Kürtaj nedir, nasıl yapılır?

Kürtaj nedir, nasıl yapılır?
Güncelleme:

Kürtaj, gebeliğin 10. Gebelik haftasına kadar isteğe bağlı olarak sonlandırılmasıdır.

Kürtaj, gebeliğin 10. Gebelik haftasına kadar isteğe bağlı olarak sonlandırılmasıdır. Ancak bilinenin aksine kürtaj işlemi yalnızca istenmeyen gebelikler için uygulanmamaktadır. Kürtaj, yapılan cerrahi işlemlerden sonra (kürtaj gibi)  rahimde parça kalması durumunda, gebeliğin tıbbi gerekçeler sebebiyle sonlandırılması durumunda ya da dış gebelik durumlarında uygulanabilmektedir.

Ancak isteğe bağlı gebelikler yasal olarak yalnızca 10. Gebelik haftasına kadar sonlandırılabilmektedir. 11. Gebelik haftasında ülkemizde yasal olarak kürtaj yaptırmak mümkün değildir. Görülen son adetin ilk günü ve yapılan ultrason değerlendirmeleri ile gebelik haftası tespit edilir ve daha sonra kadın hastalıkları ve doğum uzmanı gebeliğin 10. Haftayı geçmediğine karar verirse yapılabilmektedir.

Kürtaj, vakum adı verilen bir yöntemle yapılmaktadır. Kürtaj yöntemleri arasında en güvenilir ve en az riskli uygulama budur. Ancak enfeksiyon, kanama ya da diğer yan etkilerin daha az görülmesi için mutlaka güvenilir ve işinde uzman kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından uygulamasına dikkat edilmelidir.

Kürtaj ne kadar sürer?

Kürtaj işlemi 15 dakikada tamamlanmaktadır. Şayet hastaya lokal ya da genel anestezi uygulanacaksa süre uzayabilir ya da azalabilir. Bunun dışında gebelik haftaları ilerledikçe kürtaj işlemi zorlaşabilir. Bu sebeple de ilerleyen gebelik haftalarında yapılan kürtaj işlemlerinde yan etkilerin görülme riski daha yüksektir.

Çok küçük gebelik haftalarında da rahimde materyal kalma riski bulunmaktadır. Bu sebeple de kürtaj için en ideal haftalar 5-8 arası olarak ifade edilebilir.

Kürtajdan sonra yeniden hamilelik mümkün mü?

Kürtajın kesinlikle bir doğum kontrol yöntemi olmadığı unutulmamalıdır. Doğum kontrol yöntemi olmadığı için de yalnızca gerekli durumlarda uygulanması gerektiği bilinmelidir. Sık sık ve kısa aralıklarla yapılan kürtaj, risk açısından olumsuz durumlar yaratabilir. Ancak güvenilir merkezlerde ve uzman kişilerce kürtaj işlemi yapılmış ise, bu durumda yeniden hamile kalma şansı zarara uğramamaktadır.

Kürtaj hakkında daha fazla bilgi için http://www.drismetyildirim.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.