Libya'dan Türkiye'ye ağır suçlama

Libya'dan Türkiye'ye ağır suçlama
Güncelleme:

Libya Türkiye'nin hükümete karşı güçlere silah yardımı yaptığını iddia etti.

Libya'nın uluslararası toplum tarafından tanınan, Tobruk hükümetinin başındaki Başbakanı Abdullah el Sani, Türkiye'nin Trablus'taki hükümete silah yardımı yaptığını öne sürdü.

2011 yılında Kaddafi rejiminin devrilmesinin ardından siyasi kaosun yaşandığı Libya’da, uluslararası toplumun ülkenin temsilcisi olarak tanıdığı Başbakan Abdullah el Sani, ülkenin doğusundaki “hükümetinin Türkiyeile anlaşamadığını, çünkü Türkiye’nin Libya halkının birbirini öldürmesi için Trablus’taki rakip gruba silah gönderdiğini” iddia etti. Libya’da uluslararası camia tarafından tanınan ve ülkenin doğusundaki Tobruk’a çekilmeye zorlanan iktidarın karşısında, Trablus merkezli yönetim var.

İki yönetim Fecr-i Libya (Libya Şafağı) adı altında birleşen ve aralarında Müslüman Kardeşler taraftarlarının da bulunduğu İslamcı grupların başkent Trablus’u ele geçirmesinin ardından iktidar için savaşıyor. Sani’nin hükümeti bu hafta, Türkiye’nin Trablus’taki hükümete destek verdiğini öne sürmüş, ülkede projeleri olan tüm Türk şirketlerini uzaklaştırma kararı almıştı.

İngiliz Reuters ajansının haberine göre Mısır televizyonu CBC’ye perşembe günü demeç veren Sani, Türkiye’nin Libya’ya karşı dürüst bir tutum sergilemediğini söyleyerek, “Türkiye, Libya halkının birbirini öldürmesi için silah ihraç ediyor” suçlamasında bulundu. Sani, ayrıca Türk şirketlerinin kendilerinin kontrolündeki topraklarda anlaşma yapmasına izin vermeyeceklerini, ödenmemiş borçların ödeneceğini belirterek, “Türkiye’ye karşı düşmani bir tutum içerisinde olduğumuzu söylemiyoruz, muhatap olmayacağımızı söylüyoruz” dedi. Sani, ayrıntı vermeden Katar’ın da Libya’daki rakip gruba yardım yaptığını söyledi.

DIŞİŞLERİ'NDEN YALANLAMA

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç, Libya Başbakanı Sani’nin iddialarını sert dille yalanladı. Bilgiç, “Libya’ya somut bir şeye dayanmayan ve doğru olmayan iddiaları tekrarlamak yerine, Birleşmiş Milletler’in siyasi diyalog çabalarını desteklemelerini tavsiye ediyoruz. Libya politikamız net. Libya’ya dışarıdan yapılacak her tür müdahaleye karşıyız” dedi. Bilgiç, geçtiğimiz günlerde de Tobruk Hükümeti’nin ülkede projeleri olan tüm Türk şirketlerini uzaklaştırma kararıyla ilgili, “Türk firmalarının ülkeden çıkarılmaları kararı, Libya’nın yaşamakta olduğu siyasi vegüvenlik krizi ile meşruiyet tartışmaları dikkate alındığında, bir değer taşımamaktadır” demişti.