Mahçupyan'a istifa çağrısı !

Mahçupyan'a istifa çağrısı !

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'ndan Başbakan Davutoğlu'nun danışmanı Akşam yazarı Etyen Mahçupyan’a sert tepki.

Akşam Gazetesi yazarı Etyen Mahçupyan’ın yazısında dile getirdiği iddiaya, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı da yazılı bir açıklamayla tepki gösterdi.

Söylenmedik bir cümlenin yazıda söylenmiş gibi sunulduğuna dikkat çekilirken, Mahçupyan’ın ‘Bir ay içinde netice alırız.’ ifadesini kimden duyduğunu açık ve net olarak belirtmesi istendi. Yazarın söz konusu iddiayı ortaya atmadan önce toplantıya katılan isimlere sormamasının yanlışlığına da işaret edilen açıklamada, “Yıllarca Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın bu tür toplantılarına iştirak eden Sayın Mahçupyan’ı iddiasını ispata veya özür dilemeye çağırıyoruz.” denildi. Vakfın konuyla ilgili yasal yollara başvurmak zorunda kalacağının altı çizildi.

GYV’nin yazılı açıklaması özetle şöyle: “Akşam Gazetesi yazarı Sayın Etyen Mahçupyan’ın 23 Kasım 2014 Pazar günü kaleme aldığı ‘Nifak karşısında sükut edenlere’ başlıklı yazısında vakfımızın da adının geçmesi ve yazıda ifade edildiği şekli ile ‘bir hizmet mensubunun’ ağzından söylenmedik bir cümlenin söylenmiş gibi yazılmış olması bize bu açıklamayı yapmaya mecbur kılmıştır. Sayın Mahçupyan 17/25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ve Cemaat bağlamındaki yazısında kendisinin de katıldığı Türkiye’nin önde gelen entelektüelleri ile üç ayda bir yapageldiğimiz danışma toplantısından bir diyalog paylaşmış ve iftira kabilinden şu cümlelere yer vermiştir: ‘Henüz konuya girilmeden gazeteci arkadaşlarımızdan biri, Hizmet mensuplarından birine basitçe ‘Ne oluyor?’ sorusunu yöneltiyor. Cevap aynen şöyle: ‘Bizde değişen bir şey yok… Bir ay içinde netice alırız.’ Sayın Mahçupyan, yazısında bu ifadeyi 17/25 Aralık operasyonu ile alakalı Cemaat’in itirafı gibi sunmuştur. Böyle bir konuşma asla olmamıştır ve olamaz da. Buna o toplantıda olan herkes şahittir. Sayın Mahçupyan yazısını kaleme almadan önce teyiden, toplantıya katılmış olup da yazısında belirttiği Ali Bulaç, Mümtaz’er Türköne, Şahin Alpay, Ergün Özbudun, Şerif Ali Tekalan, Alaattin Kaya ve vakıf yöneticilerinden herhangi birine sorması durumunda böyle bir konuşmanın olmadığını pekala öğrenebilecek ve hafızasının kendisini yanılttığını anlayacaktı. Ayrıca Mahçupyan bu ifadeyi kimden duyduğunu açıkça ve net bir şekilde belirtmelidir. Yıllarca GYV’nin bu tür toplantılarına iştirak eden Mahçupyan’ı iddiasını ispata veya özür dilemeye çağırıyoruz. Aksi takdirde hiç arzu etmesek de yasal yollara başvurmak zorunda kalacağız.”

Mahçupyan'a istifa çağrısı ! - Resim : 1

DAVUTOĞLU'NUN BAŞDANIŞMANI

Akil İnsanlar Heyeti’nde de yer alan gazeteci-yazar Etyen Mahçupyan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başdanışmanı oldu.

Davutoğlu’nun Mahçupyan’a Akil İnsanlar toplantısında danışmanlık teklifini götürdüğü, Mahçupyan’ın da, “memnuniyetle” diyerek teklifi kabul ettiği belirtildi.

Mahçupyan’ın “sivilleşme”, “demokratikleşme”, “devlet ve toplum ilişkileri” ve “azınlıklar” üzerine yaptığı çalışmalarla Davutoğlu’na destek olacağı, yakın bir çalışma sistemi geliştirileceği belirtildi. Mahçupyan’ın Cumhurbaşkanı ve Başbakan danışmanları içinde ilk, “gayrimüslim danışman”lar arasında olduğu da ileri sürülüyor.