LPG'li aracınız çok mu yakıyor ?

LPG'li aracınız çok mu yakıyor ?

Otogaz da aracınız çok yakıyorsa ne yapmalıyız ve peryodik bakım için öneriler..

LPG Otogaz Temiz, çevreci, verimli ve ekonomik bir enerji olduğu için tüketicilere ve çevreye çeşitli avantajlar sunmaktadır. Özelikle ekonomik avantajdan faydalanmak için.

Otogaz’ın Ekonomik olması vede Aracınız çok yakıyorsa; İlk önce aracın benzinde tüketimi kontrol edilmelidir. Benzinde çok yakıyorsa problem benzin sistemindedir. Boşuna gazda problem aranmamalıdır. Benzindeki problem çözüldüğünde gazdaki problem de kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Benzin sisteminde tüm problemler çözümlendikten sonra gaz kontrolüne geçilmelidir. Unutulmamalıdır ki benzinde problem varken gazdaki problemi çözmek mümkün değildir. Bunun için aşağıdaki etkenleri kontrol etmek ettirmek veya bilmek gerekmektedir.

Araç yağ yakıyor .( Egzozlarınızdan belirgin bir mavi ya da siyah duman çıkıyorsa yağ yakımı var demektir )ve su eksiltiyor ise motorda problem var demektir. Dolayısıyla sadece gazı değil benzini de çok yakar
Regülatör takılmadan önce triger kayışı değişmişse triger kayışı sente atlamış olabilir. Triger kayışı sente aralığının fazla olması, aracın hem gazı hem de benzini çok yakmasına sebep olur.
Subaplar fazla sıkılmış veya gevşek olabilir.
Araç rektifiyeden çıkmışsa motor üst kapağı fazla taşlanmış olabilir. Fazla taşlanmışsa yanma odası hacmi daralır ve hararet yapar. Hararet yapan ve motoru zarar gören araba sadece gazı değil benzini de çok yakar.
Buji ve buji kabloları eski ise tam ateşleme yapamadığı için yanmamış gaz çıkabilir, dolayısı ile çok yakar.
Motorda platin ve ateşlemesi problemli ise gazı ve benzini tam yakmaz ve çok yakabilir.
Karbüratöre giren hava miktarı gereğinden fazla ise yakıtı çok yakar.
Regülatördeki tamir takımı değişmiş ve uygun değil ise (genelde sonradan takılan ve orijinal olmayan yedek parçadan kaynaklanır) gaz ayarı iyi yapılamaz ve çok yakmaya sebep olabilir.
Bu nedenler orijinal yedek parça kullanılmalıdır.- LPG kaçağı olabilir. Kaçak olan bölgede genellikle buzlanma olur. Şayet kaçak çok az ise buzlanma yerine terleme olur.
Regülatördeki hava ayar vanası çok açılmış olabilir. Şayet hava ayar vidası çok az açıldığında veya kısıldığında araçta rölanti değişme olmuyorsa araç bir yerlerden hava alıyordur.
Araba hareret yapmışsa, regülatörün su tarafı deforme olmuş ve gazı tam buharlaştırıyor olabilir.
Araç benzinde gaz analiz değerleri iyi değilse problem benzin sistemindedir. Dolayısı ile bu problem ortadan kaldırılınca gazda da problem ortadan kalkacaktır.
Araçta hava ayar vidası varsa (genelde tek nokta enjeksiyonlu araçlar için söz konusudur) kısılması gerekir.
Ayrıca Km sayacı veya teli arızalı olabilir aracın yakıt konusunda doğru fikir veya değer vermeyebilir.

Az Yakıt Tüketmenin Püf Noktalarından bazıları ise: Eğer ekonomi sizin için önemliyse ki herkes için önemli olduğunu düşünmekteyiz bunun için aşağıdaki önerilerimizi uygulayın.

Önünüzdeki aracı çok yakından takip etmeyin. Zira devamlı olarak aracınızı frenler ve gazlarsınız. Bu durum ilave yakıt tüketimine neden olur. Ani fren ve ardından gaz basmak yakıt tüketimini yüzde 5 arttırır.
Şehirlerarası yolda en verimli hız 80-90 km. arasındadır. 90 km’nin üstünde her kilometre yakıt tüketimini yüzde 1 arttırır. Son vitesteki 90 km. Lik hız yaklaşık 3.000-3.300 motor devrine eşittir. Diğer viteslerde de motorunuzu 2.750-3.000 devirler arasında çalıştırın. (Bunun için takometreden faydalanın).
 Motorunuzun harareti (ısısı) yakıt tüketimini etkiler: İlk hareketten önce motorun ısınması için en fazla 30 saniye bekleyin. Fazla ısınmasını beklemek yakıt tüketimini arttırır, Ancak şehirlerarası yola çıkarken, hareket göstergesinin normale yaklaşmasını bekleyin, Soğuk motorda yakıt sarfiyatı fazladır. Motor tam ısınmadan yapılan yolculuklardan (özellikle kısa mesafelerden) kaçının böyle durumlarda aracınız yüzde 25 daha fazla yakıt harcar.
Yakıt deponuzun hatalı doldurulması yakıt tüketimini arttırır. Deponuzu doldururken aşağıdaki noktalara dikkat edin. Deponuzu mümkünse pompanın yavaş hızı ile doldurun, Depo hiçbir zaman ağzına kadar doldurulmamalı, İmkânınız varsa sabah veya aksamın geç saatlerinde deponuzu doldurun, Bir istasyonun pompasına yanaştığınızda pompanın para kısmının bilhassa sıfırlanmasına dikkat edin.
Aracınız fazla yakıt yakıyor mu? Ve aracınızın fazla yakıt yaktığını nasıl anlarsınız. Motorun çekişinde azalma olur, Egzoz gazı siyah, göz yaşartıcıdır, benzin veya LPG kokar, Egzoz kuyruk borusu içinde karbon ısı oluşur, Egzozda patırtılı sesler olur, Motor soğukken kolay, sıcakken güç çalışır, Bilinen miktarda benzinle veya LPG ile yapılan kilometrede azalma olur.

Akaryakıt fiyatlarına her gecen gün periyodik olarak gelen zamlara karşı yakıt tüketimini minimuma indirmek için öncelikle servise gidilmelidir.

NOT: Tüm bu müdahaleler için yeterli teknik bilgiye sahip değilseniz Otogaz yetkili servise gidiniz.

Bir sonraki konumuz - Sürücüden kaynaklanan kusurlar ve diğer problemler…

Ali Bayraktar /  EstaGrup

Etiketler LPG otogaz