tutuyorlar. Kürtlerin Türkiye’den ayrılmakla bir çıkarları yok. Türkiye ekonomik olarak gelişmiş bir ülke neden ayrılsınlar ki. Bunu geleceğe bırakalım." ifadelerini kullandı.