Manisa Valisi: Güvenlik Kamerası Zorunluluk Değil

Manisa Valisi: Güvenlik Kamerası Zorunluluk Değil

MANİSA Valiliği tarafından, il genelindeki neredeyse tüm esnafa, işyerlerine güvenlik kamerası taktırmaları için gönderilen yazıda verilen iki aylık süre doldu. 'Valilik Manisa'yı Biri Bizi Gözetliyor Evi'ne çevirecek' ve 'Küçük esnaf zor...

MANİSA Valiliği tarafından, il genelindeki neredeyse tüm esnafa, işyerlerine güvenlik kamerası taktırmaları için gönderilen yazıda verilen iki aylık süre doldu. 'Valilik Manisa'yı Biri Bizi Gözetliyor Evi'ne çevirecek' ve 'Küçük esnaf zor durumda kalacak' yorumlarına neden olan uygulama CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel tarafından soru önergesiyle TBMM'ye taşındı. Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise esnafa gönderdikleri yazının teşvik amacıyla ve tavsiye anlamında bir karar olduğunu, mecburiyetin söz konusu olmadığını belirtip, "İşyerine kamera taktırmadığı için bugüne kadar hiçkimse hakkında cezai bir işlem uygulanmadığı gibi bundan sonra da uygulanmayacaktır" dedi.

Manisa Valiliği'nden, geçen 25 Eylül'de, ilçe belediyeleri, esnaf odaları aracılığıyla il genelindeki neredeyse bütün esnafa gönderilen genelgeyle işyerlerine kamera taktırmaları istendi. Valilik tarafından gönderilen yazıda bu uygulamanın amacıyla ilgili "Suç ve suçluyla mücadelede etkisi ve suç oluştuktan sonra faillerin tespiti ve delillendirilebilmesi açısından güvenlik kameralarının büyük önem teşkil ettiği" belirtildi. Valilik kararında işyerlerine taktırılan kameraların kolluk birimleri tarafından sürekli izleneceği ve kayıt altına alınacağı da ifade edildi. 21 maddelik yazıda kamera takılacak işyerleri; eğlence yerleri, internet kafeler, pazaryerleri, benzin istasyonları, restoranlar, ATM'ler, hastane, kapalı otoparklar, otogarlar ve istasyonlar, içkili yerler ve gerek görülen diğer yerler olarak belirtildi. Esnafın iki ay içerisinde yazıda belirtilen en az 752x582 piksel çözünürlüğe sahip, üzerinde otomatik arka ışık deneleme fonksiyonu ile siyah, beyaz ve renkli görüntü verebilme, 15 gün görüntü depolama gibi özelliklere sahip kameraların takması da istendi. Yazıda uygulamaya zamanında geçmeyen esnafın "emre aykırı davranışta" bulunacağı belirtilerek, İl İdare Kanunu'nun 66. maddesinde yer alan hükümler gereğince Kabahatlar Kanunu'nun 32. maddesine göre cezai işlem uygulanacağı ifade edildi. "Biri Bizi Gözetliyor"u anımsatan uygulama esnaflardan bazılarının tepkisine neden oldu.

'KÜÇÜK ESNAF ZOR DURUMDA KALIYOR'

Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bahattin Akyüz, valiliğin yazısının kendilerine de geldiğini belirterek, "İçinde bizi ilgilendiren meslek guruplarından kapalı otoparklar, oteller, pansiyonlar, düğün salonları, umuma açık işyerleri ve lunaparklar, oto galericiler, içkili lokanta, birahane, meyhane ve benzer yerlere bildirim yaptık. Fakat kamera takılması istenen yerler belirtilerken 'her türlü işyerleri' ibaresi mevcut. Bu durum küçük esnafa yük getireceği gerekçesiyle tepki almaya baladı. Valilikten küçük esnafın kamera masrafının yarısının karşılanmasını istedik. Ancak, yanıt alamadık. Kamera takmak şüphesiz ki iyi bir şey. Ama gücü olmayan esnaf zor durumda kalıyor" dedi.

CHP'Lİ VEKİL ÖZEL SORU ÖNERGESİ VERDİ

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de konuyla ilgili olarak TBMM'ye, İçşişleri Bakanı Efkan Ala'nın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Kayseri'de güvenlik kamerası takılma zorunluluğunun Kayseri 1. İdare Mahkemesi tarafından kaldırıldığına önergesinde dikkati çeken Milletvekili Özel, "Valilik kararından da görülebileceği gibi hemen hemen her alanda ve her mekanda güvenlik kamerası kurmak zorunlu hale gelmiş, esnafımız bir taraftan ciddi bir külfet altında bırakılırken, diğer taraftan da esnafa önemli bir sorumluluk yüklenmiştir. Güvenlik kameralarının kurulması, her ne kadar önleyici kolluk faaliyeti için son derece önemli olsa da valilik bu tür önlemleri alırken hukuka uygun davranmak zorundadır" dedi.

Milletvekili Özel, Bakan Ala'dan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

"Manisa Valiliği'nin aldığı kararla tüm işyerlerine zorunlu güvenlik kamerası kurma zorunluluğu getirmesinin gerekçesi nedir? Söz konusu kararda kamera takma zorunluluğu getirilen işletmeler belirlenirken ne gibi ölçütler kullanılmıştır? Manisa Valiliği'nin aldığı bu karar kapsamında kamera kurma zorunluluğu bulunan kaç işyeri bulunmaktadır? Şimdiye kadar alınan bu karar kaç işyerine tebliğ edilmiştir? Valiliğinin aldığı bu kararda belirtilen nitelikte bir güvenlik kamerası sisteminin yaklaşık kurulum maliyeti kaç Türk Lirası'dır? Bakanlığınızın zorunlu güvenlik kamerası takılmasına yönelik valiliklere bir talimatı bulunmakta mıdır? Talimatınız yoksa Manisa Valiliği bu konuda bilginize başvurmuş mudur? Manisa Valiliğinin zorunlu güvenlik kamerası takılmasına ilişkin aldığı bu karar hukuka uygun mudur? Hukuka uygun değilse kararın kaldırılmasına ilişkin bir tasarrufta bulunacak mısınız?"

'ZORUNLULUK DA KESİLEN CEZA DA YOK'

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş işyerlerine kamera takılmasıyla ilgili esnafa gönderdikleri yazıyla ilgili yaptığı açıklamada, herhangi bir zorunlluğun söz konusu olmadığını söyledi. Vali Bektaş, yaptığı yazılı açıklamada:

"Valiliğimizce Manisalı esnafın can ve mal güvenliğini sağlamaya yönelik yapılan çalışmalar çerçevesinde, ekonomik gücü yeten esnafın işyerlerine kamera taktırması istenmiştir. Alınan karar, esnafın can ve mal güvenliğini daha etkin sağlayabilmek için, mevcut MOBESE kameraları destekleyici mahiyette, ekonomik gücü yeten esnafın kamera taktırmasını teşvik amacıyla ve tavsiye anlamında bir karardır. Ancak bu bir mecburiyet değildir. İşyerine kamera taktırmadığı için bugüne kadar hiç kimse hakkında cezai bir işlem uygulanmadığı gibi bundan sonra da uygulanmayacaktır."

FOTOĞRAFLI