Kütahyaya 5 Bin Badem Dikildi

Kütahyaya 5 Bin Badem Dikildi

Kütahya İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından Altıntaş ilçesi Pusan köyüne, Vali Kenan Çiftçi’nin katılımı ile 5 bin adet badem fidanı dikildi.

Kütahya İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından Altıntaş ilçesi Pusan köyüne, Vali Kenan Çiftçi’nin katılımı ile 5 bin adet badem fidanı dikildi.

Anavatanı Çin ve Orta Asya olan badem ağacının Türkiye'de Doğu Karadeniz'in kıyı bölgesi ile çok yüksek yaylalar dışında her yöresinde badem yetiştirilmekte olup badem yetiştiriciliği ülkemizde Ege Bölgesinde yoğunlaştığı, bunu Akdeniz, İç Anadolu ve Marmara Bölgelerinin izlediği belirtildi. Yetkililer, özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde Türkiye badem üretiminin üçte ikisi üretilmekte olup Badem yetiştiriciliği açısından en önemli bölge Ege Bölgesi, burada da Datça Yarımadası olduğunu ifade ettiler.

Badem için, yazları kurak ve sıcak, kışları ılık ve yağışlı Akdeniz ikliminin ideal olduğunu söyleyen yetkililer, “Toprak istekleri bakımından seçiciliği fazla olmayan bir meyve türüdür. Badem Ağacı 6-8 m boylanır. Bazı hallerde ağaçların yüksekliği 12 m’ye kadar boylanabilir. Badem ağaçları ortalama olarak 50 yıl kadar yaşarlar. 100 yaşına kadar yaşayan ağaçlara da rastlamak mümkündür. 5x5 m dikim mesafesi ile dönüme 40 fidan dikilir, 2,5x5m dikim sıklığı ile dönüme 80 fidan dikimine müsaittir. Tam verim zamanı (4.sene) ağaç başı 10 kg ürün beklenmelidir. Ülkemizde badem yetiştiriciliği kum şartlarda yapılır. Ancak, sulandığı taktirde verim 2-4 kat artmaktadır” dediler.

İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından 2008 yılından bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler veren yetkililer, 2008 yılında Afyonkarahisar Yolu üzeri 25. km İl Özel İdaresi Ormanında 30 dekar alana 5000 adet Kara Cam Fidanı, 2009 yılı Eski Eskişehir devlet yolu yanı İl Özel İdaresi Ormanında 55 dekar alana 5000 adet Kara Çam Fidanı, (TYÇP) Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında 2010 yılında 18 adet köy yollarına 8500 adet Kara Cam Fidanı, 2011 yılında 9 adet köy yollarına 3000 adet, Altıntaş Pusan ağaçlandırma sahasında 100 dekar alana 5000 adet Badem Ağacı Fidanı dikildiğini açıkladılar.

Fidan dikim törenine Kütahya Valisi Kenan Çiftççi, AK Parti Kütahya Milletvekilleri Hasan Fehmi Kinay, Vural Kavuncu, Altıntaş Kaymakam Vekili Mustafa Köleoğlu, İl Özel İdare Genel Sekreteri Dr. Müh. Salih Akkaya, İl Genel Meclis Başkanı Seyit Ömer Durmuş, İl Genel Meclis üyeleri ve daire müdürleri katıldı.

KÜTAHYA'YA 5 BİN BADEM DİKİLDİ

KÜTAHYA'YA 5 BİN BADEM DİKİLDİ

KÜTAHYA'YA 5 BİN BADEM DİKİLDİ