Malezya uçağı hala kayıp !

Malezya uçağı hala kayıp !
Güncelleme:

Dün seferi sırasında yarı yolda kaybolan 162 yolcu ve mürettebatlı uçak hala bulunamadı.

Endonezya’nın Surabaya kentinden havalanan Malezyalı AirAsia şirketinin 162 yolcu ve mürettebatlı QZ8501 sefer sayılı uçağı Singapur’a giderken kayboldu. Uçuş mesafesinin hemen hemen yarısındayken radardan izi silinen uçağın bölgedeki kötü hava şartlarından ötürü düşmüş olabileceği belirtiliyor.

 

Merkezi Malezya’da bulunan AirAsia Havayolları’na ait, Airbus 320-200 tipi yolcu uçağı dün içinde bulunan 162 yolcu ve mürettebat ile birlikte havada seyir halindeyken kayboldu. Endonezya hava kontrol radarı, QZ8501 sefer sayılı uçakla temasını kalkıştan yaklaşık 1 saat sonra kaybetti. Kaybolduğu sırada yolcu uçağı, uçuş mesafesinin hemen hemen yarısını kat etmişti. Singapur’a giden Airbus A320-200 tipi yolcu uçağı Endonezya’nın Surabaya kentinden yerel saatle 05.20’de kalkmıştı. Uçağın kontrol kulesiyle son teması 06.13’te gerçekleşti. Bu temasta pilot, sola dönerek bulutlardan kaçınmayı ve 34 bin feet’e (10,360 metre) yükselmeyi istedi. Uçak bu görüşmeden sonra radarda 06.16’da görüldü. Bir dakika sonra ise radar ekranlarından tamamen kayboldu.

‘HAVA ŞARTLARI KÖTÜYDÜ’       

Endonezya Ulaştırma Bakanlığı, uçağın Kalimantan ile Java Adası arasında bulunan Java Denizi üzerinde düştüğünün tahmin edildiğini açıkladı. Uçağın kaptan pilotu Endonezyalı’ydı. Yardımcı pilot Fransızdı. AirAsia kaptan pilotun 6100 uçuş saati tecrübesi olduğunu kaydetti. Amerikan haber ajansı AP’ye konuşan Endonezya Meteoroloji ve Jeofizik Ajansı’nda görevli bir meteorolog, uçağın kaybolduğunun rapor edildiği anda söz konusu bölgede 44 bin feet’te (13,411 metre) yoğun fırtına bulutları saptadığını söyledi. Cakarta havalimanı yetkilileri de uçağın iyi durumda olduğunu ancak hava şartlarının olumsuz olduğunu belirtti.  

ÇALIŞMALARA ARA VERİLDİ

Arama kurtarma çalışmalarına ise olaydan yaklaşık 11 saat sonra ara verildi. Ulusal Arama ve Kurtarma Kurumu Başkanı F. Henry Bambang Sulistyo, “Havanın kararması nedeniyle arama çalışmalarını şimdilik durdurduk. Yarın (bugün) saat 06.30’da Avustralya, Malezya ve Singapur’un yardımlarıyla daha detaylı bir çalışma yapacağız ve sonuç almaya çalışacağız” dedi.
Uçakta iki pilot ve 5 kabin memuru ile birlikte 138 yetişkin yolcu ve 16 çocuk bulunduğu öğrenildi. Yolcuların 155’inin Endonezyalı, 3’ünün Güney Koreli olduğu bildirildi. Uçaktakilerin 155’inin Endonezyalı, 3’ünün Güney Koreli olduğu bildirildi. Uçakta ayrıca birer Singapur, Malezya, İngiltere ve Fransa vatandaşı bulunuyordu. Yolcu uçağının AirAsia filosuna 2008 yılında katıldığı öğrenildi. AirAsia şirketi de Facebook sayfasından yaptığı açıklamada uçağın Endonezya Hava Trafik Kontrol’ün kumandasındayken kaybolduğunu belirtti.

KAZASI YOKTU

AirAsia düşük fiyatlı biletleriyle Güneydoğu Asya ülkelerinde oldukça tercih edilen bir havayolu şirketi olarak biliniyor. 2001 yılında kurulan şirketin kaza kaydı bulunmuyor. AirAsia’nın hem CEO’su hem de kurucusu Tony Fernandes, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Bu en korkunç kabusum” dedi ve Surabaya’ya gideceğini açıkladı.  

‘Ailemden 6 kişi vardı’

Olayın haber alınmasıyla birlikte yolcuların ve mürettebatın yakınları hem Surabaya hem de Singapur’daki havalimanlarındaki terminallere akın etti. Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan Surabaya kentindeki 45 yaşındaki bir kadın yolcu uçakta ailesinden 6 kişinin olduğunu belirterek, “Singapur’a tatile gidiyorlardı. Her zaman AirAsia ile uçtular. Hiç problem olmamıştı. Uçağın çarpmış olmasından çok endişe ediyorum” dedi.

Malezya ile ilgili üçüncü olay

Bu son olayla birlikte bu yıl Malezya bağlantılı üçüncü hava yolu faciası gerçekleşmiş oldu. Malezya Hava Yolları’na ait MH 370 sefer sayılı Boeing 777 tipi yolcu uçağı 239 yolcu ve mürettebatla 8 Mart’ta Kuala Lumpur-Pekin seferini yaptığı sırada kayboldu. Uçak bulunamadı. 17 Temmuz’da ise yine şirkete ait aynı model uçak Amsterdam’dan Kuala Lumpur’a giderken sırada Ukrayna üzerinde düşürüldü. Uçakta bulunan 298 yolcu ve mürettebattan kurtulan olmadı. AirAsia uçağının kaybolduğu haberini alan yolcu yakınları havalimanlarına akın etti.

Düştü mü ?

Malezyalı AirAsia Havayolları’na ait 8501 sefer sayılı Boeing A320-200 tipi yolcu uçağı, Endonezya’dan Singapur’a giderken kayboldu. 155 yolcu ve 7 mürettebat taşıyan uçağın kule ile irtibatı, kalkışından 42 dakika sonra kesildi. Uçaktan acil durum sinyali gelmediğini belirten yetkililer, uçağın Java Denizi üzerinde, Belitung Adası yakınlarında düşmüş olmasından endişe ediyor.
 
Yükselmek istedi ama..
 
Uçakla kule arasındaki son bağlantıda pilotun rotası üzerindeki fırtınadan kaçmak için uçağı sola kırmayı ve 10 bin 360 metre irtifaya yükselmeyi talep ettiği belirtildi. Bu bağlantıdan 2 dakika sonraysa uçak radarda kayboldu. Uzmanlar, fırtına bulutları karşısında irtifalarını yükseltmesinin standart prosedür olduğu vurgulanıyor.
 
Türbülans olabilir

 
Meteoroloji uzmanları, olayın yaşandığı saatlerde bölgede büyük bir fırtına yaşandığını ve kötü hava koşullarının 15 bin metreye kadar görüldüğünü vurguladı. Kayıtlarında herhangi bir motor sorununa rastlanmayan uçağın olası düşüş nedenleri arasında türbülans, yıldırım çarpması ve ters rüzgara kapılması gösteriliyor.
 
Yardımcı pilot Fransız
 
Yolculardan 156’sının Endonezya vatandaşı olduğu ve büyük bölümünün yılbaşı tatilini geçirmek üzere Singapur’a gittiği belirtildi. Yardımcı pilotun Fransız vatandaşı Remi Emanuel Presel olduğu belirtildi. Yolcular arasında biri 2 yaşında bebek olmak üzere 16 da çocuk bulunuyor. ABD’li yetkililerin gelişmeleri yakından takip ettiği ifade edildi. 
 
Bakıma yeni girdi
 
Havayolu yetkilileri, AirAsia filosuna 2008 yılında katılan Airbus A320 tipi yolcu uçağının bugüne kadar 13 bin 600 civarında sefer gerçekleştirdiğini, toplam uçuş saatinin de 23 bini bulduğunu belirtti. Uçağın son bakımının 16 Kasım’da yapıldığı ve herhangi bir sorunla karşılaşılmadığı vurgulandı.
 
Sicili temizmiş
 

Düşük tarifeli uçuşlar yapan Easyjet’in Güneydoğu Asya versiyonu sayılan Air Asia firması, renkli kişiliği ile Virgin Havayolları’nın sahibi Sir Richard Branson’a benzetilen Malezyalı iş adamı Tony Fernandes tarafından 2001’de kuruldu. 11 Eylül saldırılarından kısa süre sonra 2 uçakla şirketini kuran Fernandes AirAsia’yı, 10 yıl içinde 180’i aşkın uçaktan oluşan ve Asya bölgesinin en önemli havacılık şirketlerinden birisine dönüştürdü. AirAsia firması, kuruluşundan bu yana hiç uçak kazası yaşamamasıyla biliniyordu. Fernandes, neyin yanlış gittiği konusunda hiçbir fikirlerinin bulunmadığını söyledi.
 
Üçüncü kaza

 
2014, Malezya havacılık sektörü için felaketlerle dolu bir yıl oldu. Air Aisa uçağının kaybolması, Malezya bağlantılı üçüncü uçak kazası olarak kayıtlara geçti: 8 Mart: Boeing 777 tipi yolcu uçağı, Kuala Lumpur-Pekin seferini yaparken radardan kayboldu. 239 kişiyi taşıyan uçağa dair ipucuna rastlanmadı.  17 Temmuz: Boeing 777 tipi yolcu uçağı, ayrılıkçıların kontrolündeki Doğu Ukrayna hava sahasından geçerken düşürüldü. 298 kişiden kurtulan olmadı.

Hürriyet & Vatan