Maden Kanunu Tasarısı Komisyonda

Maden Kanunu Tasarısı Komisyonda

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı

TBMM (AA) - Maden Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu,  AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu başkanlığında toplanarak, Maden Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı ele aldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2014'ün madencilik adına mahcubiyet duydukları bir yıl olduğunu belirterek Soma'da ve Ermenek'te yaşamını yitiren madencilere Allah'tan rahmet diledi.

2002'de 841 milyon dolar civarında olan maden ihracatının 2013'ün sonunda 6 kat artarak 5,1 milyar dolar ulaştığını kaydeden Yıldız, tasarıyla ilgili bilgi verdi.

Yıldız, tasarıda, bürokrasinin azaltılması ile maden sektöründe iş güvenliği ve iş sağlığıyla ilgili olumlu düzenlemelerin bulunduğunu söyledi.

 

-Alt komisyon isteği-

 

MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, sektör temsilcilerinden çok sayıda talep aldıklarını kaydederek, tasarının, alt komisyonda değerlendirilmesinin doğru olacağını söyledi.

CHP Aydın Milletvekili Osman Aydın, sektörün büyük sorunlar içinde olduğunu dile getirerek, sektörün ekonomik derinliğinin bulunmadığını dile getirdi. Sektörün karlılık oranının düşük olduğunu, bu nedenle torba kanunun ardından ocakların kapanarak binlerce işçinin açıkta kaldığını ifade eden Aydın, bu durumun gözönüne alınması gerektiğini belirtti.

AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztük, tasarının sektöre önemli düzenlemeler getirdiğini söyleyerek, komisyonun, tasarının aciliyetinden dolayı alt komisyon gibi çalışarak görüşmelere devam etmesi gerektiğini kaydetti.

MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ve CHP Kocaeli Milletvekili Hilal Kaplan da tasarının alt komisyonda ele alınmasını önerdiler.

Bu talepler üzerine yeniden söz alan Bakan Yıldız, tasarıda hızlıca çıkarılması gereken maddeler olduğunu ifade ederek "Alt komisyon kurmayalım ama farklı bir önerim var. Muhalefet, iktidar, sektör temsilcileri hep beraber oturalım, üç gün kapanalım ve ne yapmak istiyorsak her birini yapalım. Söz sınırlaması da olmasın" dedi.

Yıldız'ın bu önerisi muhalefet tarafından da benimsenerek, tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak, maddelerine geçilmesini kabul edildi. Komisyon Başkanı Mazıcıoğlu, bugünden itibaren üç gün tasarının bitirilmesi için çalışmalara devam edileceğini söyledi.

Maddelerin görüşmelerine geçmeden sektör ve sivil toplum örgütleri temsilcileri dinlendi. Daha sonra Komisyon Başkanı Mazıcıoğlu, yarın çalışmalara devam etmek üzere toplantıyı bitirdi.