Kuş cenneti Seyfe Gölü kurudu

Kuş cenneti Seyfe Gölü kurudu

206 kuş türüne ev sahipliği yapan doğa harikası Seyfe Gölü, yağışlara rağmen tamamen kurudu.

Kırşehir'in Mucur ilçesi sınırları içerisinde bulunan 206 kuş türüne ev sahipliği yapan doğa harikası Seyfe Gölü, yağışlara rağmen tamamen kurudu. Gölün kuyulara su çekilmesi nedeniyle kuruduğu öne sürülürken, gölden kalkan tuzlu toz bulutlarının, çevrede bulunan tarım alanlarına ve canlılara zarar vermeye başladığı belirtildi.

Seyfe Gölü Koruma Derneği Başkanı emekli öğretmen Mustafa Yavuz, doğa harikası Seyfe Gölü'nün yağış almasına rağmen gölden su çekilmesi nedeniyle tamamen kuruduğunu, yüzlerce kuş türünün yaşadığı göl çevresinde bir tane bile kuş kalmadığını söyledi. Gölden kalkan tuzlu toz bulutlarının gölün çevresinde bulunan 12 köyde yaşayan canlılara ve çevre bitki örtülerine zarar vermeye başladığını kaydeden Yavuz, "Gölün kuruma nedeni Mucur ilçesinin ve köylerinin bu gölü besleyen su kaynaklarını 500'den fazla açtıkları derin kuyulardan 24 saat çekilen sular ve vahşi sulamalar. Yetkileri defalarca yazılı ve sözlü uyarılarımıza rağmen gölü besleyen ana arter suların çekilerek çevre ilçe ve köylerin su ihtiyacını karşılamaları. Göl kurudu, şimdi de çevre bitki örtüsü kuruyor. Yetkilerden acil çözüm arayışı bekliyoruz. Önlem alınmadığı durumda Seyfe Gölü çevresinde bulunan 12 köy halkı, verimsiz topraklar sonucu bölgeyi terk etmek zorunda kalacaklar" dedi.

SEYFE GÖLÜ KURUDU - FOTO GALERİ

Yavuz, Seyfe Gölü'nün birinci derece sit alanı olup, Ramsar Sözleşmesi gereği bir çivi dahi çakılması yasak olmasına rağmen 500'den fazla açılan derin kuyularla gece-gündüz su çekilmesine devam edildiğini belirterek, uluslararası sözleşmelere uyum sağlanmadığı için konuyu mahkemeye taşıyacaklarını söyledi.

DHA