LYS başvuruları yarın başlıyor

LYS başvuruları yarın başlıyor
Güncelleme:

Haziran ayında yapılacak LYS sınavının başvuruları yarın başlıyor...

Haziran ayında yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) başvurular yarın başlayacak. 30 Nisan olarak açıklanan son başvuru süresi uzatılmayacak.


2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kapsamında 23 Mart  2014'te yapılan 2014 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarına göre, YGS  puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse Lisans  Yerleştirme Sınavlarına başvuru yapabilecek. 
 
 LYS'lere girme hakkı kazanan adaylardan, LYS'lere başvuru yapmak  isteyenlerin, 21-30 Nisan 2014 tarihleri arasında LYS başvurularını yapmaları  gerekecek. Başvuru süresi uzatılmayacak. 
 
-Ayrı klavuz yok 
 
 LYS'ler için ayrı bir kılavuz bulunmayacak. 2014 ÖSYS Kılavuzu,  LYS'ler de dahil, ÖSYS Sistemi ile ilgili tüm ilke ve kuralları kapsıyor.  Adayların, başvuru yapmadan önce bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekiyor. 
 
LYS'lere katılma hakkı elde eden adaylar, 5 LYS'den, hesaplanmasını  istedikleri LYS puanına uygun istedikleri sınava katılabilecekler. 
 
 LYS başvuruları ve sınav ücreti bilgileri ÖSYS Kılavuzunda yer alıyor.  Adaylar, tüm PTT işyerlerinden, Akbank, T. Halk Bankası, Kuveyt Türk Katılım  Bankası, TC Ziraat Bankası, Türk Ekonomisi Bankası ve Denizbank'ın tüm şubeleri  ile internet bankacılığı aracılığıyla sınav ücretini yatırabilecek. Adaylar,  sınav ücretini ÖSYM'nin internet sayfasında yer alan "Ödemeler" alanından kredi  kartı ya da banka kartıyla da yatırılabilecekler. 
 
   -Tüm LYS puan türlerinin hesaplanması öneriliyor 
 
Adayların sınav ücretini yatırmaları başvuru için yeterli olmayacak,  başvurunun tamamlanmasını sağlamayacak. 
 
Adayların, internet veya bir başvuru merkezi aracılığı ile  başvurularını yapmaları gerekiyor. Sınav ücreti yatırıldıktan sonra başvuru  işleminin bireysel olarak internet aracılığıyla aday işlemleri sisteminden  (ais.osym.gov.tr ) ya da bir başvuru merkezinden tamamlanması gerekiyor. 
 
Başvuru tamamlandıktan sonra, başvuru süresi içinde başvuru  bilgilerinin ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden mutlaka kontrol  edilmesi, başvuru bilgilerinin yazıcıdan bir dökümünün edinilerek sınavın diğer  aşamalarında gerekebileceğinden saklanması gerekiyor. 
 
LYS'ler 81 il merkezi ve Lefkoşa'da yapılacak. Adaylar, girmek  istedikleri LYS'lerin hepsine aynı merkezde girecekler. 
 
Başvuru işleminden önce bankaya sınav ücretinin yatırılmış olması  gerekecek. Başvuru işlemleri sırasında aday hangi LYS'lere gireceğini bildirecek.  Yeni açılacak programlar, puan türlerinde oluşabilecek değişiklikler gibi  durumlar nedeniyle farklı alanlarda puan türlerinin hesaplanabilmesi için,  adayların 2014-LYS'lerin tamamında sınava girmelerinin yararlarına olacağı ifade  edildi. 
 
 Adayların hangi LYS'lere gireceklerine kesin karar verdikten sonra  başvuru süresi içinde başvurularını yapmaları gerekecek. Başvurusunu internet  üzerinden bireysel olarak yapacak adayların, "Başvuru işlemi başarıyla  tamamlandı" uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan çıktı almaları gerekiyor. 
 
ÖSYM başarısız kayıt işleminden sorumlu olmayacak. Adaylar başvuru  sonunda, başvuruya ilişkin belgeyi sistem üzerinden edinecek ve yerleştirme  işlemine kadar saklayacak. 
 
İnternet kullanımında deneyimli olmayan ve işlemlerini eksik yapmaktan  çekinen adayların başvurularını bir Başvuru Merkezi aracılığıyla yapmaları  yararlarına olacak. 
 
-Onay koduna dikkat edilecek 
 
Başvuru Merkezi aracılığı ile başvuru yapan adaylar, Aday Başvuru  Kayıt Bilgilerinde yer alan başvuru bilgilerinin doğruluğunu kontrol etmek amacı  ile görevli tarafından kendilerine verilen çıktıyı kontrol ettikten sonra çıktı  üzerinde yer alan "onay kodunu" görevliye bildirecekler ve görevli onay kodunu  sisteme girdikten sonra başvuru tamamlanacak. Onay kodu girilmeyen başvurular  tamamlanmayacağı için geçersiz sayılacak ve sorumluluk adaya ait olacak. 
 
Adayların, bireysel olarak internet aracılığıyla veya bir başvuru  merkezi aracılığıyla sınava başvuru işlemini tamamladıktan sonra LYS başvuru  bilgilerini, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden başvuru süresi  içinde mutlaka kontrol etmesi ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü  edinmesi gerekiyor. 
 
Bu arada, Yükseköğretim Kurulu kararıyla Turizm Fakültelerinin YGS  puanı ile öğrenci alan Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Mezunları  programlarına, 2014-ÖSYS'de LYS puanlarıyla öğrenci alınacak.