Liderler böyle tepki gösterdi

Liderler böyle tepki gösterdi

Dünya'nın dört bir yanından siyasiler Atatürk Havalimanı'ndaki patlamanın ardından, sosyal medya üzerinden tepkilerini paylaştı.

ABD ve Avrupa Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısını kınadı.

İstanbul'daki saldırıya Rusya'dan tepki ve başsağlığı

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yaşanan terör saldırısı sonrası Rusya'dan teröre tepki ve Türkiye'ye başsağlığı mesajları geldi.

Rusya Devlet Duması Uluslararası Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov, Atatürk Havalimanı'nda meydana gelen patlamalarda hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi.

Puşkov, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Tüm dünyadaki terör saldırılarının kurbanları suçsuz insanlardır. Rusya'dan, İstanbul, Brüksel ve Paris'i anlıyoruz. Başımızı eğiyoruz. Başsağlığı diliyoruz. Unutmuyoruz."

“Terör, hiçbir amacı haklı çıkartamaz"

Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadırov da Atatürk Havalimanında meydana gelen patlamaları organize eden teröristleri kınayarak olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diledi.

Kadırov, Rus sosyal medya sitesi Vkontakte'deki resmi hesabından şu açıklamayı yaptı: "Teröristler kim olursa olsunlar, neleri yönetiyor olursa olsunlar, onların eylemlerini kınıyoruz. Dünyada terörle elde edilmeye çalışılan hiçbir amaç haklı çıkartılamaz. Sadece dünya toplulukları tarafından teröristlere karşı alınan sert önlemler ve ortak çabalar, insanlığın düşmanlarını frenleyebilir."

Olayda yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı Kadırov, "Teröristlerin asıl amacı kan, toplu ölümler ve korkudur. Yaşamını yitirenlerin aileleri ve yakınlarına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyorum" ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray'dan Atatürk Havalimanı saldırısına kınama

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Ernest, “ABD, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzinelerce insanın ölümüne yol açan saldırıyı en şiddetli şekilde kınamaktadır. Atatürk Havalimanı, bu yıl saldırıya uğrayan Brüksel Havalimanı gibi, bizi birbirimize kenetleyen bağların simgesidir” dedi.

Beyaz Saray, İstanbul Atatürk Havalimanı'nı kana bulayan silahlı ve bombalı saldırılar ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Saldırıyı haince ve tiksindirici olarak niteleyen Beyaz Saray Sözcüsü Josh Ernest, “ABD, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzinelerce insanın ölümüne ve yaralanmasına yol açan saldırıyı mümkün olan en güçlü şekilde kınamaktadır. Atatürk Havalimanı, bu yılın başlarında saldırıya uğrayan Brüksel Havalimanı gibi, uluslararası bağlantının ve bizi birbirimize kenetleyen bağların simgesidir” dedi.

Saldırıda yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara da en kısa sürede şifa dileklerini ileten Josh Earnest, teröre karşı kararlı bir biçimde NATO üyesi ve müttefik Türkiye'nin yanında olduklarını ve teröre karşı ortak mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

Clinton ve Trump'tan Atatürk Havalimanı saldırısına kınama

ABD'de 8 Kasım'daki başkanlık seçimleri için yarışan Demokrat Partili Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi Partili Donald Trump, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gerçekleşen silahlı ve bombalı saldırıyı kınadı.

Hillary Clinton: Tüm Amerikalılar Türk halkının yanında

Başkanlık için yarışan ABD başkan adayı ve eski dışişleri bakanı Hillary Clinton, İstanbul'da yaşanan terör saldırısı ile ilgili yaptığı açıklamada, “Tüm Amerikalılar nefret ve şiddetle mücadeleye karşı Türkiye halkının yanında" dedi.

Clinton, sosyal medya hesabından paylaştığı açıklamasında “Teröristler, NATO müttefikimizi bugün yine kalbinden vurdu. Tüm Amerikalılar nefret ve şiddetle mücadeleye karşı Türkiye halkının yanında" diye yazdı.

Terör saldırısının gerçekleştiği Atatürk Havalimanı'nın Avrupa'nın en büyük üçüncü havalimanı olduğuna değinen Clinton, İstanbul'da yaşanan terör saldırısının, terörizme ve radikal cihatçılara karşı duruşlarını daha da güçlendirdiğini belirterek, “ABD'nin terör ile mücadeleden geri adım atması söz konusu olamaz. Biz bu tehdide karşı Ortadoğu ve Avrupa'daki ortaklarımız ve müttefiklerimiz ile işbirliğimizi derinleştirmek zorundayız. Bu işbirliği, ülkemizi korumak ve ülkemizin güvende tutmak için temel gerekliliktir. Dualarımız ve kalbimiz kurbanların aileleri ve Türk halkı ile birlikte" dedi.

Trump: Terör tehdidi hiç bu kadar büyük olmamıştı

İslam dini karşıtı söylemleriyle Amerikan kamuoyundan dahi tepki toplayan Cumhuriyetçi Parti adayı işadamı Donald Trump da, İstanbul'daki saldırı karşısında tüm dünyanın şaşkınlığa ve dehşete düştüğünü belirtti. Trump, “Terör tehdidi hiç bu kadar büyük olmamıştı. Düşmanlarımız acımasız ve kendi iradelerine boyun eğmeyen herkesi öldürmek için ellerinden geleni yapıyorlar. İstanbul'daki terör saldırısında bir çok insan yaşamını yitirdi. Ortada gerçekten kötü gitmekte olan bir durum var. Aklımızı başımıza toplamazsak, yapacak çok şeyimiz kalmayacak" ifadelerini kullandı.

ABD: "Soruşturmada Türkiye ile yakın temasta olacağız"

ABD Dışişleri Bakanlığı, Atatürk Havalimanı'nda masum insanlara yönelik terör saldırısını şiddetle kınadıklarını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, Atatürk Havalimanı'nı kana bulayan terör saldırısına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, yararlıların bir an önce iyileşmeleri, yaşamını yitirenlerin ailelerine de başsağlığı dilediklerini belirterek, “Soruşturma boyunca Türk makamları ile yakın temas halinde olacağız. Terör tehdidi ile mücadelede NATO müttefiki Türkiye ile dayanışma içindeyiz. Ne yazık ki, bu cani saldırı masum sivil insanlara karşı yapılan bir dizi saldırıların son örneği. Bu tür saldırılar yalnızca, terör belasına karşı, barış ve uzlaşmayı teşvik etme konusunda Türkiye ile işbirliği yapma kararlılığımızı daha da güçlendirecektir" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry'den terör saldırısı ile ilgili açıklama

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Atatürk Havalimanı'nda meydana gelen terör saldırısı ile ilgili bir açıklama yaptı.

Bir toplantıda yaptığı konuşmanın sonunda Türkiye'de yaşanan saldırıyla değinen Kerry, “Hala ne olduğunu ve kim tarafından yapıldığını araştırıyoruz. Karşımıza çıkan ilk zorluk, terörün aktörleri ile yüzleşmektir" dedi.

Donald Trump'dan İstanbul saldırısına tepki

ABD Başkan Adayı Donal Trump, "İstanbul Atatürk Havalimanı'na bu akşam düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve sevenlerine baş sağlığı dilemek istiyorum. Böyle zamanlarda hepimizin birlik olması gerekiyor" dedi. Trump ayrıca, 'ABD kendisini teröristlere karşı korumak için gerekli adımları atmalıdır' dedi.

İngiltere'den saldırıya tepki

İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısını ardından İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, resmi Twitter hesabından açıklama yaptı. Hammond, açıklamada 'İstanbul'daki saldırılardan dolayı dehşete düştüm. Düşüncelerim patlamada hayatını kaybeden ve etkilenenlerle. Yardıma hazırız” ifadelerini kullandı.

Fransa Başbakanı: "Barbarca saldırı"

Fransa Başbakanı Manuel Valls, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan gerçekleşen terör saldırısına twitter hesabından tepki gösterdi. Valls, şu ifadeleri kullandı: "İstanbul Havalimanı'na düzenlenen barbarca saldırı karşısında dehşete düşmüş bir durumdayım. Fransa, teröre karşı Türk'lerle birliktedir."

İtalya Başbakanı Renzi: “Yüreğimiz Türk halkının acısını paylaşıyor"

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yaşanan terör saldırılarından dolayı Türk halkı ve hükümetine taziye dileklerini ifade etti.

Avrupa Komisyonu toplantısı için bulunduğu Brüksel'de İtalyan gazetecilere açıklama yapan Matteo Renzi, “Türk halkı ve hükümetine taziyelerimi bildiriyorum. Komisyon toplantısı sırasında İstanbul'daki saldırı haberlerini aldık. Bu tip olaylar bir kez daha gösteriyor ki, uluslararası terörizm tehdidine karşı birlik içinde tutarlı ve güçlü bir tepki vermeliyiz. İtalyan halkı ve İtalyan hükümeti adına, Türklere yakınlığımızı ve dayanışmamızı ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

Renzi, Twitter hesabından paylaştığı iletide ise, "Yüreğimiz İstanbul'dan gelen trajik haberlerden dolayı Türk halkının acısını paylaşıyor. Her yerde terörizme karşıyız #AB" ifadelerini kullandı.

Kosova'dan taziye mesajı

Kosova Dışişleri, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na taziye mesajı gönderdi.

Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hocay, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na taziye mesajı gönderdi. Bakan Hocay mesajında saldırıyı kınarken, Türkiye kadar Kosova'nın da üzüntü içinde olduğunu belirterek, her zaman olduğu gibi şimdi de Türkiye'nin yanında bulunduklarını ifade etti. Enver Hocay, ölenlerin ailelerine başsağlığı dilerken, Kosova Dışişleri Bakanlığı da patlama sırasında havalimanında bulunan Kosovalılar hakkında bilgi edinmek amacıyla telefon açtı.

Kosova basını ise, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısını manşetten vererek canlı olarak yayınladı. Kosova basını tarafından IŞİD'in düzenlediğinin tahmin edildiği belirtilen saldırıyla ilgili, teröristlerin kullandıkları kalaşnikofun da fotoğrafına da yer verildi.