Makinist eğitimi tam gaz

Makinist eğitimi tam gaz

Açılacak olan Marmaray'da araçları kullanacak makinistlerin eğitimi devam ediyor.

Yüzyılın en önemli ulaşım projelerinden biri olan Marmaray için Güney Kore’den getirilen vagon ve lokomotif setlerinin montajı Adapazarı'nda bulunan Türkiye Vagon Sanayi Fabrikası'nda yapılıyor. Montajı tamamlanan vagonlar, Edirne Garı’na getirildi. Vagonlar, geçen yılın Temmuz ayından bu yana test ediliyor. İstanbul’daki metrolarda görev yapan makinistler gruplar halinde Edirne'ye getirilerek Marmaray araçlarından eğitimden geçiriliyor.

Şu ana kadar 5 grup eğitimlerini tamamladı. 4 grup daha eğitim görmek üzere Edirne’ye gelecek. Eğitimler Marmaray projesinin tamamlanacağı tarihe kadar devam edecek. Eğitimlerini tamamlayan makinistler uygulama sınavına tabi tutulacak. Burada başarılı olanlar, Marmaray raylı sistemi üzerindeki hatta görev alacak.

TCDD 1. Bölge başmakinistlerinden Barbaros Kozacı, “14 tane kursiyer arkadaşımız var. Bunlar yıllardır makinistlik yapan arkadaşlar. Kısmet olursa bu eğitim sonucunda bir bröve sınavımız, bir uygulama sınavımız olacak. Bu sınavlarda başarılı olan arkadaşlar Marmaray araçlarında makinist olarak çalışacak.” dedi.

İki hafta süren eğitim döneminde makinistlere aracın genel tanıtımı, sürüş şartları ve acil durum sürüşleri konusunda eğitim verdiklerini anlatan Kozacı, “Araçlar kısmet olursa bugünlerde teslim edilecek. Teslim aldıktan sonra diğer eğitimleri İstanbul’da vereceğiz. 29 Ekim 2013 tarihinde açılış yapılacak. Ondan sonra halkın hizmetine girmiş olacak araçlarımız. Açılış dönemine kadar eğitimlerimiz devam edecek.” diye konuştu.

Marmaray’da 5’li ile 10’lu setlerinden oluşan araçların hizmet vereceğini ifade eden Kozacı, “Yolcu yoğunluğuna göre çalışacak. En düşük parkurlarda iki dakikada bir çalışacak. Yaklaşık 17 kilometre yer altında olacak. Tünel gibi olacak. Bunun 1.3 kilometresi deniz altında. Yaklaşık 64 kilometre de yer üstünde çalışacak araçlarımız. Araçlarımız konforlu, lüks, klimalı, her türlü emniyet düşünülmüş tipte araçlar. Yaklaşık 150 kişi eğitim görmüş olacak.” şeklinde konuştu.