LPG'li aracı olanlar dikkat !

LPG'li aracı olanlar dikkat !

Araçlarında otogaz kullanan sürücüler için hem ekonomi yaratacak hem de çevreci öneriler..

Araçlarda kullanılan LPG otogaz ideal bir enerjidir. Temiz, çevreci, verimli ve ekonomik bir enerji olduğu için tüketicilere ve çevreye çeşitli avantajlar sunmaktadır.

Sunduğu ekonomik ve çevreci avantajların doğru orantıda olması için bilinçli tüketici olmamız, sunduğu bu avantajlardan fayda sağlanabilmesi için yapılması ve uyulması gereken kurallar vardır. Bu kurallar yakıtın çevreci ve ekonomik olabilmesi açısından oldukça önemlidir.

LPG’li araç kullanıcılarının bilmesi ve dikkat etmesi gerekenler, bu durumu çevreci, ekonomik ve güvenli kullanım yaratılmasında belirleyicidir.

Çevreci olması açısından LPG’li araç kullanıcıları yakıt ikmali için bir istasyona gittiğinde aracın dolum yapılması için ayrılmış ve işaretle belirlenmiş olan alana park edilmesi veya pompa görevlisinin yönlendirmesi dikkate alınmalıdır.

Aracın stop edilerek şoför kontrolünde ve araç içinde kıvılcım çıkaracak durumlardan arındırılmış olması gerekmektedir. Dolum alacağı zaman dolumun sırayla önce pompa görevlisi tarafından topraklaması yapılıp, sonra doluma başlanması gerektiğini şoför izlemelidir ve uygulama bu şekilde değilse pompa görevlisini uyarmalıdır, aksi takdirde statik elektrik gibi kontrol dışı enerji boşalması veya elektrik arkı oluşması meydana gelecek ve  risk içeren bir ortam yaratılmış olunacaktır.

Depoyu doldururken aşırı dolum alınmasından kaçınılmalıdır. Normal şartlarda araç içinde bulunan LPG tankı üzerindeki emniyet sistemleri, dolumunum %80’ den fazlasına izin vermeyecektir ve vermemelidir. Çünkü kapalı kaplar yönetmeliği gereği dolumlar %80 şeklindedir. Şayet araç fazla alıyor veya doluyorsa sistem arızalı demektir ve servise giderek arızanın giderilmesi gerekmektedir. Ayrıca depoyu aşırı miktarda doldurursak,  otomobilimizi sıcak bir yere ya da güneş altına bıraktığımızda, bu depomuzda yüksek basınca neden olacağı gibi bir takım tehlikeleri de getirecektir.

LPG tankı üzerinde bulunan multivalf, tankın % 80 doldurulmasını sağlayacak şekilde ayar edilmiştir. LPG dolumu sırasında daha fazla yakıt almak amacıyla LPG tankının ileri geri sallanması, multivalf ayarının bozulmasına neden olacaktır. Bu durumda ise LPG tankına fazla yakıt alınacaktır. Bu ise son derece tehlikeli bir durumdur.

Araç dolumu bitiği durum dada yine şoför kontrol etmelidir. Önce dolum tabancası arkasındaki topraklama araçtan çıkarılmış mıdır kontrolü yaparak dolum alanından ayrılmalıdır. Bilindiği üzere LPG tankı aracımızın bagajındadır ve iki tür LPG tankı vardır. Bu tankın üzerinde emniyet sistemi bulunmaktadır. Bu emniyet sistemi, bagaja koyacağımız keskin kenarlı ya da ağır şeylerin bu emniyet sistemine zarar vermemesine dikkat edilmelidir.

Yine bilindiği üzere LPG’li bir araç kapalı otoparklara park etmemektedir. Gaz kaçağı riskine bağlı olarak bu tür yerlerde “LPG’li araç park edemez” ibaresi ile karşılaşınca uymak ve uyarmak çevre ve emniyet açısından gerekmektedir. 

Ekonomik açıdan dikkat etmesi gereken hususlar ise, Gaz filtresi 10.000 Km’de, buharlaştırıcı (KİT) tamir takımı 50.000 Km’de bir mutlaka değiştirilmelidir.

Araç ilk çalıştırmada ve akşam marş kapatılmadan önce 1 dk benzinle çalıştırılması faydalı ve gereklidir.

Araç LPG kiti buharlaştırıcı üzerindeki gaz ayar vidası ile kesinlikle oynanmamalıdır. Gaz ayarı sadece mikser ayar vidasından yetkili servis tarafından yapılmalıdır.

Kullanılan yakıt tankının ömrü 10 yıl olup, 10 yılsonunda mutlaka değiştirilmelidir. E-CE-R 67 ve TSE Belgesi olmayan cihazlar kesinlikle taktırılmamalıdır.

Hava filtresi kısa aralıklarla değiştirilmelidir. Çünkü kirlenen filtreden hava geçişi azalacağından, gaz rölantisi de sürekli değişir, araç teklemeye başlar ve stop edebilir. Yukarıda belirtilen noktalara uyulduğu zaman aracınız benzinli araçlardan çok daha uzun ömürlü ve ekonomik olmaktadır.

Unutmayın! Otogaz sistemi, kuralına göre kullanıldığında benzinli sistemlerden çok daha güvenlidir ve ekonomiktir.

NOT: Tüm bu müdahaleler için yeterli teknik bilgiye sahip değilseniz Otogaz yetkili servise gidiniz.

Ali Bayraktar