''Kürtçe öğrenmek istiyorum''

''Kürtçe öğrenmek istiyorum''

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyarbakır'da AK Parti il kongresinde konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Diyarbakır il kongresinde konuştu. Başbakan'dan çözüm süreci mesajları geldi. Davutoğlu, Kobani için de çarpıcı değerlendirmeler yaptı. Davutoğlu, "Eğer vakit bulursam güzel Kürtçe'mizi de güzel Türkçe'miz kadar öğrenmek istiyorum" diye konuştu.

Davutoğlu'ndan çiftçiye de müjde geldi: Kırmızı mercimek, nohut ve kuru fasulyeye verdiğimiz prim desteğini yüzde 100 artırıyoruz. Ayrıca bu ürünlerde, sertifikalı tohum kullanımında yüzde 20 ile 50 arasında artış sağlayacağız. Meyve üreticilerimize verdiğimiz fidan desteğini de yüzde 50 artırıyoruz."


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu kongre salonunda ilginç pankartlar karşıladı. Kürtçe pankartta "Çözümün kalbi Diyarbakır'a hoşgeldiniz" yazdığı görüldü. Bir diğer pankartta ise "Selahattin Eyubbi'nin torunları Türkiye yolunda hocasıyla yan yana" ifadesi yer aldı.

 
Davutoğlu, partisinin Seyrantepe Spor Kompleksi'nde gerçekleştirilen  Diyarbakır 5. Olağan İl Kongresi'ndeki konuşmasına, "Peygamberler şehri,  Peygamberi her vesileyle anan ve onun yolundan yürüyen Diyarbakır'a" selam  vererek başladı. 
 
KÜRTÇE SELAM VERDİ
 
"Diyarbakır seninle gurur duyuyor" sloganlarına, "Biz her bir  Diyarbakırlıyla gurur duyuyoruz" karşılığını veren Davutoğlu, salondakileri  Kürtçe de selamladı. Salonda asılan bir pankartı okuyan Davutoğlu, Kürtçe,  "Varlığınız, varlığımızdır" ifadesini kullandı. 
 
Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle:
 
-Diyarbakır üzerinden bir asra, bütün Ortadoğu coğrafyasına selam vermeye geldik.
 
-Diyarbakır'ın sokaklarında da birlikte yürüyeceğiz. Milletimizin eşit fertleri olarak Diyarbakır'da da Ortadoğu'da da  dünyanın her yerinde de omuz omuza yürüyeceğiz. Ertuğrul Gazi'nin torunları, Selahaddin Eyyübi'nin torunları ayağa kalkacak, fitneye karşı ayağa kalkacak.  Çatışmak isteyenlere karşı inadına barış, kardeşlik, yeni Türkiye, yeni Ortadoğu,  yeni dünya diyecek.
 
-Eğer bir yerde bir camiye saldırı olmuşsa, o  camide yan yana duran kardeşlerimizi görürsünüz. Bu kardeşlik ebediyete kadar  sürecek, işte bunun için 'Çözüm süreci' diyoruz. Çözüm süreci herhangi bir  konjonktürel çaba değildir, çözüm süreci bir seçim kazanmak ya da kaybetmemek  için açılan bir yol değildir. Çözüm süreci bu tarihdaşlığın, vatandaşlıkla  buluştuğu kaderdaşlığın tesis edildiği bir süreçtir."
 
-Yeni Türkiye için tekrar yola çıkmışken 6-7 Eylül olaylarını çıkardılar. Kobani için çıkmadı o olaylar. Kobanili her kardeşimi alnından öpüp bağrıma basıyorum. 3 günde 197 bin kobanili kardeşini sınırdan almış olan bu ülke Kobani'yi unutabilir mi. Oradaki kardeşlerimiz bize tarihin emanetidir. Onlara sahip çıkacağız. Kobani'ye nasıl sahip çıktıysak Halep'teki Arap'a, Bayır Bucak'taki Türkmen'e de sahip çıkacağız. Hristiyan'a da sahip çıkacağız. Kim bu topraklara yürüyerek gelirse sahip çıkacağız.
 
 -Kobani'yi bahane ederek Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da çözüm sürecini provoke etmek istediler.Gencecik çocuğu apartmandan attılar.
 
-Bu topraklarda artık bir daha acı duyulmasın. Bir daha hiçbir anne acı hissetmesin. 
 
-Çözüm süreci her ne suretle olursa olsun mutlaka  başarıya ulaşacak, mutlaka analar arasındaki ebedi kardeşlik kaim kılınacak.  Gençler, Diyarbakır sokaklarındaki gençler, Cizre'de, Van sokaklarındaki gençler, Edirne'de, Konya'daki gençler dağlarda karşı karşıya değil barış sofralarında bir  arada olacaklar. Hiçbir şekilde onları karşı karşıya getirtmeyeceğiz.
 
-Çözüm sürec ile ilgili 3 hususu dile getirmek istiyorum.
 
TÜRKÇEMİZ İLE KÜRTÇEMİZİ BULUŞTURMAYA GELDİK
 
-Çözüm sürecinin omurgası tarihdaşlıktır, ortak tarihimizdir. İslam medeniyetinin miğfer şehri Diyarbakır bunu çok iyi anlar. Bütün nebilerin şehri Diyarbakır bunu çok iyi anlar. Biz güzel Türkçe'mizi güzel Kürtçe'mizle kardeş kılmaya geldik. Ezeli ve ebedi tarihi kardeşliğimizi daim kılmaya geldik. İdris'i Bitlisi'nin ruhunu şad etmeye geldik. Bunun için semboller önemlidir. Bu fikre kim karşı çıkıyor, çağdaş gibi görünen ama çağ dışı ideolojisi olan Usulalcılar karşı çıkıyor. Bu memlekette onlarca yıl Osmanlı Arşivi'ni okuyacak kimse kalmadı malesef. Türk ulusalcıları bizi bağımızdan kökümüzden koparmaya çalışırken Kürt ulusalcıları çıktı. Anadolu'nun mayası tevhid mayasıdır, islam mayasıdır, Diyarbakır'ın mayası vahdet mayasıdır. Hazreti Peygamber için dünyanın her yerinde başımızı vermeye hazırız. Birileri şu veya bu ulusalcı yaklaşımları soktu. Bir ara dedim çözüm süreci ile bu toprakların mayası olan Malazgirt'te yan yana duran Kürt, Türk, Zaza kardeşler yine yan yana olacak. İnşallah bu ebedi kardeşlik daim kılınacak. Şu güzel Albayrakları görmek istiyorum. Özellikle Diyarbakır'a yakışıyor bu bayrak. 
 
28 ŞUBATTA HİLAL BAYRAKTAN ÇIKARMAK İSTEDİLER
 
-İşte 28 şubatta birileri çıktı Hilal bayraktan neredeyse Türk Ulusalcıları adına Hilal İslam'ı temsil ediyor diye bir takım Türk ulusalcıları çıktı bunu kaldırmak istedi. Bazı Kürt ulusalcıları da bu aziz milleti bu bayrakla buluşturmamaya çalıştı. Bu Albayrak dünyada mazlumların bayrağıdır, tevhidin bayrağıdır. O albayrağın temsil ettiği ezan dinmesin diye Türk'ü Kürt'ü, Çerkez'i Çanakkale'de şehit düştü. Pakistan'a gideceğim bayrağında Ayyıldız var, Bosna'ya gidin bayrağında AY Yıldız var. Bu ayyıldız tevhidi temsil eder nereye giderseniz gidin görürsünüz. Filistin'de, Somali'de onun için bu bayrak var. Biz birilerine inat Albayrağın temsil ettiği her şeyi savunmaya devam edeceğiz. Biz, bu inançla bu tarihi bilinçle çözüm sürecini bir kardeşlik süreci kıldık ve kılmaya devam edeceğiz.
 
SEROK AHMET DİYORLAR
 
-Çağdaş bir ülkede yaşamanın gereği olarak eşit şartlara sahip olmaktır. Onlarca yıl kürtçe konuştukları için ceza alanlar oldu. Kürtçe konuşmak yasaklandı. Şimdi bir düşünün AK Parti iktidarları olmasaydı böyle bir salonda başbakana böyle bir pankart yazılır mıydı? İşte diyoruz. İnşallah biraz vakit bulsam güzel Kürtçe'mizi de güzel Türkçe'miz kadar öğrenmek istiyorum. Biz bütün yasakları kaldırdık. Olağanüstü hali kim kaldırdı AK Parti. Kürtçe yasağı kim kaldırdı AK Parti. Kürtçe propaganda yasağını kim kaldırdı AK Parti. İşte bizim için Serok Ahmet diyorlar sağolun teşekkür ediyorum. 
 
VAKİT BULABİLİRSEM KÜRTÇE'Yİ ÖĞRENMEK İSTİYORUM
 
-Eğer vakit bulursam güzel Kürtçe'yi de güzel Türkçe'miz kadar öğrenmek istiyorum.
 
ÇİFTÇİYE MÜJDE VERDİ
 
-Kırmızı mercimek, nohut ve kuru fasulyeye  verdiğimiz prim desteğini yüzde 100 artırıyoruz. Ayrıca bu ürünlerde, sertifikalı  tohum kullanımında yüzde 20 ile 50 arasında artış sağlayacağız. Meyve  üreticilerimize verdiğimiz fidan desteğini de yüzde 50 artırıyoruz."