Maliye Bakanı müjdeyi verdi !

Maliye Bakanı müjdeyi verdi !

Herkesin kafasını karıştıran zam söylentilerine Maliye Bakanı Şimşek noktayı koydu.

Bütçenin yılın ilk üç ayında 1,5 milyar lira açık verdiğini belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "İlk üç ay itibariyle gider gerçekleşmeleri başlangıç hedefleri ile uyumlu" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek birinci çeyrek bütçe gerçekleşmelerini açıkladı.

Ankara'da basın toplantısı düzenleyen Şimşek, Mart ayında bütçe açığının 5,1 milyar lira, yılın ilk üç ayında ise 1,5 milyar lira olduğunu söyledi.

Faiz dışı fazlanın Mart'ta 538 milyon lira olduğunu söyleyen Şimşek, ilk üç ayda ise bu rakamın 12,5 milyar liraya ulaştığını belirtti.

Şimşek, "İlk üç ay itibariyle gider gerçekleşmeleri başlangıç hedefleri ile uyumlu" dedi. Maliye Bakanı, "Ocak-Mart döneminde bütçe giderleri yüzde 11,3 artışla 105,8 milyar lira, gelirler yüzde 10,8 artışla 104,3 milyar lira oldu" şeklinde konuştu.

'BÜYÜME ILIMLI DEVAM EDER'

Şimşek, "Bu yılki büyümede aşağı yönlü riskler olsa da büyümenin ılımlı devam edeceği kanısındayız" dedi ve "Mali disiplini yılın geri kalanında da güçlü şekilde devam ettireceğiz" ifadelerini kullandı.

'CARİ AÇIK ÖNEMLİ ÖLÇÜDE DARALACAK'

Cari açığın önemli ölçüde daralacağını belirten Şimşek, "İç talep daha ılımlı, kurda destekleyici süreç yaşadık, dış talepte güçlenme var ve altın ithalatında normalleşme söz konusu. Cari açığın 55 milyar doların altında kalma ihtimali yüksek" dedi.

'MİLLİ PİYANGO'DA ERTELEME YOK'

Milli Piyango'nun özelleştirilmesiyle ilgili gelen bir soruya yanıt veren Şimşek, "Milli Piyango özelleştirmesinde şu anda bir erteleme düşünmüyoruz, 10 firma ihale dokümanı aldı" diye konuştu.

'GÜNDEMİMİZDE ZAM YOK'

IMF ve Dünya Bankası'nın Türkiye'ye dair büyüme öngörülerinin düşürüldüğünü hatırlatan bir basın mensubunun, ekonomideki olası bir yavaşlama halinde düşecek vergi gelirleri nedeniyle zam olup olmayacağını sorması üzerine Şimşek, bu yıl için konulan vergi geliri hedefinin tutturulacağına inandığını belirterek, "Onun için hiçbir şekilde gündemimizde zam yok" dedi.      

KIŞANAK'IN SÖZLERİ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın, 'Diyarbakır'daki enerji kaynaklarına ilişkin pay istedikleri' yönündeki sözlerine ilişkin, "Son derece yanlış bir yaklaşım. Türkiye'de tüm gelirler bir havuzda toplanır ve ülkenin her bir tarafına yatırım olarak, hizmet olarak sunulur" değerlendirmesinde bulundu.

NTV